Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Izbori najbolje rješenje, nikad nismo svjedočili ovakvom stepenu diletantizma, neozbiljnosti i političkog šarlatanstva

Crna Gora je, ističe on, i do sada u ove tri decenije prošla faze kada smo imali ozbiljne političke izazove i krupna neslaganja ali se to uvijek znalo ozbiljno i demokratski rješavati, čemu su važan doprinos davali potpuno suprotstavljeni politički akteri

Socijaldemokratska partija je odmah nakon pada Vlade saopštio jasan stav da je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora najbolji i optimalan demokratski put za rješavanje političke krize, kazao je Bojan Zeković, potpredsjednik SDP-a.

“Predlog da se Skupštini skrati mandat i time stvore uslovi za raspisivanje izbora je stoga na tragu našeg stava da je u ovakvim situacijama najpoštenije i najlegitimnije vratiti mandat građanima koji su jedini mjerodavni da svojim slobodnim izborom determinišu u kom pravcu Crna Gora treba da ide”, ističe Zeković.

Vjeruje da su građani i ukupna javnost umorni od neuspješnih pokušaja da se kroz dvije Vlade artikuliše stabilna i ozbiljna državna  politika, a posebno im je dosta jalovih i neozbiljnih pokušaja stare većine da postigne dogovor u atmosferi potpunog međusobnog nepovjerenja, pijačne trgovine funkcijama i salvama najtežih međusobnih optužbi.

“Sve je to iskreiralo veoma mučnu sliku stanja političkog sistema ili jednog njegovog značajnog dijela i imalo za posljedicu gubljenje političkog kredibiliteta jednog broja političkih subjekata”, kazao je Zeković.

Crna Gora je, ističe on, i do sada u ove tri decenije prošla faze kada smo imali ozbiljne političke izazove i krupna neslaganja ali se to uvijek znalo ozbiljno i demokratski rješavati, čemu su važan doprinos davali potpuno suprotstavljeni politički akteri.

“Sigurno da nikada nijesmo svjedočili ovakvom stepenu diletantizma, neozbiljnosti i političkog šarlatanstva, kao što smo gledali u posljednjim sedmicama tzv. pregovora tzv. stare većine”, ocijenio je Zeković.

Zato, dodaje, nema drugogo izbora sem da građani budu ti koji će dati sud o svima na političkoj sceni i njihovom djelovanju u ove dvije godine, u kojima je Crna Gora nazadovala u gotovo svim segmentima.

“Svi moraju ponijeti odgovornost  za ono što su radili i za svu nesposobnost i nekompetentnost položiti račune pred građanima Crne Gora. Svi su se pred javnošću pokazali u pravom svijetlu pa vjerujem da građanima i neće biti teško da to na pravi način vrednuju. Crna Gora nakon vanrednih izbora mora da se vrati na put stabilnosti koju će trasirati čista evropska i građanska Vlada sa širokom parlamentarnom i međunarodnom podrškom, kao preduslovom za korjenite društvene i političke reforme koje će unaprijediti život građana i ubrzati naš put ka EU”, poručuje Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve