Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Incident na Bogetićima izrežirali krugovi bliski Krivokapiću

Zeković je kazao i da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović morao da prepozna neprofesionalizam policijskih službenika

Jučerašnji incident na Bogetićima proizvod je ozbiljnog propusta pripadnika Uprave policije, iza kojeg se krije očigledna namjera struktura okupljenih oko premijera Zdravka Krivokapića da se proizvede incident po svaku cijenu. To je u emisiji „Znam da znaš“ Gradskog radija kazao aktivista za ljudska prava i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

Zeković je kazao i da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović morao da prepozna neprofesionalizam policijskih službenika.

Činjenica da šaljete službeno vozilo sa štićenom ličnošću na mjesto gdje je u toku protivzakonito okupljanje građana i gdje može doći i do pojačanih bezbjednosnih rizika po tu osobu je, ističe, van svake pameti.

O neprofesionalizmu policije svjedoče, kaže, i snimci koje je objavio premijer Zdravko Krivokapić.

„Odsustvo koordinacije i komunikacije između organizacionih cjelina i Uprave policije i netraženje adekvatne podrške propusti su koje je trebalo prvo saopštiti, pa tek onda upućivati prijetnje“, smatra Zeković i pita otkud običan građanin, koji ima određene razloge za protest, čak i kada, nepoštujući mjere, krši zakon, zna da je u vozilu štićena ličnost.

Nastup Krivokapića demantuje i, kako je rekao, sama činjenica da je Uprava policije saopštila da je karakteristično za sva javna okupljanja u Crnoj Gori da su protekla mirno i bez incidenata.

„Druga veoma važna stvar jeste ta da je Uprava policije objavila i da je postojao alternativni putni pravac. Šta će štićena ličnost na mjestu gdje se realizuje protivzakonito javno okupljanje i zašto ta ličnost nije upućena alternativnim putem?!“, upitao je Zeković.

On pita i zašto policijski službenik koji je vozio službeno vozilo nije tražio adekvatnu zaštitu i obezbjeđenje, zašto nije zatraženo da redovni sastav policije da angažuje i dodatni, te da se obezbijedi odgovarajući prostor kako bi se vozilo okrenulo i uputilo u drugom smjeru.

„Umjesto toga, ponaša se agresivno upravo iz razloga da se postavi da kao nijesu postojale ni jedna druga mogućnost, ni jedna druga opcija, osim da se on opredijeli da se na onakav način udalji sa lica mjesta, ugrožavajući bezbjednost i zdravlje ne samo štićene ličnosti, već i okupljenih građana“, kazao je Zeković.

Neminovno je, smatra, pitanje njegove disciplinske, prekršajne, ali i krivične odgovornosti koja se mora provjeriti na odgovarajućim instancama.

„Riječ je o službeniku policije, pripadniku sektora posebne nemjene, koji se bavi obezbjeđenjem i zaštitom ličnosti i objekata i koji posjeduje odgovarajuće znanje, vještine i  iskustvo. Juče smo vidjeli odsustvo svega“, smatra Zeković.

To, kako kaže, daje za pravo da dio javnosti sumnja da je postojala ozbiljna namjera da se ovaj incident namjerno izrežira i da bude mnogo dramatičniji.

„Na sreću, mislim da se prisutni policijski službenici, naročito građani, nisu „primili“ na sve to i danas svjedočimo da smo izbjegli mnogo gore posljedice koje vjerujem da bi itekako mogle da uznemire crnogorsku javnost“, istakao je Zeković.

Zato državni organi, ne samo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, nego i državna tužilaštva, moraju, kako je rekao, utvrditi sve okolnosti i saopštiti ih jasno i bez odlaganja i uplitanja izvršne vlasti u jucerasnje incidente.

Kada je riječ o smjeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposaviću ona je, smatra Zeković, iznuđena. Istovremeno, on podržava nastup i pristup premijera Krivokapića:

„Neprihvatljivo je da bilo koji član Vlade, pa i niži službenik, ima različito mišljenje od onog što je utvđena politika Vlade i što su njene međunarodne obaveze. Ako dozvoljavate takav nastup, ako se on afirmiše kroz različite pojedinačne primjere, onda je to neprihvatljivo jer govori o tome da ova Vlada postaje neozbiljna“, naglasio je Zeković.

Dobro je, kaže, da je dio građanske strukture i snaga Crne Gore to prepoznao, da je upravo na tom nivou stigla i podrška međunarodnih partnera Crne Gore.

„Poslat nam je jasan signal da je to neprihvatljiv i opasan pravac kojim kreće Crna Gora i mislim da premijer Krivokapić nije imao drugog izbora nego da se zahvali na dosadašnjoj saradnji ministru Leposaviću iako je do juče tvrdio da ima bespogovorno povjerenje u svakog člana Vlade“, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve