Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Krivokapić favorizuje dio građana; Strujić-Harbić: CG klizi u teokratiju

Premijer Zdravko Krivokapić juče se “pismom narodu” obratio građanima Crne Gore. Predsjednik Vlade je, pored ostalog, poručio d a nikada nije bio izdajnik. Krivokapić je podsjetio glasače nove parlamentarne večine da se zajedno sa njima borio za, kako je rekao, svetinje predaka, odnosno „za ono najsvetije i arhetipsko u nama što su probali bezočno da nam otmu”.

Crna Gora je sekularna i građanska država. Premijer je obavezan da koristi ustavnu terminologiju. Istovremeno, ne smije da zaboravi da je predstavnik svih građana Crne Gore, a ne samo dijela, poručio je bivši državni sekretar za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković. Za Gradski radio, Zeković objašnjava kojem se to narodu juče obratio predsjednik Vlade Crne Gore

“Premijer Krivokapić pokušava da popravi “štetu” koju je napravio osnovanom inicijativom razrješenja člana svoje Vlade. Suočio se, pritom, sa velikim otporom kako u sopstvenoj Vladi, tako i u Skupštini. Vjerujem da ga je posebno pogodio otpor što su ga pružili oni koji su ga do juče podržavali: govorim o učesnicima manipulacije nazvane “Ne damo svetinje”. Krivokapić više i ne pokušava sebe da predstavi kao premijera svih građana”, kaže Zeković.

Zeković zaključuje da premijer ovakvim načinom obraćanja dodatno dijeli crnogorsko društvo.

„ Premijer se obraća određenoj strukturi stanovništva, podilazi im i saržajem i načinom na koji ima upućuje svoje poruke. Bojim se da je riječ o nastavku konstantnog premijerovog političkog obmanjivanja“, zaključuje Zeković.

I poslanica Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore Kenana Strujić Harbić kaže da jučerašnje obraćanje premijera Krivokapića pokazuje da on, budući da im se nije obratio, manjinske narode u Crnoj Gori ne doživljava kao ravnopravne građane.

„ Ako se premijer obraćao sa „poštovani narode“, pitam se gdje smo tu mi, pripadnici manjinskih naroda. Sa druge strane, Krivokapićevo obraćanje više je ličilo na govor vjerskog velikodostojnika, nego na govor premijera građanske Crne Gore. Ovo je i potvrda da crnogorsko društvo polako klizi ka teokratiji, odričući se principa sekularnosti“, ističe Strujić-Harabić.

U jučerašnjem ,,pismu narodu”premijer Krivokapić sebe je pozicionirao kao predstavnika onog dijela građana Crne Gore koji su, nakon njegove odluke da smijeni ministra Vladimira Leposavića,juče I prekjuče protestvovali prtiv njega u više crnogorskih gradova, saglasni su sagovornici Gradskog radija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve