Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zirojević: URI i SNP-u ne odgovara izbor sudija Ustavnog suda i vanredni parlamentarni izbori

Ističe da bi to bio prvi put u nekoj demokratskoj državi da se rekonstruiše Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje

Jasno se može primjetiti opstrukcija koalicije SNP-URA kojoj nikako ne odgovara da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora uopšte. Oni na sve načine pokušavaju da prolongiraju ovo stanje krize jer u se u njemu najbolje snalaze, ocijenio je portparol Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Zirojević u emisji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Imate dvije partije koje po nekim istraživanjima imaju 5 do 6 odsto podrške, po nekim ispod 3 odsto građana i građanki podržavaju ovu vladu. Sad očekujemo da oni vrlo blagonaklono gledaju na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i činjenicu da nakon tih izbora neće imati bukvalno šta tu da traže”, kazao je Zirojević.

Dodao je da u trenutnoj situaciji SNP i URA rukovode sa dvocifrenim brojem resora, imaju predsjednika vlade i predsjednicu skupštine, te da tim političkim subjektima nije cilj razrješenje krize već, kako kaže, da nastave da “love u mutnom” i da, kada dođe do vanrednih parlamentarnih izbora, u predizbornu kampanju uđu sa pozicija vlasti.

“Nažalost, mi imamo situaciju da je predsjednica skupštine raspisala predsjedničke izbore bez ikakvih konsultacija, bez bilo ikakvog dogovara, u trenutku kada većina političkih subjekata je na stanovištu da je potrebno raspisati vanredne parlamentarne izbore i da oni budu u istom danu kao i predsjednički izbori”, kazao je Zirojević.

Kazao je da je suvišno govoriti o tome da i dalje nemamo sudije Ustavnog suda, da se lako može desiti situacija sa predsjedničkim izborima kao sa lokalnim izborima u Podgorici, te o tome koliki je zapravo trošak organizovanja odvojenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, koji su mogli biti, kaže, organizovani u istom danom.

“Bez ozbira na to što se iz građanskog pokreta URA već duži period ‘busaju’ na to da čekaju vanredne parlamentarne izbore, to je samo deklerativno. Što se tiče SNP-a, oni ne kriju da im se ne izlazi na izbore. Oni sada pozivaju na nastavak dogovora izbora 44. vlade Miodraga Lekića koja bi bila neustavna, koji su sami opstruirali. Ili, što je po mom skromnom sudu mimo zdravog razuma, na rekonstrukciju vlade kojoj je izglasano nepovjerenje”, ocijenio je Zirojević.

Ističe da bi to bio prvi put u nekoj demokratskoj državi da se rekonstruiše Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje.

“To su sulude ideje za koje ja ne mogu da vjerujem da dolaze od bilo koga ko se ozbiljno bavi politikom a ne od nekoga ko je potpredsjednik Vlade”, kazao je Zirojević.

Smatra da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović reprezent stavova koalicije SNP-URA i da sprovodi sve što te dvije partije zapravo misle, bez ozbira na ono što oni govore.

Komentarišući sjednice Ustavnog odbora, kazao je da je stručna, politička ali i laička javnost prilično zapanjena pojedinim kandidatima za sudije Ustavnog suda.

“Mogu da primjetim da su neki kandidati za sudije Ustavnog suda elementarno nepristojni, da ne poznaju dress code parlamenta, da iznose takve stavove koji su zabrinjavajući za bilo kojeg građanina Crne Gore a kamoli za nekoga ko želi da bude sudija Ustavnog suda”, zaključio je Zirojević.

Mišljenja je da URI i SNP-u ne odgovara izbor sudija Ustavnog suda.

“Mi smo bili jasni – datum vanrednih parlamentarnih izbora i dogovor oko izbora svo četvoro sudija Ustavnog suda, stojimo na raspolagnju. Nakon tih vanrednih parlamentarnih izbora, Crna Gora mora dobiti evropsku, evro-atlansku, građansku parlamentarnu većinu iz koje će prositeći Vlada na istim osnovama”, zaključio je Zirojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve