Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković povodom nalaza Unutrašnje kontrole: Policija kompromitovana, kadar DF i SPC u UP ostaje zaštićen

''Debata u parlamentu može osigurati bolji rad policije u budućnosti''

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pokazalo se doraslo izazovu rasvjetljavanjadešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine, ocijenio jeza Radio Antenu M građanski aktivista i bivši predsjednik Savjeta za civilnu kontrolu policije Aleksandar Zeković.

„Suočavali su se sa brojnim opstrukcijama, ali na kraju su izdali izvještaj koji u značajnoj mjeri potvrđuje sve ono na šta je ukazivala demokratska javnost, na šta su ukazivali djelovi civilnog društva, koji su tvrdili da smo na Cetinju svjedočili jednom od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava u istoriji Crne Gore“, kaže Zeković.

Van domašaja vrh komandnog lanca: Brđanin, Gorović, Jokić…

Zeković je pozdravio što je ODT pokrenulo istragu prema određenom broju policijskih službenika, među kojima je i jedan policijski starješina, i to smatra značajnim korakom u otklanjanju posljedica kršenja ljudskih prava. Naglašava da je van dometa istrage ostao sami policijski vrh, počev od direktora Brđanina, preko pomoćnika Gorovića, do načelnika CB Podgorica Jokića.

Ukazuje da izvještaj u nepotpunoj mjeri prikazuje jedno od najbrutalnijih kršenja ljudskih prava, ali vjeruje da bi njegova upotrebna vrijednost, ipak, bila višestruka, kada bismo bili demokratskije društvo sa punim uvažavanjem ljudskih prava.

„Ne samo u krivičnom pravnom smislu, već mora imati i političku i profesionalnu upotrebnu vrijednost. Političku prije svega iz razloga što je ovo jasna poruka u kakvom je stanju policijska organizacija. Izvještaj Unutrašnje kontrole svjedoči da je policija potpuno kompromitovana. Pored političke, dolazimo do profesionalne odgovornosti, imamo činjenicu da policija afirmiše kulturu neodgovornosti i ćutanja“, ističe Zeković.

On kritikuje neprimjeren i neutemeljen način komunikacije policije sa javnošću.

„Umjesto da saopšte činjenice i da odlučno demantuju određeni navod, ako hoće, tako što javnosti daju jasan argument da to nije tako, policija sebi daje za pravo da ulazi u političke kvalifikacije onih koji kritikuju vlast! To je nedopustivo! Mislio sam da smo tu fazu razvoja policije prevazišli, ali mi smo se, očigledno, vratili par decenija unazad“, poručuje Zeković.

Smatra da debata u parlamentu može osigurati bolji rad policije u budućnosti.

„Vjerujem da debata u parlamentu može doprinijeti da se proširi istraga i prema licima koja su nadređena osobama protiv kojih se vodi istraga“, ističe on.

Kaže da je podnijet veliki broj pritužbi na rad policije, a da je, sa druge strane, policija pokazala da nema kapacitete ni profesionalnu volju da se sa tim nosi.

„Kadrovi za koje je interesovanje pokazao DF i SPC u UP ostaju zaštićeni“, ocijenio je Zeković.

U Šavniku izostala preventivna uloga policije

Govoreći o opstrukcijama izbornog procesa u Šavniku, Zeković kaže da ga zabrinjava ćutanje javnosti. Ističe i da je izostala preventivna uloga policije.

„Policija ne treba uvijek da djeluje represivno, njena je prije svega obaveza da, kada zna da će se desiti krivično djelo, učini sve da ne dođe do njegove realizacije. Iskazujem sumnju da je dobar dio policijske organizacije pod direktnim kadrovskim uticajem DF. U tom domenu se vidi da izostaje pravovremena, djelotvorna, efikasna reakcija policije koja je mogla ovo da spriječi. Nema reakcije i prosto svi čekamo da Šavnik padne“, kazao je Zeković.

Političke partije da preuzmu veću odgovornost

Govoreći o protestu koji je najavljen za sjutra, Zeković kaže da političke partije moraju da preuzmu veću odgovornost i da moraju pokazati spremnost da vode proces i zaštite Ustav.

„Moraju imati vidljiviji pristup i to je način da testiraju svoje demokratske kapacitete. DPS, kao vodeća opoziciona partija, na kvalitetniji način mora da preuzme kompletnu odgovornost i na kvalitetniji način postavi cjelokupan sistem“, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve