Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zečević: Usvajanje Budžeta produžiće trajanje Vlade

Izglasavanje Budžeta i ključnog zakona u projektu ''Evropa sad'' produžio je, smatra Zečević, trajanje Krivokapićeve Vlade nekoliko mjeseci, do izbora u Podgorici u maju

Usvajanje Budžeta i projekta “Evropa sad” u parlamentu, uprkos brojnim kritikama pozicije i opozicije, pobjeda je premijera Zdravka Krivokapića, ocijenio je novinar Pobjede Nenad Zečević, u emisiji “Presing” na Gradske televizije.

Izglasavanje Budžeta i ključnog zakona u projektu “Evropa sad” produžio je, smatra Zečević, trajanje Krivokapićeve Vlade nekoliko mjeseci, do izbora u Podgorici u maju.

“Iznenađen sam brojem poslanika koji su glasali za ključni zakon u projektu “Evropa sad”. Za povećanje minimalne zarade na 450 eura glasalo je 50 poslanika, među kojima čak 10 iz opozicije koji su žestoko kritikovali to povećanje, tvrdeći da je riječ o populističkom projektu i uvođenju Crne Gore u grčki scenario”, kazao je Zečević.

Podrška poslanika tom projektu znači da su, kako je istakao, zajedno sa premijerom preuzeli odgovornost.

“Da li je to finansijski rizično? Jeste. Na to je upozorio MMF, ali poslanici su podržali taj projekat, tako da ćemo vidjeti kako će premijer da ga sprovede i gdje će naći novac za održivost budžeta”, rekao je Zečević.

Vidjeće se, navodi, hoće li budžet biti održiv jer ekonomski analitičari upozoravaju da bi rebalans mogao uslijediti već za 6-9 mjeseci koliko se, dodaje, i pretpostavlja da će Krivokapić ostati premijer.

“Najave opozicije da će do izglasavanja nepovjerenja Vladi doći u januaru ili februaru su slabo održive, jer je teško srušiti kad je dobila podršku za dva ključna projekta – Budžet i “Evropa sad”. Pitanje fiskalne održivosti budžeta biće veliki izazov za državu, premijera, Vladu i poslanike koji su ga podržali”, smatra Zečević.

Objašnjenje zašto je većina poslanika u parlamentu, iako nezadovoljna radom Vlade, ipak glasala za usvajanje Budžeta i projekat “Evropa sad”, Zečević vidi u činjenici da su poslanici ušli u veliku dozu populizma ne želeći da se, kako je rekao, zamjeraju biračima s obzirom da su građani željno dočekali povećanje minimalne zarade i penzija.

“Čini se da poslanici nijesu dovoljno svjesni rizika u koji su ušli glasanjem za te projekte. Kao građanin, apsolutno podržavam povećanje i minimalne zarade i penzija, ali postavlja se pitanje fiskalne održivosti tih projekata”, poručio je Zečević.

Sa ustavnog aspekta, dodaje, interpelacija za smjenu tri ministra koje je juče usvojila Skupština nije obavezujuća za Vladu.

“To što su poslanici glasali za interpelacije o smjenama tri ministra ne znači i njihovu smjenu. To samo znači da je Vlada u tim oblastima izgubila podršku parlamenta. Smjenu može da, po Ustavu, predloži samo premijer. Vidjeli smo da ministri Stijović i Radulović nemaju povjerenje čak dvije trećine parlamenta, dok ministarka Bratić koja je imala najgore rezultate u svom resoru nema podršku tri petine poslanika”, podsjetio je Zečević.

To je, ocjenjuje, jasan signal premijeru da te ministre mora da smijeni iako je Krivokapića najavio da to ne namjerava da uradi.

“Vidjećemo kakva će biti reakcija opozicije i parlamentare većine koja je glasala za smjenu tih ministara. Jedino pošteno rješenje parlamentarne i institucionalne krize u Crnoj Gori su izbori, jer se pokazalo da Vlada nema podršku većine”, naglasio je Zečević.

Iako bi izbori trebalo da odgovaraju opoziciji ona se, kaže, ne ponaša kao da ih želi.

“Ključna opoziciona partija – DPS očigledno nije spremna za izbore, nakon serija poraza na lokalnim. Ni ključna partija većine DF, i pored tvrdnje da su za, ne želi izbore. Realno je da se tek u maju razgovara o sprovođenju vanrednih parlamentarnih izbora. Prije toga, treba još mnogo toga uraditi, poput reforme izbornog zakonodavsta, koja još nije ni zagrebana, sređivanja biračkog spiska.. Tako da je to ozbiljan izazov i za poziciju i za opoziciju”, smatra Zečević.

Aktuelna uprava u Podgorici je, tvrdi, najbolja u posljednjih 30 godina.

“Mladi tim oko gradonačelnika Ivana Vukovića prepoznao je potrebe građana. Prvi put u istoriji Podgorice, imamo da se grad razvija ravnomjerno, izlaženje u susret potrebama građana, fenomenalni projekat promenade u centru grada sa Njegoševim parkom. Rade fenomenalan posao. Međutim, gradonačelnik ima objektivan problem jer je razlika, koju je napravila trenutna parlamenta većina u Podgorici, 30.000 glasova tako da će biti izazov da se to stigne na izborima u maju”, zaključio je Zečević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve