Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ženski klub: Zabrinuti zbog niza slučajeva nasilja i eksploatacije djece, nadležni da preduzmu urgentne mjere

Podsjećaju da prema podacima Uprave policije tokom 2021. godine registrovana su ukupno 23 krivična djela iz oblasti krivičnih djela protiv polnih sloboda, a koja su izvršena na štetu maloljetnih osoba

Ženski klub Skupštine Crne Gore izražava zabrinutost povodom niza slučajeva nasilja i eksploatacije djece koji su se dogodili u poslijednje vrijeme, uključujući poslijednji slučaj seksualnog zlostavljanja djevojčice od strane starije muške osobe (74 godine starosti), kao i pronalaska mrtvog tijela dvanaestogodišnje djevojčice u rijeci Morači, saopštile su kopredsjednice Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićević.

Podsjećaju da prema podacima Uprave policije tokom 2021. godine registrovana su ukupno 23 krivična djela iz oblasti krivičnih djela protiv polnih sloboda, a koja su izvršena na štetu maloljetnih osoba.

“Od tog broja registrovana su tri silovanja, pet krivičnih djela obljuba sa djetetom, 11 krivičnih djela nedozvoljene polne radnje i četiri krivična djela dječja pornografija”, naglašavaju u saopštenju.

Ženski klub Skupštine Crne Gore pozvao je nadležne organe da “preduzmu opsežne i urgentne mjere kako bi Crna Gora spriječila ovakve tragične ishode po djecu”.

“Te obezbijedila i osnažila nedoostajuće preventivne usluge podrške djeci i porodicama u sektorima zdravstva i socijalne i dječije zaštite, kao i obrazovanja, kao i osnažila kapacitete svih sektora za ranu detekciju i otkrivanje slučajeva nailja i eksploatacije djece, kao i rizika kod djece koji mogu da dovedu do tragičnih posljedica”, ističu Bošnjak i Pavićević.

U ovom trenutku, smatraju, Crnu Goru karakteriše ozbiljan nedostatak usluga podrške djeci, porodici i žrtvama nasilja i eksplatacije.

“Osnovne usluge za djecu i porodice se ne pružaju ili nisu održive. Ovo zavrjeđuje posebnu pažnju ako se tumači u svijetlu činjenice da su usluge suštinski način da se dugoročno spriječi oslanjanje na materijalna davanja”, ukazuju u saopštenju.

Osvrnule su se i na podatke o broju stručnih radnika centara za socijalni rad.

“Kad je riječ o podacima koji ukazuju na ograničen broj stručnih radnika i ograničene kapacitete centara za socijalni rad, postojeće stanje, učinilo je da sistem socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori bude prevashodno reaktivnog karaktera, te da nije u stanju da odgovori na sve veće rizike u vezi sa socijalnom i dječjom zaštitom s kojima se suočavaju djeca i porodice u Crnoj Gori, posebno u post-Covid eri. Pružanje osnovnih usluga podrške, savjetovanja i rada sa djecom koja su žrtve nasilja i eksploatacije u sektoru zdravstva takođe je upitno”, poručuju kopredsjednice Ženskog kluba.

Stoga, dodaju, Ženski klub Skupštine Crne Gore poziva Vladu Crne Gore i nadležna ministarstva da ulože maskimalne napore da bi se obezbijedilo sigurno i bezbijedno okruženje za svako dijete u Crnoj Gori, na šta se država i obavezala ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta.

“Vlada Crne Gore, tj. Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo zdravlja moraju osmisliti održiva rješenja, te obezbjediti budžetska izdvajanja za proširenje, kontrolu kvaliteta i održivo finansiranje usluga prevencije, te podrške djeci i porodicama u riziku, kao i žrtvama nasilja i eksploatacije”, zakljuuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve