Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Nastavlja se klevetnička kampanja protiv naše zemlje

Tvrdi da se premijer Abazović u potpunosti kompromitovao pristupom oko definisanja odnosa države sa tom vjerskom zajednicom

Izjavom mitropolita Crkve Srbije Joanikija da će se obnoviti kapela na Lovćenu kad se očistimo od ustašluka koji je zahvatio Crnu Goru, nastavlja se klevetnička kampanja te vjerske zajednice protiv naše zemlje, kazao je u emisiji Pressing Gradske RTV Aleksandar Zeković iz Građanske inicijative 21. maj.

Tvrdi da se premijer Abazović u potpunosti kompromitovao pristupom oko definisanja odnosa države sa tom vjerskom zajednicom.

“Tvrdnjom mitropolita Joanikija da je Crnu Goru zahvatio ustašluk kojeg se moramo očistiti, uporno se nastavlja jedna vrsta klevetničke kampanje protiv naše zemlje”, ističe Zeković.

Svaki kritičan odnos prema desekularizaciji države, očuvanju naše kulturne baštine i svemu što je protivno velikosrpskoj agendi predstavlja se, kako dodaje, na najgore moguće načine.

“Čujemo ponovo od visokog crkvenog velikodostojnika komentare da se pristupa i povezivanju ustaštva sa Crnom Gorom i onima koji mu pružaju otpor upravo zbog njegove politike. Oni koji se protive tome nisu protivnici Srpske Pravoslavne Crkve, nego su upravo protivnici zloupotrebe političke i svake druge vjerske zajednice i vjere u te svrhe i takve namjere”, kazao je Zeković.

Ističe da se premijer Dritan Abazović kompromitovao cijelim postupkom oko ugovora države sa Crkvom Srbije. Najprije radnom grupom koja je definisala tekst ugovora, pa samim glasanjem o tom ugovoru. Vrhunac svega je, kaže Zeković, pokušaj formiranja Komisije koja je trebalo da provjeriti njegovu ustavnost.

“Vidjeli smo, sa druge strane, pritisak koji postoji prema Vladi od strane Srpske pravoslavne Crkve, kako u sjedištu u Beogradu tako i u samoj Crnoj Gori, da oni ne žele i neće prihvatiti bilo kakve intervencije na tom tekstu koji je već Vlada usvojila, a usvojio ga je i Sinod SPC, tako da ne vidim da će tu doći do nekih bitnih rješenja”, smatra Zeković.

Komentarisao je i sinoćnji protest ispred centra bezbjednosti u Nikšiću zbog, kako kaže, neadekvatnog i neprofesionalnog postupanja policije 13. jula, kada je građanima onemogućeno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja.

Zbog neadekvatne reakcije policije, kako dodaje, neko mora snositi odgovornost.

“Primarno je da policija preduzela dovoljne mjere da ne dođe do prekida državnog praznika. Prosto su propustili priliku da urade neophodne radnje da ne bi došlo do direktnog kontakta onih koji su se samoidentifikovali kao kontrademonstranti i drugih koji su se okupili u skladu sa zakonom na skupu koji su uredno prijavili”, objašnjava Zeković.

Zaključuje da su novi izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz političke krize.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve