Zbog Fronta pukla tikva između Dritana i Džemala

Prema saznanjima DN, Abazović nije želio da primi Perovića već je “spustio nivo”. Sastanak je, ipak, održan a sa Džemalom Perovićem i Omerom Šarkićem iz pokreta “Odupri se” razgovarali su funkcioneri GP URA Miloš Konatar i Zoran Mikić.

Lideri pokreta “Odupri se” i GP URA Džemal Perović i Dritan Abazović nisu mogli da dogovore sastanak na najvišem nivou ova dva pokreta zbog dijametralno suprotnih stavova po pitanju statusa Demokratskog fronta u eventualnom zajedničkom djelovanju opozicije, saznaju Dnevne novine.

Do neslaganja dvojice lidera došlo je još u telefonskom razgovoru kada je dogovaran susret. Njihovi stavovi povodom statusa Demokratskog fronta su bili dijametralno suprotni jer je Abazović, na neki način, priznavao liderstvo ovog političkog saveza u opoziciji, dok je Perović naglašavao ekstremnost DFa, saznajemo iz pouzdanih izvora.

Mada je bilo neslaganja i oko drugih pitanja, “tikva je pukla” zbog Fronta, pa jučerašnji sastanak nije održan na način na koji ga je Perović zamišljao. Prema saznanjima DN, Abazović nije želio da primi Perovića već je “spustio nivo”. Sastanak je, ipak, održan a sa Džemalom Perovićem i Omerom Šarkićem iz pokreta “Odupri se” razgovarali su funkcioneri GP URA Miloš Konatar i Zoran Mikić. O čemu se razgovaralo i koji su zaključci nije bilo juče moguće saznati, a ni GP URA ni pokret “Odupri se” nijesu izdali saopštenje ili objavili fotografiju sa tog susreta, što je do sada, u svakom slučaju, bila praksa.

Podsjetimo, prije tri dana Demokratska Crna Gora i pokret “Odupri se” su sa sastanka poručili da će organizovati masovni građanski bunt i pozivali su na bojkot narednih izbornih procesa ukoliko DPS odbije formiranje vlade građanskog jedinstva, izmjene seta izbornih zakona i promjene u institucijama koje sprovode te zakone.

Sastanku su iz Demokrata prisustvovali predsjednik Aleksa Bečić, i generalni sekretar Boris Bogdanović.

“Bečić i predstavnici pokreta ‘Odupri se’ – Džemal Perović, Omer Šarkić i Nikola Grdinić saglasili su se da nema izbora bez vlade građanskog jedinstva i to upravo na onaj način kako predviđa Sporazum za budućnost koji je potpisalo 39 poslanika opozicije, zajedno sa predstavnicima pokreta ‘Odupri se’ – da jednu trećinu mjesta u Vladi zauzme opozicija, jednu trećinu DPS i jednu trećinu civilni sektor. Pritom, kako i predviđa Sporazum premijer ne smije biti iz redova onih koji sada vrše vlast”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Intenzivna saradnja Perovića i Abazovića

U posljednjih nekoliko godina Perović i Abazović rade zajedno. Njihova saradnja rezultirala je i medijskom promocijom. Abazović svojevremeno je bio direktor TV Teuta, a Džemal Perović je bio čest gost ove televizije. Obojica su bili aktivisti nevladinog sektora. Perović je bio direktor NVO “Mogul”, dok je Dritan bio njegov najodaniji aktivista.

Njih dvojica su učestvovali u formiranju NVO Novi horizont, koja je u suštini osnivač NVO Mogul.

Perović i Abazović su se kao građanski aktivisti bavili raznim akcijama, ali i istovremeno su učestvovali i u kampanji za članstvo Crne Gore u NATO. Našli su se i na političkim protestima.

Komentari

avatar