Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zeković: Vlada obesmislila policajsku čast i odgovornost

''Vladajuća elita pokušava na dati način da opstane. Posegla je otvorenoj političkoj korupciji i opstrukciji postupaka kontrole policije i povrede prava. Pristupila je kupovini policijske organizacije dokazujući na djelu da treba zaštitu i partnerstvo''

Vlada Crne Gore je juče isplatila novčane službenicima i funkcionerima policije koji su bili angažovani na realizaciji intronizacije novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na Cetinju 5. septembra 2021. godine, saopštio je Aleksandar Saša Zeković, koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj”.

“Uprkos pozivima demokratske i stručne javnosti da to ne radi, Vlada je, uoči lokalnih izbora, isplatila po 100 eura službenicima policije koji su bili angažovani van Cetinja i po 200 eura službenicima policije koji su bili angažovani direktno na Cetinju. Interesantno je da su svi načelnici nagrađeni sa po još jednom mjesečnom platom a njih 15 u rukovodstvu Uprave policije, uključujući i pomoćnike direktora, čak sa po dvije dodatne plate! Sve isplate su obavljene bez personalizovanih rješenja”, istakao je on.

Nagrađivanje službenika i funkcionera policije bez pravljenja razlike ko jeste a ko nije profesionalno i zakonito postupao na Cetinju, kako je dodao, nije dobra poruka.

“Tako se obesmišljavaju i poništavaju sve kontrolne i nadzorne funkcije nad policijom. Nagrađivanje u toku postupaka kontrole i povrede ljudskih prava doprinosi opstanku kulture ćutanja i njihovoj međusobnoj solidarnosti po svaku cijenu, čak i onda kada su prekoračena ovlašćenja. Vlada je odbila da sačeka konačnu odluku državnog tužilaštva kao i mišljenja Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova, Savjeta za građansku kontrolu rada policije i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Vladajuća elita pokušava na dati način da opstane. Posegla je otvorenoj političkoj korupciji i opstrukciji postupaka kontrole policije i povrede prava. Pristupila je kupovini policijske organizacije dokazujući na djelu da treba zaštitu i partnerstvo”, naglasio je Zeković.

”Ovako nešto nije rađeno ni u najgorim izdanjima Demokratske partije socijalista Crne Gore. Policijski službenici i starješine koje su postupale na protestima “Demokratskog fronta” 2015. nijesu novčano nagrađeni. I tada su, kao i sada, iznijete brojne dokumentovane primjedbe na postupanje policije”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve