Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vladimir Novović novi glavni specijalni tužilac: Vjerujem da ću svojim zalaganjem opravdati ukazano povjerenje

O ovom njenom predlogu, glasali su članovi Tužilačkog savjeta i taj predlog je dobio podršku deset članova savjeta, samo tužilac Đurđina Ivanović nije glasala

Sudija Višeg suda Vladimir Novović izabran je za glavnog specijalnog tužica na sjednica Tužilačkog savjeta (TS).

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović predložila je Novovića za novog glavnog specijalnog tužioca, navodeći da je cijenila njegovo znanje i sposobnosti, i da smatra da može da uspješno obavlja funkciju.

O ovom njenom predlogu, glasali su članovi Tužilačkog savjeta i taj predlog je dobio podršku deset članova savjeta, samo tužilac Đurđina Ivanović nije glasala.

Novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kaže za Portal RTCG da vjeruje i očekuje da će radom i zalaganjem opravdati ukazano povjerenje.

“Ukazana mi je velika čast od v.d. Vrhovnog državnog tužioca, koja me je predložila za Glavnog specijalnog tužioca i Tužilačkog savjeta, koji je podržao njen predog i moju kandidaturu. Vjerujem i očekujem da ću svojim radom i zalaganjem opravdati ukazano povjerenje”, poručio je Novović.

Državni sekretar Ministarstva pravde Andrej Milović rekao je nakon sjednice savjeta da su izabrali čovjeka čiste biografije i vrhunskog sudiju, te da očekuju da takve rezultate ima i kao glavni specijalni tužilac.

U prvom dijelu sjednice završeni su intervjui sa kandidatima, a članovi savjeta su prvo razgovarali sa advokatom Miladinom Joksimovićem. Specijalni tužilac Miloš Šoškić odustao je od kandidature za izbor novog GST.  Podsjećamo, u trci za GST-a su sudija Višeg suda Vladimir Novović, tužioci Saša Čađenović, Miloš Šoškić i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović.

Šoškić odustao od kandidature

Pred članovima savjeta, Joksimović je rekao da ne pripada tužiocu da vodi politiku nego da primjenjuje zakon.

“Motiv mi je da pomognem da se tužilaštvo pokuša vratiti na grane na koje je nekad bila”, kazao je Joksimović.

On je rekao da imaju problem sa finansijskim istragama i sajber kriminalom, jer nemaju stručne ljude za tu oblast u tužilaštvu.

Novović je kazao da su članovi savjeta u njegovoj biografiji imali prilike da vide da je njegov radni put vezan za krivično i procesno zakonodavstvo.

“U Višem sudu u Podgorici sam postupao u predmetima izuzetne složenosti. Kada sam sebi postavio to pitnje da li mogu da odgovorim izazovu funkcije GST, sebi sam odgovorio da mogu. Imate prilike da vidite mjerljive rezultate iz izvještaja o radu”, rekao je Novović.

On je kazao da će mu jedini autoritet u radu biti etika i pravna norma.

“U poslu GST ocekuju nas brojni izazovi. Prije svega, tiču se ljudskih resursa, povećanja transparentnosti, stvaranja uslova za rad ali  najveći problem je percpecija javnosti u pogledu rada tužilaštva”, kazao je Novović.

Čađenović je kazao da je čitav svoj radni vijek bio u tužilaštvu, i posvetio se tužilačkim poslovima.

“Ne bih želio da govorim o rezultatima svog rada, mislim da su poznati ali sami rezultati mi daju za ppavo da mogu da cijenim da ću funkciju GST obavljati savjesno, časno, pošteno i profesionalno”, ukazao je Čađenović.

On je kazao da mjesta unapređenju ima kao i u svim drugim poslovima.

“Možda bi se mogao ubrzati rad na pojedinim predmetima, možda bi se mogao povećati broj izvršilaca, bilo u tužilastvu ili u sektoru za borbu protiv kriminala”, rekao je Čađenović.

Prilikom intervjua pred TS-om Miloš Šoškić je povukao kandidaturu zbog, kako je rekao, “očekivanja neformalnih centara moći”.

“A što ne želim i neću da dozvolim. Ovdje se završava i moja kandidatura za GST”, rekao je Šoškić.

Maja Jovanović je rekla da joj je žao što Šoškić iz svega ovoga izlazi na ovaj način.

Javni oglas za izbor GST-a objavljen je 18. februara.

Tužilački savjet je 17. februara konstatovao prestanak funkcije dotadašnjem GST-u Milivoju Katniću zbog ostvarenog prava na starosnu penziju, a na osnovu podataka Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve