Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Podrška Dodika nije besplatna, vodi ka urušavanju građanske i sekularne Crne Gore i njene samostalnosti

Dodikova podrška Demokratskom frontu (DF) je, ocijenio je Zeković, potvrda ideološke i vrijednosne bliskosti i privrženosti istom velikosrpskom i velikodržavnom programu i ona nije besplatna

Podrška Milorada Dodika, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) koaliciji “Za budućnost Nikšića” na lokalnim izborima dugoročno je štetna i opasna za Crnu Goru i po ukupne odnose u regionu, smatra građanski aktivista Aleksandar Zeković.

Dodikova podrška Demokratskom frontu (DF) je, ocijenio je Zeković, potvrda ideološke i vrijednosne bliskosti i privrženosti istom velikosrpskom i velikodržavnom programu i ona nije besplatna.

“Ukoliko dođe do konsolidacije i jačanja DF na državnom nivou, čemu vodi pobjeda u Nikšiću, treba očekivati i potpuni zaokret u politici Vlade Crne Gore prema BiH. Doći će i do intenzivnije podrške zajedničkim prosrpskim inicijativama i programima u regionalnom kontekstu. Na lokalnom nivou, kod građana, to će se predstaviti kao saradnja tri srpske države a kod međunarodnih partnera kao podsticaj regionalnoj saradnji i povezivanju. Umjesto ranije jasne podrške Crne Gore teritorijalnom integritetu i nedjeljivosti BIH, Vlada u Podgorici će sve više pratiti interese srpske političke elite u Banjoj Luci i Beogradu i postepeno stati iza njihove namjere da BiH učine nefunkcionalnom državom od koje treba odustati. Zvanični narativ o ravnogorskom pokretu, ratnim zločinima, genocidu u Srebrenici, procesu suočavanju s prošlošću i takozvanom nacionalnom pomirenju, vodećoj političkoj i društvenoj ulozi Srpske pravoslavne crkve (SPC) postaje isti u Podgorici kao i ostalim srpskim regionalnim centrima”, rekao je građanski aktivista.

Zeković smatra da miješanje zvanične Srbije i Republike Srpske u unutrašnja pitanja i odnose u Crnoj Gori, o kojima već pola godina govori opozicija i intelektualci, sada vide i prepoznaju i određeni konstituenti aktuelne Vlade koji su to sada osporavali, ismijavali i nazivali ga obavještajnim podmetanjem.

“Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, građanski pokret URA i neki djelovi SPC koji su za veću autonomiju u Crnoj Gori, sada otvorenije to prepoznaju, čak i kroz direktne političke poruke glasačima u Nikšiću. Bojim se da je njihova reakcija zakašnjela jer je prema DF učinjeno previše ustupaka koji urušavaju građansku i sekularnu Crnu Goru, ali i samostalnost i funkcionalnost njenih institucija, posebno bezbjednosno-obavještajne zajednice i diplomatije”, rekao je on.

Osim toga, Zeković dodaje da je Dodikova podrška DF direktna poruka da ne kažem i prijetnja crnogorskim Muslimanima, Bošnjacima i Albancima.

“DF je politička asocijacija bez legitimiteta i uporišta kod crnogorskih manjinskih naroda a epizoda sa nepostojećom i izmišljenom Muslimanskom građanskom inicijativom to samo potvrđuje. Na kraju podrška Milorada Dodika šteti uspostavljanju srpske građanske političke misli u Crnoj Gori koja bi, da postoji, mogla da pruži odlučujući podsticaj jačanju društvene kohezije i očivanju suvereniteta Crne Gore”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve