Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zirojević: Nova inicijativa za smjenu Vlade u razumnom roku

Naglašava kako je, savjet američkih zdravstvenih zvaničnika svojim građanima da ne putuju u Crnu Goru, najbolji dokaz da je situacija u državi katastrofalna i da vlast nema kontrolu nad epidemijom

Pomirenja u Crnoj Gori neće biti dok god se bilo ko osjeća ugroženim, ocijenio je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Danas su, kako je rekao, to oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i pripadnici manjinskih naroda.

“Kada dođemo u situaciju da se niko od nas ne osjeća ugroženim, tada ćemo moći da radimo na pomirenju. Dok god je klima u parlamentu takva kakva je, dok imamo takav javni diskurs, bojim se da će situacija među građanima biti još gora”, smatra Zirojević.

Naglašava kako je, savjet američkih zdravstvenih zvaničnika svojim građanima da ne putuju u Crnu Goru, najbolji dokaz da je situacija u državi katastrofalna i da vlast nema kontrolu nad epidemijom.

“Određene mjere koje su zdravstvene vlasti donijele više su nego banalne. Više je riječ o ekonomsko-finansijskoj računici nego o očuvanju zdravlja. Najvažniji vladini zvaničnici daju najgori primjer kako se ponašati u ovoj situaciji. Građani moraju da se uzdaju u sebe, jer od vlade i zdravstvenih institucija očigledno nema nikakve vajde”, kazao je Zirojević.

“Nova inicijativa za smjenu vlade u razumnom roku”

Govoreći o najavi nove inicijative za smjenu Vlade, kaže da ne može reći kada će biti podnijeta, ali hoće u razumnom roku.

“Mi smo u proteklih godinu vidjeli kako izgleda vlada ove parlamentarne većine, tj. vlada bez legitimiteta. Sada se priprema teren da se ovoj agoniji stane na kraj. Očekujem da će se inicijativa opet podnijeti i da ćemo, kroz relativno kratko vrijeme, konačno reći doviđenja Zdravku Krivokapiću i njegovim ministrima, i da će Crna Gora dobiti proevropsku i građansku Vladu”, rekao je Zirojević.

Komentarišući Memorandum URE, SNP-a, CIVIS-a i manjinskih partija, kaže da su u SD-u, istog dana kada su upoznati sa njegovim sadržajem, rekli da ima njihovu podršku.

“Svako približavanje političkih subjekata vlasti i opozcije na ideološkim osnovama je nešto što vrijedi podržati i pohvaliti. To je dobra polazna osnova za buduću saradnju. Postoji volja za razgovorom, jer moramo sarađivati, iako se vrlo često politički ne slažemo”, istakao je Zirojević.

Kaže da ga raduje što je lider GP URA Dritan Abazović kazao da je manjinska vlada jedno od mogućih rješenja političke krize, ali da nije u redu zbog ličnih odnosa držati za taoce građane Crne Gore, “jer je situacija sa ovom vladom neodrživa i na štetu svih.”

“Krivokapić u potpunosti obesmislio rad parlamenta”

Komentarišući interpelacije ministrima Vesni BratićAleksandru Stijoviću i Đorđu Raduloviću i izjavu premijera da ih neće smijeniti, navodi da je Krivokapić politički fenomen, jer opstaje bez podrške u parlamentu.

“U potpunosti je obesmislio rad parlamenta, od njega napravio rijaliti šou. Ni 41 poslanik vlasti se ne pita ništa. Nigdje u svijetu ne postoji ovakva situacija kao u Crnoj Gori, osim u onim autoritarnim sistemima gdje parlament služi samo kao dekor. Tu su krivi i rukovodioci zakonodavnog doma koji na to ne reaguju. To troje ministara, da imaju iole odgovornosti, sami bi podnijeli ostavke”, jasan je Zirojević.

Kaže da je dogovor oko izbora članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika postignut samo između partija parlamentarne većine, te da nijesu ni pokušali da uključe predstavnike opozicije.

“Imali smo veliki broj međusobnih optužbi i uvreda između predstavnika parlamentarne većine. Izbor TS na ovaj način nije dobra stvar za Crnu Goru”, smatra Zirojević.

Komentarišući donaciju Srbije od dva miliona eura Opštini Nikšić, kaže da sumnja u namjere sa kojima je taj novac poslat, kao i da je pitanje zašto niko u susjednoj zemlji nije reagovao.

“To je novac koji je mogao da bude investiran u nešto u Beogradu. Upitno je šta će se sa tim novcem desiti”, naglašava Zirojević.

“Situacija u Pljevljima jasna poruka bošnjačkom stanovništvu”

Govoreći o situaciji u entitetu Republika Srpska, kaže da je BiH i danas bure baruta i da ga veoma zabrinjavaju tonovi iz RS.

“Međutim, to nije ništa novo. Sada je samo dodatno dobilo na značaju, imajući u vidu snažnu podršku Srbije, tajnu i organizovanu podršku Crne Gore. Iste tonove smo imali i u Srbiji, u Novom Pazaru i time se šalje vrlo jasna poruka bošnjačkom stanovništvu – nijeste dobrodošli. Slave se ratni zločinci koji su osuđeni za genocid. Bojim se da najgore tek predstoji, ovo je tek hvatanje zaleta za neke druge stvari”, upozorava Zirojević.

Napominje i da se sve što se dešava RS odražava i na Crnu Goru.

“Imamo situaciju u Pljevljima, multivjerskoj i multinacionalnoj sredini, gdje se pišu grafiti, crtaju murali ratnih zločinaca. Nevjerovatno je da to ne nailazi ni na kakvu osudu od strane Vlade i institucija. Ne mogu da vjerujem da institucije države ostaju nijeme na nešto što je de facto prijetnja i na poruku Bošnjacima u Pljevljima da nijesu dobrodošli”, kaže Zirojević.

Komentarišući uvrede i govor mržnje na Televiziji Happy, kaže da je to televizija sa koje se konstantno šalju poruke mržnje.

“Ne čudi me što vlast u Crnoj Gori nije reagovala, jer su nijemi na sve što se dešava na Happy TV. Nijesmo mi iz opozicije trebali da budemo prvi koji će reagovati, već ljudi iz vlasti koji su dužni da to urade”, navodi Zirojević.

“Promjene u SD-u, Kongres 31. januara”

Socijaldemokrate, kako je najavio, očekuje Kongres 31. januara.

“Vidjeli smo da se politička klima mijenja. Prvi čovjek SD-a Ivan Brajović, je sam rekao da ne želi da se više kandiduje za mjesto predsjednika, dao je prostor mlađoj generaciji da nastavi da vodi i jača partiju. Na kongresu ćemo izabrati novog predsjednika, rukovodstvo, Glavni odbor, novi partijski program”, rekao je Zirojević.

SD će, najavljuje, na potpuno drugačiji način voditi politiku.

“Moramo više i bolje. Moramo biti sa našim građanima, prije svega slušati poruke koje nam šalju. Građani mogu da očekuju nove, reformisane Socijaldemokrate i to će biti priča koja će privući veći broj ljudi”, zaključio je Zirojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve