Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zeković: Venecijanska komisija potvrdila da je ‘Dritanov zakon’ u sadržajnom smislu ‘Mandićev zakon’

Još jednom ponovljenje kritike Venecijanske komisije na račun izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, potvrđuju ispravnost politike SDP-a koja mjesecima insistira na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, poručio je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković

Još jednom ponovljenje kritike Venecijanske komisije na račun izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, potvrđuju ispravnost politike SDP-a koja mjesecima insistira na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, poručio je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

“Najjeftinija trgovina: Vi nama dajte mogućnost da imenujemo našeg VDT-a mimo Ustava, makar u vd statusu na godinu dana, a zauzvrat ćete dobiti budžet i time vam omogućiti da budete predsjednik i potpredjsednik Vlade još godinu dana, očekivano nije dobila saglasnost Venecijanske komisije”, kazao je Zeković.

On je dodao da mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavlja i Venecijanska komisija, nepohodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje.

Novim mišljenjem Venecijanske komisije, smatra Zeković, još jednom je potvrđeno da je “Dritanov zakon” u sadržajnom smislu “Mandićev zakon” i predstavlja obračun sa stavom Venecijanske komisije.

“Zato očekujemo da će uprkos ucjeni DF-a predlagači odustati od sukoba sa EU, jer su upravo amandmani na Ustav iz 2013. koji se danas žele dezavuisati bili ključno mjerilo za poglavlje 23. Promjene u Državnom tužilaštvu su neophodne, ali ne na način koji nas vodi u sukobavljanje sa Evropskom unijom i zato SDP još jednom poziva na dijalog oko izbora novog VDT-a i drugih nosilaca pravosudnih funkcija, spremni da budemo dio većine za izbor kvalitetnog kandidata koji će unaprijediti rad Državnog tužilaštva. Stav Venecijanske komisije da se ne može birati vd VDT van Državnog tužilaštva, potvrda je našeg stave da se izbjegavajući razgovor sa opozicijom ne može dezavuisati Ustavna norma o kvalifikovanoj većini. Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti sadašnja ne mogu samostalno birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje”, zaključio je potpredsjednik SDP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve