Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Bečić da zakaže Skupštinu oko Bratić i Stijovića

On podsjeća da je od 16. jula u proceduri Interpelacija o radu Vlade u oblasti poljoprivrede, a od 27. jula Interpelacija za pretresanje rada Vlade u oblasti prosvjete

Socijaldemokratska partija poziva predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da saglasno Poslovniku Skupštine Crne Gore, stavi na dnevni red Interpelacije koje je još u julu mjesecu podnijela SDP, saopštio je potpredsjednik te partije Bojan Zeković.

On podsjeća da je od 16. jula u proceduri Interpelacija o radu Vlade u oblasti poljoprivrede, a od 27. jula Interpelacija za pretresanje rada Vlade u oblasti prosvjete.

“Poslovnik ostavlja rok Vladi da se izjasni u roku od 30 dana, a u čl. 200 st. 2 predviđa da se “ako Vlada nije podnijela izvještaj interpelacija se stavlja na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine po isteku roka za dostavljanje izvještaja Vlade”. Iako su protekla više od tri mjeseca od podnošenja interpelacija predsjednik Skupštine još uvijek nije zakazao sjednicu na kojoj bi razgovarali o politici Vlade u ove dvije veoma važne oblasti, a stanje je od podnošenja interpelacija dodatno pogoršano”, pojasnio je Zeković.

Potpredsjednik SDP-a podsjeća da u oblasti poljoprivrede postoji veliki problem, jer je, kako kaže, cijena prehrambrenih i drugih inputa porasla 30 odsto-100 odsto, poljoprivrednici su se desetinama puta obraćali ministru, a on im sa svoje ministarske visine odgovarao “treba li stoku da vam prevežem”.

“Ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta u dosadašnjem toku mandata pokazala je jasnu namjeru da obrazovni sistem Crne Gore prilagodi jednonostranim i isključivo nacionalno-vjerskim željama, koje su u direktnoj suprotnosti sa ustavnim određenjem građanske multietničke i sekulame države. Na sceni je progon i nezakonito otpuštanje inovjernih i onih koji drugačije misle, dok kroz kadrovska rješenja Vesne Bratić za direktore dobijamo ekstremne nacionaliste, podržavaoce osuđenih ratnih zločinaca, teoretičare zavjera, antivaksere i slične koji, zbog same suštine obrazovnog sistema ne bi smjeli da njima rukovode. U međevremenu se situacija u obje oblasti dodatno pogoršala”, dodao je on.

Još jednom je pozivao Bečića da zakaže Skupštinu, kako bi se razgovaralo o ove dvije oblasti.

“Zbog svega navedenog još jednom pozivamo predsjednika Skupštine Bečića da ne krši Poslovnik i zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi razgovarali o politici Vlade u ove dvije oblasti, a Parlament ostavrivao svoju Ustavnu funkciju, kako ne bi iz EU dobijali ocjene kako imamo saziv “bez presedana””, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve