Petak, 7 Oktobra, 2022
Rubrika:

Zirojević: U Crnoj Gori najugroženiji oni koji vjeruju u građanske principe

SNP, kako kaže, ima nerealne ambicije na osnovu kojih misli da ima pravo da postavlja uslove

Očigledna je namjera Jokovića da formira 43. vladu bez Crnogoraca, što koraspondira sa njegovim stavom da su Crnogorci izmišljeni 1942. godine. eksperiment isključivanja dominantnog naroda iz državnog aparata imali smo i u prethodnoj vladi i on se pokazao kao bezuspješan i osuđen na propast, ocijenio je u emisiji na Gradskoj TV, portparol SD-a Nikola Zirojević.

SNP, kako kaže, ima nerealne ambicije na osnovu kojih misli da ima pravo da postavlja uslove.

“Ko je SNP da bi bilo ko od nas ispunjavao njihove uslove? To je partija koja je, dok je opozicija, zajedno sa poslanicima Građanskog pokreta URA, rušila Vladu Zdravka Krivokapića i smjenjivala predsjednika Skupštine, ćutala. Dok smo pokušavali da dođemo do koncezusa oko formiranja manjinske Vlade, koja će Crnu Goru izvući iz blata u koje je upala, SNP je ćutao. Sada ta retrogradna politička partija, koja još nije u stanju da raščisti sa civilizacijskim pitanjima, da jasno kaže da se u Srebrenici desio genocid i jasno saopšti ono što je agenda EU i NATO-a – da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu”, postavlja uslove koje treba da ispunimo. Ni kao čovjek ni kao političar nemam namjeru pristanem na to”, kaže Zirojević.

Govoreći o zahtjevu SNP-a da u manjinskoj vladi ne bude SD-a i SDP-a, Zirojević kaže da je stav Socijaldemokrata po tom pitanju jasan.

“Sinoć smo im sasvim jasno rekli da nove Vlade Crne Gore može biti bez pet poslanika SNP-a, ali je ne može biti bez 35 poslanika građanskih procrnogorskih partija. Saopštili smo naše uslove i stojimo na istom stanovištu kao i prije sjednice Go SNP-a”, kategoričan je on.

Prioriteti buduće vlade, za koje se zalaže SNP – potpisivanje Temeljnog ugovora sa crkvom Srbije i popis, kaže Zirojević, sami po sebi nijesu sporni.

”Nemamo nikakav problem da se potpiše ugovor koji će urediti odnos države Crne Gore sa bilo kojom vjerskom zajednicom. Međutim, naš uslov je da svaki ugovor, sa bilo kojom vjerskom zajednicom, uključujući i Crkvu Srbije, mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Ako neko misli da će podrediti državu Crnu Goru jednoj vjerskoj zajednici i da je pozitivno da po političko mišljenje ide u tu vjersku zajednicu, u Socijaldemokratama neće imati partnera. Niko od nas nije ni protiv popisa, ali on mora biti organizovan po zakonu i ne smijemo dozvoliti da postane politička arena”, ističe Zirojević.

Najvažnije je, pojašnjava, da buduća vlada bude programski jasno određena, da slijedi građanski, evropski i evroatlanskiput Crne Gore i da čuva vrijednosti antifašističke i sekularne države.

Blokada parlamenta je, kako kaže, pokušaj izvrtanja Ustava i zakona i naglašava da takvo ponašanje nije očekivao od vd predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića.

“Ovakvo ponašanje gospodina Bulajića ni u kojem slučaju nije dobro, pogotovo ako Ustav jasno kaže da redovno proljećno zasijedanje počinje 1. marta. Ne može se vaditi na poslovnik, koji je akt niže pravne snage, i tvrditi da predjsedavajući ne mora da zakaže sjednicu do kraja juna jer se njemu ne sviđa predloženi dnevni red. Vjerujem da se može doći do izlaska iz krize i da će , potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović zakazati sjednicu. U suprotnom bismo potpuno obesmislili parlamentarizam u Crnoj Gori, a u tom slučaju nam ne trebaju izboru, nego možemo prepustiti DF-u da vodi i Skupštinu i vladu i pimjenjuje politiku jačeg”, kaže Zirojević.

Smatra da ruska agresija na Ukrajinu daje vjetar u leđa liderima DF-a, koji idealizuju Vladimira Putina, te čini da se osjećaju jačim nego što jesu. Otvoreni proruski uticaj čini crnu Goru, uz Bosnu i hercegovinu, najranjivijom zemljom na Balkanu.

“Rekao bih da je ta bojazan opravdana. Zapadni Balkan je, kao i prije 30 godina, i danas tempirana bomba. Prije nekoliko dana imali smo situaciju da je ruski diplomata proglašen perosonom non grata i dat mu rok od 72 sata da napusti državu, očigledno zbog obaveštajnog djelovanja protivnog interesima Crne Gore”, ističe Zirojević.

Tvrdi da je obavještajni sektor u Crnoj Gori i prije dolaska Vukšića bio kompromitovan, ali vjeruje da je kompromitacija dostigla vrhunac sa njegovim dolaskom.

“Naš obavještajni sektor je teškoj situaciji, naročito nakon ovih godinu i po razaranja sistema u Crnoj Gori. Pogotovo je zabrinjavajuće da čovjek koji predsjedava parlamentom sjedi sa ljudima koji se povezuju sa stranim obavještajnim službama”, ocjenjuje Zirojević i zaključuje da su u Crnoj Gori danas najugroženiji oni koji vjeruju u građanske principe i ideju jednakosti svih građana.

Upitan da prokomentariše koaliciju SD-a sa SDP i GP URA u Ulcinju, Zirojević kaže da u politici nema ljubavi i da je ta koalicija proistekla iz zajedničkog interesa.

“Ispoštovali smo želju Opštinskog odbora, koji je jednoglasno usvojio odluku da se ide u tu koaliciju. Sve kritike koje smo upućivali URI i dalje stoje i nijesmo promijenili mišljenje. Međutim, ako je saradnja sa GP URA ključ za izlazak iz krize, mislimo da vrijedi pokušati”, smatra Zirojević.

Spekulacije da će, u susret lokalnim izborima u Podgorici, ući u koaliciju sa SDP-om i GI “21.maj” , demantuje Zirojević.

“Ne bih se ostvrtao na te glasine, s obzirom da nijesu tačne. Nikavih razgovora vezano za nastup na lokalnim izborima u Podgorici nije bilo”, kategoričan je Zirojević.

Najnovije

Litvanski ministar objavio sarkastičnu čestitku Putinu za rođendan

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas slavi rođendan a sarkastičnu čestitku poslao mu je litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas. Osvrćući se na veliki Putinov sto, Anušauskas...

Časopis Komuna imenovao žiri za svoju godišnju nagradu

Osnivač časopisa [email protected] na sinoćnoj sjednici imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje osme po redu Godišnje nagrade časopisa [email protected] za 2022.godinu koja se...

Objavljeno ko su dobitnici Nobelove nagrade za mir

Objavljeni su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir. To su Ales Bijalijacki, bjeloruski aktivista i borac za ljudska prava te dvije organizacije za ljudska prava,...

Marković čestitao Dan Vojske: Današnji datum vječno će podsjećati na milenijumsko trajanje Crne Gore

Nekadašnji premijer i poslanik DPS-a, Duško Marković uputio je čestitku povodom Dana Vojske Crne Gore. “Čestitam Dan crnogorske Vojske! Današnji datum vječno će podsjećati na...

Elon Musk ipak želi da kupi Twitter

Musk-ov predlog stiže deset dana prije zakazanog suđenja 17.oktobara. Dogovor ostvaren prije zakazanog suđenja? Prema izvještajima Bloomberg-a, Elon Musk ipak želi da kupi Twitter. Musk želi...

Najčitanije

Povezano

Adžić, Mačkić i Radulović – kandidati za odbornike na listi ”Novo vrijeme za Bar”

Predrag Peđa Adžić, Amir Mačkić i Dražen Radulović, kandidati su za odbornike na listi “Novo vrijeme za Bar”, saopšteno je iz SD-a. Predrag Peđa Adzić rođen...

Krcić: Plav ćemo učiniti respektabilnom turističkom destinacijom

Motivisani uspjesima gradske uprave koje smo ostvarili tokom predanog rada i domaćinskog rukovođenja, okupili smo se oko pobjedničke liste, sa namjerom da naš grad...

Orlandić: Građani da izaberu stabilnu vlast

Vjerujem da će poslanici izglasati nepovjerenje Skupštini i da ćemo naredne godine imati izbore, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić u emisiji “Pressing” Gradske...

Zirojević o hapšenju Miloševića: Dobra vijest za sve trafike, akumulatore i bicikla u Crnoj Gori

Portparol SD Nikola Zirojević prokomentarisao je akciju SDT u kojoj je uhapšen direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević. -Dobra vijest za sve trafike, akumulatore...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve