Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Odluka Krivokapića mogla bi da predstavlja ozbiljno distanciranje vlasti od nacionalističkih struktura

Prema njegovim riječima, pokretanje ovog pitanja i samo razrješenje ministra u Skupštini je jedinstvena prilika da predsjednik i potpredsjednik Vlade, Krivokapić i Dritan Abazović, potvrde ljudskopravašku vjerodostojnost i demokratski kredibilitet novih vlasti, što vjerujem da je interes svih u crnogorskom društvu

Odluka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da pokrene postupak razrješenja ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića mogla bi da predstavlja prvo ozbiljno distanciranje novih vlasti od nacionalističkih struktura i daljeg podilaženja i činjenja ustupaka onima koji zbog ideoloških i kompromitovanih vjerskih uvjerenja negiraju ratne zločine i spremni su da uruše regionalne odnose, posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, i tako nanesu štetu ugledu zemlje, ocijenio je Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

“Na ovaj način aktuelna Vlada se odriče prethodne zamjene teza i konstatacije, bez činjeničnog uporišta, da “ne može da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim” jer je svim presudama Haškog tribunala dokazana individualna krivična odgovornost”, kazao je Zeković.

Prema njegovim riječima, pokretanje ovog pitanja i samo razrješenje ministra u Skupštini je jedinstvena prilika da predsjednik i potpredsjednik Vlade, Krivokapić i Dritan Abazović, potvrde ljudskopravašku vjerodostojnost i demokratski kredibilitet novih vlasti, što vjerujem da je interes svih u crnogorskom društvu.

“Inicijativa sama po sebi i predstojeća parlamentarna diskusija, uz nastavak vladinih jasnih stavovova, mogu pomoći da se prestane sa obmanjivanjem javnosti a građanima Crne Gore pomogne da razumiju i prihvate presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju”, navodi Zeković.

Kako je istakao, današnja objava premijera predstavlja zajednički uspjeh društva u cjelini: Vlade, opozicije, intelektualaca, medija, nezavisnih građanskih grupa, nevladinih organizacija.

“Ponovo se pokazuje vitalnost demokratije i po prvi put u istoriji moderne Crne Gore visoki vladin zvaničnik se razrješava tj. kažnjava zbog neprihvatljivog i moralno nedopustivog odnosa prema međunarodnom humanitarnom pravu”, zaključuje Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
05.04.2021-18:22 18:22

Gospodin Zekovic misli da bi odluka “Krivokapica MOGLA da predstavlja ozbijno distansiranje vlasti od nacionalistickih struktua ” Ja mislim da gospodin Zekovic misli pozitivno i zdravo za razvoj naseg drustva sa svojom izjavom ali ona rijec ” MOGLA ” bi mogla da se tumaci na razne nacine posto prosjecni gradjanin Crne Gore nama bas puno povjerenja u klovna Krivokapica posto se on mijenja cas ovako cas onako tako da je on odavno izgubio sav kreditibilitet. kod naroda Crne Gore. Hvala na paznji