Subota, 22 Januara, 2022
Rubrika:

Zirojević: Vlast hoće da odloži izbore u opštinama u kojima je izvjesno da će izgubiti

On podsjeća da je juče u medijima najavljena lista GP URA na Cetinju, a sada imamo kampanju DF-a i Demokrata u Mojkovcu

Iza prijedloga zakona o dopunama Zakona o lokalnoj upravi stoji pokušaj pravnog nasilja i opravdan strah vladajućih partija od izvjesnog poraza u sve tri opštine u kojima su izbori raspisani za 5. decembar, ocijenio je portparol SD-a Nikola Zirojević, u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

“Tu imate nevjerovatnu situaciju da upravo partije koje to predlažu i čiji su poslanici potpisnici tog zakonskog rješenja uveliko predaju liste u pojedinim opštinama i vode predizbornu kampanju”, kazao je Zirojević.

On podsjeća da je juče u medijima najavljena lista GP URA na Cetinju, a sada imamo kampanju DF-a i Demokrata u Mojkovcu.

“Oni nijesu dosljedni onome što pričaju. Ako smatrate da ti izbori treba da se dese krajem maja iduće godine, onda nemojte da predajete liste. Vrlo jednostavno. S druge strane, sve je ovo moglo da se desi mnogo ranije. Imamo lokalne izbore raspisane u skladu sa zakonom, predsjednik države je ispoštovao sve odredbe zakona, do 9. novembra je rok za predaju lista, a sjednica na kojoj će oni izglasavati ove izmjene i dopune zakazana je za 12. novembar”, rekao je Zirojević.

Tada će, dodaje, liste već biti predate i zaključene.

“Oni ne planiraju da održe sve izbore u jednom danu jer rješenjem koje predlažu nijesu obuhvaćeni izbori u četiri opštine kojima su bili 2020. zajedno sa parlamentarnim, kao ni Nikšić i Herceg Novi. Čini mi se da čak u tom rješenju nijesu predvidjeli ni Tuzi. Nije mi jasno zašto. Vjerovatno zbog toga što su određene partije vlasti ili sve ili pojedine faktori vlasti u tim opštinama”, ističe Zirojević.

Poenta je, naglašava, “sačuvati vlast u onim opštinama gdje smo je osvojili i tu ne trebamo da mijenjamo ništa jer je tu sasvim ok da su izbori nekog drugog dana, a u onim opštinama gdje je sasvim izvjesno da ćemo izgubiti izbore i da će opozicione partije na državnom nivou pobijediti, e njih ćemo da odložimo kako bi smo nekako mimoišli kreiranje te atmosfere da su naše partije u padu, a da opozicija jača”.

Zirojević je saglasan sa sarkastičnom konstatacijom DPS-a da očekuju da vladajuća većina sada donese Zakon o vječnom ostanku na vlasti.

“Ako tako krenemo nama više i ne trebaju izbori. Imamo premijera kojeg podržavaju tri poslanika GP URA i njegova Vlada ima podršku samo ta tri poslanika. U tom smislu, totalno je obesmišljen parlamentarni sistem Crne Gore”, smatra Zirojević.

Parlament kao zakonodavni dom, ističe, nema apsolutno nikakvu funkciju jer u jesenjem zasijedanju do sada nismo imali nijednu sjednicu na kojoj je usvojen neki zakon.

“Već duže parlament funkcioniše po principu posebnih sjednica, tj. premijerskog sata za koji nije potreban kvorum i nekih svečanih sjednica za koje takođe nije potreban kvorum. Rekao bih da se na taj način potpuno obesmišljava politički sistem u Crne Gore. Na taj način oni mogu da vladaju bukvalno do beskonačnosti dokle god su živi”, zaključio je Zirojević.

Komentarišući rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama kojim se ministarki prosvjete Vesni Bratić naređuje da, između ostalog, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama objavi sva rješenja o razrješenju direktora obrazovnih ustanova, te da će u suprotnom protiv nje biti pokrenut prekršajni postupa Zirojević ističe da je neviđeni presedan da je ministarka došla, preuzela funkciju i smijenila apsolutno sve direktore i pomoćnike direktora škola, kao i školske i upravne odbore.

“Razumijem da je došlo do promjene vlasti i da je u toku tranzicija. Prirodno je da partije koje su sada na vlasti imenuju svoje kadrove na određene pozicije koje se tiču odlučivanja. Ali, ako neko pokuša da mi kaže da od stotine ljudi, direktora i pomoćnika direktora, niko nije radio posao kako treba i da su to sve nekvalitetni kadrovi koji ne treba da ostaju na tim pozicijama mislim da je to vrlo nerealno i populistički”, kazao je Zirojević.

Na taj način, naglašava, ostajemo bez suštine i onoga što nam treba – a to je da na ključnim pozicijama imamo ljude koji znaju da rade svoj posao.

“Takvo ponašanje ministarke Bratić i resora koji vodi koštaće građane Crne Gore jer svi ti ljudi koji su na nezakonit način razrješeni sada vode postupke pred sudom protiv ministarstva odnosno države. Sasvim je izvjesno da će oni dobiti te postupke na kraju. A, ko će to da plati? Opet građani. Neće ministrarka Bratić. Ona tada, iskreno se nadam, neće ni biti na toj poziciji”, zaključio je Zirojević.

Najnovije

Mihajlović poslije poraza: Mjesec nismo trenirali kompletni

Bolonja je sinoć izgubila meč Serije A u Veroni (2:1), a Siniša Mihajlović se osvrnuo na sve probleme koje njegova ekipa ima početkom ove...

Gegaj: Najoštrije osuđujem šovinističke uvrede upućene Abazoviću i albanskom narodu

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj, na svojoj Facebook stranici najoštrije je osudio, kako je kazao,  šovinističke uvrede koje su se sinoć čule...

GI 21. maj: Crnoj Gori potreban temeljit ekonomski reformski program

Crnogorska ekonomija je posljednje dvije godine pretrpjela krupnu štetu. Prvo je uzdrmana kovid pandemijom, da bi je nakon toga destruirala nova Vlada uz zdušnu...

Damjanović: Premijera Krivokapića i njegovu Vladu više ne podržava ni Dara sa Smokovca

Da iz dana u dan sve više gubi podršku premijer Krivokapić i njegova “pokojna” 42. Vlada pokazuje podatak da je izgubio podršku jednog od...

Janković: Stari Bar i dalje u usponu

I ako je opozicija u Baru bila skeptična i tendenciozno tvrdila da od "kaldrme" u Starom Baru nema ništa i da su to samo...

Najčitanije

Povezano

Zirojević: Nepristojni i histerični Koprivica pravo ogledalo Demokrata

Crnogorska javnost sinoć je, na našu veliku žalost, imala priliku da svjedoči najnepristojnijem gostovanju u nekoj televizijskoj emisiji u njenoj istoriji, kazao je portparol...

Mikić: Vanredni izbori lošije rješenje od manjinske vlade, ali je URA spremna i za taj korak

Vanredni parlamentarni izbori lošije su rješenje od manjinske vlade, ali je GP URA spreman i za taj korak, poručio je izvršni direktor te partije Zoran...

DPS Tivat: Bliži se epilog višemjesečne krize vlasti u Tivtu

Skupština opštine Tivat, po preporuci Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, treba da zakaže sjednicu Skupštine opštine najkasnije do 29.01.2022. godine - stoji...

Zirojević: Golubović više nema podršku Socijaldemokrata

Stavovi koje je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović iznio u javnosti nijesu u skladu sa temeljnim vrijednosnim postulatima SD-a, poručuje Nikola Zirojević iz ove...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve