Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zirojević: Formiranje anketnog odbora najviše zavisi od rukovodstva parlamenta

Podsjetio je da je inicijativa koju su predložile Socijaldemokrate dobila podršku ukupno 38 poslanika u Skupštini

Formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da istraži postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova 4. i 5. septembra, uoči i tokom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija Mićovića na Cetinju, sada najviše zavisi od rukovodstva parlamenta, kazao je Pobjedi portparol SD-a Nikola Zirojević.

Podsjetio je da je inicijativa koju su predložile Socijaldemokrate dobila podršku ukupno 38 poslanika u Skupštini.

“Ne vidim razlog zbog čega ovu inicijativu ne bi podržala i dva albanska poslanika, gospodin Zenka i gospodin Nimanbegu, koji je nijesu potpisali rekao bih više iz tehničkih razloga. Predsjednik Vlade i predsjednik GP Ura Dritan Abazović u parlamentu je izjavio da podržava parlamentarnu istragu”, rekao je Zirojević.

Istakao je i da iako poslanici Ure nijesu potpisima podržali pokretanje ove inicijative, negdje bi bilo logično da, poštujući stav sopstvenog predsjednika, daju podršku formiranju odbora i učestvuju u njegovom radu.

“Svakako, ne vidim zašto ni preostali poslanici, u cilju otkrivanja kompletne istine u vezi sa događajima 4. i 5. septembra prošle godine na Cetinju, ne bi podržali ovu inicijativu i učestvovali u radu anketnog odbora. Njegovo formiranje sad najviše zavisi od rukovodstva parlamenta, ali svakako očekujem da se na to neće dugo čekati i da će odbor u što skorijem roku moći da započne s radom”, naglasio je Zirojević.

Cilj istrage je, podsjetio je, utvrđivanje svih detalja vezanih za događaje 4. i 5. septembra prošle godine i postupanje nadležnih organa – Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“Sjećamo se i nećemo zaboraviti da su tokom sramne akcije Uprave policije na Cetinju građani zasipani suzavcem, šok bombama i gumenim mecima, te da je Cetinje nekoliko dana nakon toga bilo u magli od suzavca. Sjećamo se da je privatna firma bivšeg predsjednika Opštine Budva, funkcionera tada vladajućeg DF-a, svojim mehanizacijom uništavala vozila građana koji su protestovali na Cetinju. Sjećamo se lažne informacije o ,,molotovljevom koktelu“, kao lažne i informacije da su protestanti pucali na policiju koja je, u tom trenutku, mogla dovesti do građanskog rata u Crnoj Gori “, naveo je Zirojević.

Ne smije se zaboraviti, dodao je, da je jedan od rukovodilaca ove akcije okupljene građane na Cetinju nazvao „bagrom“.

“A po sopstvenom priznanju je tih dana bio na vezi sa kriminalnim grupama iz više opština koje su bile spremne da izazovu građanske sukobe u Crnoj Gori. U konačnom, aktivnosti nadležnih državnih organa po ovom pitanju bile su veoma loše i nezadovoljavajuće”, ocijenio je sagovornik Pobjede.

Zirojević je prokomentarisao i „ofanzivnu akciju“ policije koja je, nakon što je SD predložio formiranje anketnog odbora, više učesnika i učesnica demonstracija pozvala da se u svojstvu okrivljenog/e jave cetinjskom sudu za prekršaje i ocijenio da govori o tome koliko „nadležni organi nemaju namjeru da istraže nezakonita postupanja policije i ANB-a u ovom slučaju“.

“I dalje se vrši klasična represija nad građanima koji su mirno protestovali protiv onoga što za nas, kao i za sve okupljene tih dana na Cetinju, predstavlja klasičnu izdaju Crne Gore. U svakom slučaju, od Vlade koja je formirana sa namjerom da tu izdaju dovede do kraja, nije za očekivati da bude kooperativna u ovom slučaju. Naprotiv, ovakvo sramno ponašanje nadležnih nas uopšte ne iznenađuje “, kategoričan je Zirojević.

Iz tog razloga, poručio je, vjeruju da je parlamentarna istraga, odnosno anketni odbor, najbolji mogući način da se utvrdi odgovornost za postupanja MUP-a u toku, ali i nakon dešavanja na Cetinju.

“Zbog toga smo i pokrenuli ovu inicijativu i zbog toga ćemo insistirati na njenoj realizaciji”,  zaključio je Zirojević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve