Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

ZDRAVINJO TAJNOVIDAC PREDVIDIO KRAH ’’OTVORENOG BALKANA’’: Pomjeranje planina mu nije išlo, ali je uz šljivu dobro proricao!

Krivokapiću se u sred večere ukazala vizija četiri jahača, ali ne apokalipse, već ’Otvorenog Balkana’. Tada je vidio Aleksandra Vučića, Edija Ramu, Dritana Abazovića i sebe kako jašući na četiri crna konja, propadaju u septičku jamu političkog zaborava, na kojoj je pisalo ’Otvoreni Balkan’. Odmah nakon toga je ustuknuo i izustio sada već istorijske riječi o odustajanju Crne Gore od ovog velikodržavnog projekta, koje je sa regionalnom javnošću podijelio albanski predsjednik Edi Rama

Velikodržavni projekat ’’Open Balkan’’, nastao kao kombinacija posrnuća Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na spoljnopolitičkom planu za vrijeme režima Donalda Trampa i malignog ruskog uticaja, konačno je doživio propast i region Zapadnog Balkana makar malo može da odahne.

Treba podsjetiti da je projekat Otvoreni Balkan nastao u želji bivšeg predsjednika SAD Trampa da izigrava velikog državnika, u čemu je podržavan od ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove administracije koji su u geopolitičkim odnosima imali ogroman uticaj na njega.

Glavni izvršilac radova u projektu ’’Otvorenog Balkana’’ bio Trampov bliski saradnik Ričard Grenel, koji je pod uticajem tadašnje spoljnopolitičke orjentacije SAD, ”rješenje” balkanskog pitanja vidio u  formiranju tri velike  nacionalne države – srpske, albanske i hrvatske.

Ovakva solucija zasigurno ne bi donijela ništa dobro niti regionu ni Evropi, već bi dovela do eskalacije političke krize, a možda i do novog rata.

Tramp i njegov idol Putin: Zamalo da im uspije…

Dritan bio zaljubljen u ’’Otvoreni Balkan’’

Novoizabrani premijer manjinske vlade Dritan Abazović do prije par dana činio je sve da promoviše ovaj zlokobni projekat, prema kojem je srpski predsjednik Aleksandar Vučić bio viđen kao gospodar čitavog regiona!

Iako je Abazović znao da podrškom Otvorenom Balkanu, Vučića promoviše u regionalnog gospodara, redovno je davao izjave da ”treba podržati sve regionalne inicijative”.

“Ja sam samo iskazao stav da je taj mehanizam (Otvoreni Balkan) blagotvoran za Zapadni Balkan. Da li će on stići u Crnu Goru ne znam, lično navijam da stigne”, govorio je svojevremeno Abazović.

Čak je i prilikom predstavljanja programa i sastava vlade prošle sedmice optuživao da se ”stvara  dramatizacija oko inicijative Open Balkan”.

Ovakve izjave novog premijera podgrijale su spekulacije o njegovoj vezi sa srpskom bezbjednosno-obavještajnom agencijom BIA-om, jer samo je osoba koja je bila na platnom spisku Vučićevih službi mogla otvoreno da forsira projekat koji je išao na ruku velikosrpskim nacionalističkim tendencijama.

Na svu sreću, kako smo pisali, ovaj projekat je obustavljen nakon što je administracija SAD shvatila njegovu pogubnost.

Abazović i Vučić: Nijesu vjerovali u Zdravkove vizije

Zdravinjo prorok

Prije nekoliko dana u Skupštini je i zvanično izabrana nova manjinska vlada koja je naslijedila po mišljenju mnogih, najgoru vladu u istoriji Crne Gore na čijem je čelu bio vjerski fanatik, svetosavski politički diletant sa izraženom ljubavlju prema dobroj čašici – Zdravko Krivokapić.

Iako mu se mnoge stvari mogu zamjeriti, da ne bi ogriješili dušu o ovog potencijalno jurodivog svetosavskog podvižnika, Krivokapiću moramo odati priznanje jer je naslutio sudbinu Otvorenog Balkana i imao političku viziju koju njegov arogantni nasljednik Abazović nije mogao sam da  shvati.

Kada je u pitanju Abazović, još uvijek se spekuliše da li je ukapirao sudbinu projekta koji je njegov nalogodavac iz Beograda promovisao. Mada je možda ukapirao kada su ga ’’napomenuli’’  pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid  i specijalni predstavnik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar prilikom posjete u petak.

Sa druge strane treba napomenuti da je njegov prethodnik na čelu vlade Krivokapić, u novembru prošle godine, prema riječima premijera Albanije Edija Rame, na večeri sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i zamjenikom predsjednika makedonske vlade Nikolom Dimitrovim, kazao da Crna Gora neće pristupiti “Otvorenom Balkanu” jer očekuje da tokom sljedeće godine bude primljena u članstvo u EU.

Iako Zdravinjo nije uspio da dokaže da može da pomjera planine, treba mu odati zaslugu za proročke sposobnosti.

Bolje da su ga slušali

Zagovornici Otvorenog Balkana na čelu sa Vučićem, Ramom i Abazovićem sigurno se sad kaju što nijesu pronikli u proročke vizije bivšeg crnogorskog premijera.

Ti si mislio da su moje vizije samo proskule!?

Prema riječima naših izvora koji su dobro upućeni u dešavanja na večeri Vučića, Rame, Dimitrova i Krivokapića, tadašnjeg crnogorskog premijera nijesu shvatali ozbiljno jer su mislili da je na večeru došao već poprilično anesteziran svojim omiljenim žestokim pićem – šiljvom.

Međutim, oni nijesu znali da je Krivokapić ušao u duboko stanje božanskog ekstatičnog proviđenja upravo uzrokovanog konzumacijom šljive. Tu kontemplativno-proročku tehniku, kako saznajemo, Krivokapić je naučio od podostroških monaha i upravo na večeri u Beogradu prošle godine, iskusio je jaku viziju.

’’Krivokapiću se u sred večere ukazala vizija četiri jahača, ali ne apokalipse, već ’Otvorenog Balkana’. Tada je vidio Aleksandra Vučića, Edija Ramu, Dritana Abazovića i sebe kako jašući na četiri crna konja, propadaju u septičku jamu političkog zaborava, na kojoj je pisalo ’Otvoreni Balkan’. Odmah nakon toga je ustuknuo i izustio sada već istorijske riječi o odustajanju Crne Gore od ovog velikodržavnog projekta, koje je sa regionalnom javnošću podijelio albanski predsjednik Edi Rama’’, rekli su naši izvori.

Svijetla tačka Zdravinjovog mandata

Zdravko Krivokapić zasigurno će ostati upamćen kao najgori premijer, po mišljenju mnogih najgore vlade u istoriji Crne Gore koja je dobijala naloge od svetosavske sekte (SPC) i radila sve na uništenju Crne Gore.

Ipak, nepopularni Zdravinjo takođe će ostati upamćen po ovoj epizodi proročke genijalnosti, kada je uz pomoć svetovaskog proviđenja, stimulisan eteričnim dejstvom prepečene šljive, pokazao regionalnim državnicima svu jačinu političkog proricanja.

Istorijska večera na kojoj je Zdravinjo rakijotočivi imao viziju

Ako ne što drugo, Krivokapića bi njegov mlađi kolega Abazović, koji je i odgovoran za njegovo svrgavanje sa mjesta premijera, zauzvrat mogao postaviti na mjesto savjetnika za pitanja vezana za propale velikodržavne projekte.

Ko zna, uz pomoć podostroških podvižnika, sa svetosavskom brojanicom i đedovom slikom u jednom džepu od sakoa i pljoskom svetosavske brlje u drugom, možda Krivokapić bude mogao da se vrati u vladu i to na poziciji političkog medijuma, ili čak proroka.

Nikad se ne zna što sjutra nosi, pogotovo u ovako nestabilnim političkim vremenima, sa vladom koju smo prije nekoliko dana dobili – punom priučenih amatera ukombinovinih sa rashodovanim kadrovima.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
01.05.2022-18:12 18:12

A sto li se sve njima “mucenicima”vrzmalo kroz glavu,kako se htio Balonja Vucic “kociti kao nevarena noga”a nasao ove bravusane da se igra i sprda sa njima. No bravi su bravi,a Zdravinjo ostade i dalje ludi magarac,amin

Tole
01.05.2022-21:03 21:03
Reply to  gagi

Taj balonja Vučić je podigao Srbiju na noge ekonomski, diplomatski i vojno o čemu vi zatucani gologuzani i zunzare možete samo da sanjate.

Donbas
02.05.2022-08:41 08:41
Reply to  Tole

Tole je bio deseto dijete u familiji, pa ga je “krstio” drug Tito! Kad je Tole postao partijski kadar sa perspektivom koja obećava, sretne se sa dugom Titom i Tito mu kaže, štipkajući ga za obraze: “Tole, magare jedno, koliki si samo porastao!? I šklepi ga, nježno, čisto da ukapira ko je glavni!

Sreten_V
01.05.2022-18:14 18:14

Znaju li ovi “stručnjaci” da prema protokolu, niti jedan dogovor nije važeći, ukoliko na stolu ima i kap alkohola!?

Tole
01.05.2022-21:05 21:05
Reply to  Sreten_V

Važno je da ti švercer znaš nešto, a ni u svojoj kući se ne pitaš šta ćeš jesti za ručak

Sreten_V
02.05.2022-08:01 08:01
Reply to  Tole

Prosto sam impresioniran tvojim znanjem o mojim obrocima! Mora da sam podijeljena ličnost, buduću živim sam, pa jedna polovina ne može da se dogovori sa onom drugom što ćemo jesti za ručak! Hahahahaha! NiTko nema što Srbin imade!

Ljubomir
01.05.2022-23:11 23:11

Ne znam da li znate da je autor inicijative otvoreni balkan Medlin Olbrajt tako da je ovaj tekst potpun promašaj