Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Zeković: Dodatak za svu djecu, bez diskriminacije

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković istakao je da je nedopustivo da se djeca diskriminišu samo zato što imaju veći broj braće ili sestara ili navršetkom šeste godine

Socijalemokratska partija je amandmanski djelovala na predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kako bi uvođenje dječjeg dodatka učinila pravednijom, usklađenom sa zakonima koji regulišu ovu oblast i eliminisala diskriminaciju koja postoji u predloženom tekstu.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković istakao je da je nedopustivo da se djeca diskriminišu samo zato što imaju veći broj braće ili sestara ili navršetkom šeste godine.

“Podsjećamo da je i Ombudsman ukazao na diskriminatorske odredbe ocjenjujući “da ih treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima na način da se otkloni suštinska nejednakost prema različitim uzrasnim dobima djece, odnosno broju djece u porodici”, navodi Zeković.

On ističe da  se amandmanima SDP-a predlaže  promjena odredbe koja uskraćuje djeci pravo na dječji dodatak nakon navršene šeste godine, “jer je dječiji dodatak realno potrebniji tokom trajanja obrazovanja djeteta, jer su u tom periodu i obaveze veće”.

“Kako bi se obezbijedilo duže trajanje dječijeg dodatka djeci kojima je ova pomoć potrebna, predlažemo da one porodice sa, za naše uslove naročito visokim primanjima, ne ostvaruju tu vrstu socijalne podrške, jer za njom realno nemaju potrebu”, dodaje Zeković.

Potpredsjednik SDP-a ističe da je za njih neprihvatljivo da pravo na dječiji dodatak ostvaruje samo troje djece u porodici.,

“Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice samo po osnovu činjenice da imaju veći broj djece, već ovo pravo mora biti omogućeno svoj djeci iz porodice koja ispunjavaju uslove”, sugeriše on.

Zeković napominje da javno nije prezentovan niti jedan argument koji bi opravdao ukidanja dječijeg dodatka navršetkom šeste godine, odnosno ukidao dječiji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara.

“Nijesmo predlagali uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali smatramo da je raspodjela kakvu predlažemo mnogo bolja,pravednija i socijalno odgovornija”, zaključuje Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve