Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Željeznički prevoz Poreskoj upravi duguje pet miliona eura

Prijeti blokada računa

Ukupan dug Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) je 10,5 miliona eura, a pola duga je prema Poreskoj upravi, kazao je u razgovoru za Dan izvršni direktor tog preduzeća Nenad Babić, ukazujući da se sa 580.000 eura pomoći od države ne može otkloniti prijetnja blokade računa.

Najavio je da će ŽPCG optimizovati broj zaposlenihu narednom periodu, ali da im je za isplatu otpremnina neophodna pomoć Vlade.

“Ono što preduzeće može da učini i što se od menadžmenta traži je da se optimizirabroj zaposlenih i domaćinski posluje”, poručio je Babić.

On navodi da je ŽPCG na kraju prošle godine imao 402 zaposlena, dok danas u toj kompaniji radi 378 radnika.

“Za sporazumni prestanak radnog odnosa prijavila su se 23 radnika. Vlada očekuje da se broj zapos lenih još smanji, zašto postoje mogućnosti. Smanjenjem broja zaposlenih smanjila bi se davanja za plate, poreze i doprinose”, objasnio je Babić.

Naglasio je da broj zaposlenih u ŽPCG treba da se smanji za najmanje 15 odsto.

“Ne može se štedjeti na zaposlenima na poslovima pružanja usluga. Svi drugi poslovi, manje ili više, dopuštaju racionalizaciju broja ljudi koji treba da ostanu u kompaniji. U preduzeću dominira mišljenje da je obaveza države uvijek da omogući ŽPCG potrebni novac. Ne postoji dovoljna svijest da je preduzeće u problemu i da je na menadžmentu i zaposlenima da daju svoj maksimum, a da je država spremna da pomaže zdravu kompaniju”, ukazao je Babić.

Istakao je da je preduzeće već smanjilo neke od neracionalnih troškova.

“Službeno se putuje samo kada za to postoje opravdani razlozi. Produženi rad i rad u vrijeme praznika značajno je redukovan. Službena auta se koriste samo za potrebe preduzeća. Upotreba mobilnih telefona je ograničena. Godišnji odmori se koriste, ne plaćaju se kao ranije”, naveo je on.

Na pitanje koji su trenutno najveći problemi s kojima se suočava ŽPCG, Babić ističe: „Mi u menadžmentu treba da se mijenjamo”.

“Svu energiju treba da usmjerimo na ciljeve preduzeća. Neophodna nam je posvećenost i lojalnost preduzeću”, naglasio je on.

Izvršni direktor ŽPCG navodi da stalno treba da rade na kvalitetu usluge.

“Poslednja anketa koju smo sproveli među putnicima govori da su putnici zadovoljniji uslugom nego u vrijeme prethodno sprovedene ankete. Rijetko otkazujemo vozove, a i kašnjenja smo smanjili. Prihodi su nam veći u odnosu na uporedni period prošle godine iako nije saobraćao sezonski voz iz Subotice za Bar. To znači da stvari idu nabolje. Svakako da nam je mišljenje putnika jedino relevantna mjera kvaliteta koji pružamo. Pored previsoke zaduženosti veliki problem je održati dovoljnu ispravnost voznih sredstava za redovan saobraćaj vozova. Starosna struktura voznog parka je izuzetno nepovoljna. Elektro-lokomotive su starosti 45 i 47 godina, dizel lokomotive između 39 i 56 godina, EMV-ovi serije 412-416 stari su 35 godina a putnička kola između 33 i 54 godina. EMV-ovi serije 412-416 više se ne proizvode i izuzetno je otežano njihovo održavanje. Ovako stara vozna sredstva se često kvare i prijete da ugroze redovan saobraćaj vozova. Pored starosno nepovoljne strukture voznih sredstava, problem je i što Društvo raspolaže malim brojem za saobraćaj ispravnih vučnih vozila. Svako isključenje vučnog vozila ugrožava održavanje reda vožnje”, ističe on.

Kako navodi, problem je i što su svi remonteri van Crne Gore, što, kako objašnjava, značajno poskupljuje usluge održavanja vozila.

“Male količine nabavke rezervnih djelova, takođe, poskupljuju održavanje ispravnosti voznih sredstava i produžuju vrijeme opravki”, dodao je on.

Babić je istakao da dugovanja ŽPCG otežavaju poslovanje, te da je posebno otežano u vansezoni kada su prihodi značajno manji u odnosu na sezonu.

Zaposleni nijesu krivi za iskliznuće voza

Komentarišući slučaj iskliznuća voza iz ukrsnice Kos počežom septembra, Babić poručuje da za iskliznuće kola nema odgovornosti zaposlenih u ŽPCG.

Objašnjava da novi pravilnik o načinu kočenja vozova koji je stupio na snagu 1. jula jasno i precizno objašnjava posgupak obavljanja probe kočnica, dodajući da je prilikom otpreme voza postupljeno kako to nalažu odredbe tog pravilnika.

“Nedobronamjerna je priča da se nije ispoštovao propis, posebno što ona dolazi od lica koja nijesu bila na mjestu dešavanja. Da se poslovi obave propisno i na vrijeme te noći, u Kos je upućen inženjer koji je ranije obavljao poslove pregledača kola, potom bio zadužen u ŽPCG da nadzire rad na opravkama kola i kontroliše ispravnost kola koja se puštaju u saobraćaj. Nikakvog i ničijeg ugrožavanja te noći nije bilo tokom i nakon otpreme voza”, poručio je Babić.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve