Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Vlada odbila da podrži uspostavljanje nacionalnog jedinstva u borbi protiv virusa

Zeković je pozvao građane na prikladne, zakonite, jednostavne, skromne, građanske komemoracije koje svugdje u svijetu doprinose unapređenju odgovornosti i njegovanju kolektivnog pamćenja

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković, koji je premijeru Zdravku Krivokapiću uputio inicijativu da 22. mart proglasi za Dan žalosti i Dan nacionalnog sjećanja na sve žrtve korona virusa u Crnoj Gori, iskazao je zahvalnost predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koji je podržao njegovu inicijativu.

S druge strane, on je kazao da Vlada nije prihvatila inicijativu da u saradnji sa opozicijom i društvom u cjelini uspostavi program sjećanja na žrtve pandemije korona virusa u Crnoj Gori.

“Vlada je odbila da podrži uspostavljanje potrebnog nacionalnog jedinstva u borbi protiv zarazne bolesti koje izostaje posebno zbog nedosljedne i neblagovremene zdravstvene politike i ispolitizovane zdravstvene zaštite. Iskazujem poštovanje i zahvalnost prema predsjedniku Crne Gore koji je podržao inicijativu i odlučio da se pridruži njegovanju sjećanja na sve žrtve, kao i da podrži izgradnju spomenika svim žrtavama. Poštovanje i zahvalnost i prema predsjednicima opština Herceg Novi i Bar, koji su donijeli odluku da danas u tim sredinama zvanično bude proglašen Dan žalosti”, kaže za Dnevne novine Zeković.

Ranije, Zeković je pozvao građane na prikladne, zakonite, jednostavne, skromne, građanske komemoracije koje svugdje u svijetu doprinose unapređenju odgovornosti i njegovanju kolektivnog pamćenja.

Građani poručuju da brojanje mrtvih nije puka statistika i da je svaki ljudski život dragocjen. Pozivaju i na veću odgovornost.

U sljed nedostatka zvaničnog Vladinog programa, građani su samostalno još juče počeli sa alternativnim obilježavanjem 22. marta isticanjem poruka na svojim balkonima i zgradama.

Dnevne novine saznaju kod različitih građanskih grupa da se obiljažavanje sjećanja na sve građane Crne Gore koji su preminuli od posljedica korona virusa planira u Podgorici i još nekoliko crnogorskih opština uz strogo i striktno poštovanje svih zdravstvenih mjera.

Građanski aktivisti i intelektualci okupiće se u grupama od po pet do najviše sedam osoba na više lokacija u Podgorici, ispred sjedišta Vlade, Skupštine, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra, Instituta za javno zdravlje i drugim lokacijama kako bi iskazali poštovanje prema preminulima, ali i solidarnost sa njihovim porodicama i pozvali crnogorske vlasti da konačno uspostave kontrolu širenja zarazne bolesti i pokažu političku i stručnu odgovornost i dosljednost u poštovanju zdravstvenih mjera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve