Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Očekujem da i dio vlasti glasa za obaranje Vlade

On je u Prelistavanju štampe u Jutarnjem programu TVCG ocijenio da Crna Gora danas ima potpunu paralizu sistema koji ne funkcioniše, jer je čitava država zarobljena odnosima unutar aktuelne vlasti.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković saopštio je da očekuje podršku dijela parlamentarne većine inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. On je podsjetio i da iz same parlamentarne većine postoje katastrofalne ocjene o učincima aktuelne vlade Zdravka Krivokapića.

On je u Prelistavanju štampe u Jutarnjem programu TVCG ocijenio da Crna Gora danas ima potpunu paralizu sistema koji ne funkcioniše, jer je čitava država zarobljena odnosima unutar aktuelne vlasti.

“Imate vladu koja je faktički pala. Parlamentarna većina je jasno saopštila da ne dolazi u obzir razgovor o rekonstrukciji vlade. Dakle, ona je de facto pala i teorijski imamo dvije mogućnosti – ili izbori, za koje nemamo čistu situaciju, pošto nemamo zaokružene institucije koje mogu sprovesti izborni proces, ili da se formira nova parlamentarna većina nova ili u okviru postojeće izabere nova vlada”, rekao je Zeković.

Podsjeća da Crna Gora danas ima v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu, dok nam nedostaje dvije trećine sudija Ustavnog suda.

“Imamo krnji sastav Ustavnog suda, Sudskog i Tužilačkog savjeta i nas Ustav obavezuje na dijalog. Vidjeli ste i stav naših partnera iz Evropske komisije da se situacija ne može riješiti bez dijaloga”, rekao je Zeković.

Zato je, kaže on, prirodno da se inicira da se glasa o povjerenju vladi, budući da i iz same parlamentarne većine imamo katastrofalne ocjene o njenim učincima.

“Očekujem da će takva inicijativa imati i podršku dijela parlamentarne većine, ako uzmemo u obzir šta o učincima vlade govore i predstavnici partija koje su je glasali”, rekao je Zeković.

Na pitanje čiju podršku očekuju, Zeković kaže da i iz najvećeg konstituenta vlasti (DF) postoje optužbe za teški kriminal na račun vlade.

Vlada bez podrške u parlamentu

“Iz liste Mir je naša nacija, citiram poslanika Miodraga Lekića, koji inače bira riječi, premijera je nazvao pajacem. Imate listu Crno na bijelo koja ima gruba programska neslaganja sa onim što radi parlamentarna većina, do mjere da ih je dio osnivača napustio”, rekao je Zeković.

Za crnogorsko društvo je, kako je rekao, zdravo da se formira jedna vrijednosna parlamentarna većina koja će imati minimum saglasaja oko evropskih integracija, vanjskih poslova i bezbjednosne situacije.

“Vlada nema podršku u parlamentu, od 81 poslanika Vladu podržava najviše par. Ti ljudi i dalje nastavljaju da zloupotrebljavaju svoje funkcije, vrše vlast bez povjerenja parlamentarne podrške”, rekao je Zeković.

On je potvrdio da deset opozicionih stranaka priprema politički dokument pod nazivom Platforma za građanski i evropski konsenzus kroz politički dijalog, koja će biti ponuđena svim partijama koje imaju poslanike u Skupštini Crne Gore, a koje za sebe tvrde da su građanski i proevropski profilisani.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve