Ministarstvo javne uprave je 30 maja upozorilo SO Kotor da mora u roku od 20 dana da zakaže sjednicu kako bi ostvarivala svoje funkcije i izvršila zakonom utvrđene obaveze.
Ako se to ne dogodi, slijedi prinudna uprava. Još je nekoliko dana do isteka roka. Ministarka Suzana Pribilović se oglasila  juče i ponovo poslala upozorenje koje u kotorskoj SO nije imao ko da čuje.

Predsjednica SO Kotor je juče kazala na kolegijumu da ona nije dobila nikakvo upozorenje i da je za odluku Vlade saznala iz medija. Dakle, jasno je da ona neće da zakaže nastavak XIX sjednice i da joj odgovara svako drugo rješenje od onog koje preferira skupštinska većina.

Predsjednica SO je  na kolegijumu saopštila da neće zakazati nastavak sjednice na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju  predsjednika, jer je to pitanje po njoj svojom odlukom definisao Upravni sud, kazao je za Skala radio Željko Avramović, sekretara OO DPS-a Kotor.

Opomena Vlade Skupštini opštine Kotor zbog nefunkcionisanja ističe u ponedjeljak 24 juna, saopštio je on. Vremena ima još, ali je očigledno da Perovićeva, smatra Avramović,  ne priznaje Odluke Vlade. Nova skupštinska većina će dati još jednom priliku Perovićevoj da  zakaže sjednicu u skladu sa demokratskim principima. Nakon toga će se odrediti po tom pitanju i odlučiti o daljim koracima.

Avramović je kazao da ima nezadovoljstva sa svake strane nakon odluke Upravnog suda. On i dalje vjeruje da je skupštinska većina održala sjednicu 24 aprila u skladu sa zakonom i tvrdi da je Upravni sud donio pogrešnu odluku.

„Ne kažem da je sud loš, ali da je donio pogrešnu odluku to kažem. Upravni sud je kazao da smo u pauzi sjednice nastavili da radimo neovlašćeno. Ni u jdenoj riječi Upravni sud nije rekao da je sjednica završena. Mi tražimo da se nastavi sjednica a Perovićeva to ne želi i vraćena je lopta nama. Ovdje manjina želi da što duže ostane u foteljama, da pribavlja sebi korist a štetu svima ostalima“, kazao je Avramović.

Na pitanje što i kako dalje, sekretar kotorskog DPS-a se sam zapitao da li će se desiti da ponovo reaguje Upravni sud i kaže da sjednica nije zakazana u skladu sa zakonom, odnosno nastavljen njen rad nakon prekida 24. aprila. Ono što je nesporno, Perovićeva nema većinu, jasan je Avramović, uz konstataciju da će skupštinska većina u četvrtak već odlučiti da li će zakazati sjenicu.

Grad je u haosu, ništa ne funkcioniše. Perovićevoj to ne smeta i ona će koristiti krajnje rokove da zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o njenoj smjeni. To je najmanje mjesec ipo još.

Avramović je mišljenja da je moguće da i Vlada preuzme korake. Jedna od varijanti je da, poslije 24 juna, odmah uvedu prinudnu upravu. Postoje i neki drugi modaliteti, poput opomene predsjedniku opštine, kazao je on.

Kotor je u jeku turističke sezone  u blokadi. Po reakciji dijela  građana  korisnika budžeta, pa i turističke privrede,  ne bi se to reklo, smatra naš sagovornik. Do sada je jedino reagovao sindikat vatrogasaca, niko drugi nije izrazio nezadovoljstvo. Po kuloarima se priča, ali niko otvoreno, jasno i glasno da se izjasni, kaže Avramović.
Neke partije su predlagale skraćenje mandata a danas se ne oglašavaju.

Na konstataciju da dražavni organi i inspekcije koje bi trebale da prate rad loklane samouprave to ne rade na baš  pravi način, Avramović je kazao da hoće da vjeruje da Upravna inspekcija radi svoj posao i da on očekuje da će posjetiti opštinu Kotor i sagledati što je sve urađeno i kako u ovoj godini. On je kazao da mnogo toga nije usklađeno, ni važeći Statut koji nije usaglašen sa zakonom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve