Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Leposavićeve najave o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorske, lična uvjerenja da ostavi po strani

On pojašnjava da je Leposavić, dok obavlja poslove u javnom interesu, osigura postupanje bez diskriminacije i ne privilegujući nijednu vjersku zajednicu

Početne aktivnosti ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića kojima je najavio izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ukazuju na postojanje otvorene diskriminacije, saopštio je danas bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković.

”Prema pisanju medija, Leposavić je obavijestio javnost da je sa planiranim izmjenama i dopunama navedenog zakona upoznao i konsultovao tradicionalne vjerske zajednice. Naveo je da je konsultovao Mitropoliju crnogorsko primorsku, islamsku zajednicu i katoličku crkvu”, naveo je Zeković.

Ističe da su u Crnoj Gori pravoslavni vjernici su dominatno organizovani preko eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). U odnosu na obavljene konsultacije, nesporno je, da CPC spada u tradicionalne vjerske zajednice.

”Pozivam Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, mr Sinišu Bjekovića, da po službenoj dužnosti reaguje i upozori državni organ Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava da se osigura ravnopravan tretman svih vjerskih zajednica. Zaštitnik je i ranije preventivno djelovao u situacijama koje bi mogle da vode ozbiljnim kršenjima ljudskih prava”, ističe Zeković.

On pojašnjava da je Leposavić, dok obavlja poslove u javnom interesu, dužan da svoja lična uvjerenja i barijere stavi po strani i osigura postupanje bez diskriminacije i ne privilegujući nijednu vjersku zajednicu. Leposavić je danas u službi svih građana Crne Gore, pa time nije primarno i isključivo, u odnosu na ranije angažmane, ekspozitura SPC.

”Važeći Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je i usvojen zato da se u Crnoj Gori spriječi svaka diskiminacija i da svi imaju jednako pravo”, pojašnjava Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve