Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

ZDRAVINJOVA HOROR PROPAGANDA I TVITERAŠ SA BELOG DVORA ”Humoristički PR je samo najvidljiviji dio opšteg diletantizma samozvanih apostola”

Iako su naši čitaoci pripisali najnoviji ispad nepopularnog Zdravinja njegovoj velikoj ljubavi prema boci, to je ipak samo jedan od faktora zaslužnih za ovakvo brljanje. Razlozi ovakvog diletantskog djelovanja pomiješanog sa tendencijom za plasiranjem političke fantazmagorije putem društvenih mreža, po svemu sudeći leže u PR timu Krivokapića, odnosno osobi koja je zadužena za uređivanje njegovog Tviter naloga.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, nakon što je juče zaključio dvodnevnu radnu posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu dokazao je ono što većina građana Crne Gore već odavno zna – da je premijer formirao fantazmagorični paralelni svijet u koji je pobjegao da bi se sakrio od realnosti  čijeg se surovog pritiska više ne može osloboditi.

Ovakav ishod je očekivan s obzirom da nepopularni Zdravinjo Boca i njegova Vlada više nemaju ni podršku većine partija koje su ih dovele na vlast. Pored toga država sve dublje tone u tešku ekonomsku krizu, a socijalno nezadovoljstvo je sve vidljivije.

Zdravinjo i britanski premijer: ”Boris se zoveš je li? Dođe li ti što Boris Jeljcin?”

Krivokapiću to ne smeta da konstruiše ”diplomatske podvige” i na njima gradi fiktivnu političku karijeru.

Nakon nedavnog dvosekundnog ”istorijskog” susreta sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, na Krivokapićevom Tviter nalogu objavljena je vijest o još jednom ”istorijskom” proboju premijera čija  diplomatska  forma (makar u sopstvenoj mašti) daleko prevazilazi onu koju je ispoljavao Henri Kisindžer na  vrhuncu karijere.

Paralelna realnost Zdravinja i njegovih tviteraša

Juče smo sa Tviter naloga predsjednika Vlade informisani da je sastanak Krivokapića i britanskog premijera Borisa Džonsona  ”istorijski susret premijera dvije zemlje čije se delegacije do sada nijesu ciljano sastajale na najvišem nivou”. Kao da to nije bilo dovoljno, na Tviteru Vlade je napisano da je Džonson izjavio da je ”ovo istorijski trenutak za njegovu zemlju”. Ako imamo u vidu istoriju britanske imperije, svaki komentar na ovaj tviter-biser je ipak suvišan.

Zdravinjo nije halucinirao

Greške nema, nepopularni premijer Zdravinjo Boca zaista se sastao sa Džonsonom, i njihov sastanak, za razliku od navodnog susreta i razgovora sa Bajdenom, nije bila halucinacija koju je premijerov PR tim pretvorio u diplomatski podvig.

Simptomatično je, međutim, što  je premijerov PR tim saopštio da je ovo ”istorijski” susret i prvi na ovakvom nivou, jer se premijeri Crne Gore i Velike Britanije, ako je vjerovati premijerovom Tviteru, nikad ranije nijesu sastajali.

Milo Đukanović i Toni Bler

Pitanje koje se ovdje postavlja je – da li je malicioznije to što je na zvaničnom Krivokapićevom Tviter nalogu, a zatim u saopštenju, objavljena notorna laž, ili to što su premijer i njegov tim očekivali da im ta laž prođe kod crnogorske javnosti?

Tereza Mej i Duško Marković

Da bi postavili stvari na svoje mjesto, ovom prilikom treba podsjetiti da su, prije susreta Krivokapića i Džonsona premijer Milo Đukanović, a nakon njega i Duško Marković imali sastanke sa britanskim premijerima – Tonijem Blerom i Terezom Mej, o čemu svjedoče i priložene fotografije. Marković se takođe sastao sa Džonsonom, istina kad je aktuelni premijer UK bio ministar vanjskih poslova.

Razuzdani Tviter i Zdravinjo Boca

Bez obzira što su diplomatski odnosi Crne Gore i Ujedinjenog kraljevstva odavno dobro uhodani, premijeru i njegovom PR timu činilo se kao da su juče napravili veliki diplomatski proboj.

Tivter san o susretu sa Bajdenom

Ako je suditi po reakciji čitalaca portala Aktuelno, ovakav pokušaj ”redizajniranja” stvarnosti od strane premijera i njegovog propagandnog tima, nije ništa začuđujuće. Pogotovo nakon što se premijer busao mnoštvom bilateralnih sastanaka na nedavnom Samitu NATO-a uključujući i onaj sa predsjednikom SAD Bajdenom, o kojima osim premijera na Tviteru niko na svijetu nije izvijestio!?

Susret sa Makronom zabilježen samo na Krivokapićevom Tviter nalogu

Iako su naši čitaoci pripisali najnoviji ispad nepopularnog Zdravinja njegovoj velikoj ljubavi prema boci, portal Aktuelno ipak je odlučio da istraži slučaj podivljalog Tviter naloga premijera da ne bi donosili ishitrene zaključke.

Nakon kraćeg istraživanja sumnje našeg uredništva su potvrđene – ovolika količina političke malicioznosti i diletantizma kojoj svakodnevno svjedočimo prilikom pregleda Tviter naloga premijera nijesu posljedica proste konzumacije domaće brlje kojoj je premijer sklon. Jer Krivokapić ipak ne uređuje svoj tviter, to bi bilo previše čak i za njega. On samo ”daje sugestije”.

PR Karađorđevića iz Gazdara završio kod Zdravinja

Razlozi ovakvog diletantskog djelovanja pomješanog sa tendencijom za plasiranjem političke fantazmagorije putem društvenih mreža, po svemu sudeći leže u PR timu Krivokapića, odnosno osobi koja je zadužena za uređivanje njegovog Tviter naloga.

Nikola Stanković i Karađorđevići: Od Gazdara, preko Belog dvora pa sve do Zdravinjovog kabineta

Krivokapić je u revanšističkom stilu koji je od starta bio zaštitni znak njegove Vlade, skrajnuo sve kadrove bivše izvršne vlasti koji su bili obučeni za koordinaciju i vođenje društvenih mreža i doveo izvjesnog srpskog državljanina Nikolu Stankovića da mu uređuje Tviter.

Stanković je srpski državljanin rodom iz Gazdara kod Medveđe i četiri godine proveo je na Belom dvoru radeći kao PR srpskog princa Aleksandara i princeze Katarine Karađorđević.

U intervjuu jednom tabloidu za sebe je kazao da je ”dete iz provincije koje ima neverovatnu želju da uči, radi i bori se”, a isticao je da je porodici srpskog prijestolonasljednika ”zahvalan na svim lekcijama koje su mi pružili”.

Malo latinica, malo ćirilica, malo gađanja padežima, ali ”pre” svega ekavica

Krivokapiću je očigledno bilo stalo da u svom PR tim dovede čovjeka sa vezama sa srpskom kraljevskom porodicom, valjda da bi u nekom svom svijetu fantazije i domaće brlje, kroz saradnju sa Stankovićem, sebe približio srpskom plemstvu, makar posredno.

Saznanje da Stanković, srpski državljanin povezan sa Karađorđevićima, vodi Tviter nalog premijera, razjašnjava mnoge misterije – i to ne samo kada je u pitanju politička neupućenost i tendencija ka preuveličavanju, već i kada je u pitanju (ne)pismenost, miješanje ćirilice i latinice, ekavice i ijekavice čemu svjedočimo na dnevnom nivou.

Nepismenost u praksi

Međutim, mnogi službenici Vade kažu da je i ovo bolje od perioda kad je premijerov Tviter nalog uređivao internet bot Božo Knežević, za koga se sumnja da se u međuvremenu zamonašio.

Samo u Krivokapićevoj Vladi – hashtag na ćirilici

Ovom prilikom podsjećamo samo na neke  od mnoštva tviter objava koje su kombinacija nepismenosti i neupućenosti, a koje možete vidjeti na priloženim fotografijama.

Još malo ekavice

Kada uzmemo u obzir da iza ovih objava stoji osoba potpuno neupućena u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, i koja je drilovana na Belom dvoru, a naloge dobija od vječito nakresanog premijera Zdravinja – mnoge stvari postaju jasnije.

Marginalizovali one koji znaju

Portal Aktuelno ovim povodom kontaktirao je Srđana Kusovca, rukovodioca Službe za odnose s javnošću u prethodna dva saziva Vlade Crne Gore, koji je naglasio da je ovaj humoristički PR samo najvidljiviji dio opšteg diletantizma samozvanih apostola. Kusovac ističe da su mnogi sposobni ljudi marginalizovani i da je to vidljivo i na PR službi Vlade.

”Ono što je najvažnije je da u Vladinoj Službi za odnose s javnošću prije nekoliko godina formiran poseban Biro za komunikaciju na društvenim mrežama. Čine ga dvije pametne i sposobne mlade osobe koje su inače bile vične tom poslu, a onda su prošle rigorozna usavršavanja u zemlji i inostranstvu i to od strane i po programu Vlade UK koja nam je u ovome bila partner. A Vlada UK je u ovome najbolja na svijetu i mnoge vlade je kopiraju. Zašto je neko odlučio da ne koristi one koji znaju i mogu ovo da rade, one koje su naučili najbolji u svijetu, konačno one kojima je to u opisu radnog mjesta nego nekakve hobiste sa kojima se narod sprda – to je pitanje za politikologe, sociologe i psihologe. Da se tu zaustavim u nabrajanju”, ističe Kusovac.

Srđan Kusovac

On navodi da u ovome ima jedna dobra stvar.

”Predsjednik trenutne Vlade tvituje uglavnom na, hm, nečemu što liči na crnogorski ili srpski, ajde da kažemo na BCHS jeziku koji je na nivou lošeg đaka. Vidim da je umrtvljen twitter Vlade na engleskom koji je godinama u kontinuitetu dobijao relevantna priznanja kao jedan od najboljih tvitera vlada i koji su pratile relevantne svjetske institucije i ličnosti. Tako da bruka ostaje u onome što se nekada zvalo srpsko-hrvatsko govorno područje. I na kraju: nije problem u PR-u. Ovaj humoristički PR je samo najvidljiviji dio opšteg diletantizma samozvanih apostola”, poručio je Kusovac.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
08.07.2021-12:56 12:56

A za Zdravinja Bocu je samo SAMAR jer veceg i ludjeg magarca ne vidjeh u svojih 69 godina zivota.Okide nos i obraz svakome svome(ma su na istij talasnoj duzini)posebno Crnoj Gori,jeli moguce “cojek sa brkovima i bradom”da moze ovako “masno lagati”no ne laze on narod,nego sebe,e to je problem.Pi nesreco suludna.

Ha20
08.07.2021-14:34 14:34

Vidjela zaba kako se konj potkiva pa i ona digla nogu…………………

Sara
08.07.2021-17:45 17:45

Ja ga nazivam Zdravisa..on je jako prefigan covjek..i teski lazov..ako je interes njegove..i popa Micovica ..On je psiholoski tip–koji je zaludjen..srbijanskom crkvom..obicni Sektas..tip..za psihologiju..studentima..koji bi ga rado vidjeli na klupi :pitanje-odgovor..

MB_MNE
08.07.2021-20:01 20:01

Sav im je viski polokao covjek

Krivokapić ni slova o genocidu, jedino ga je dotakla pobjeda Đokovića: ”Sramoto od premijera, kmete ljigavi” | Skala radio
12.07.2021-15:32 15:32

[…] što Krivokapićev Tviter nalog uređuje srpski državaljanin Nikola Stanković, o kojem je portal Aktuelno već pisao, a koji je radio kao PR srpskog princa Aleksandara i princeze Katarine Karađorđević, ne može […]