Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ZAPELO U NIKŠIĆU Demokratama nije prihvatljiv Marko Kovačević: Bečić bira između četnika i Evrope!?

Demokrate, naprasno, da bi izbjegle izbor Marka Kovačevića nameću priču da su oni pojedinačno najjača stranka. Osim toga, za Kovačevića lansiraju tvrdnje da će ukoliko bude gradonačelnik raditi za Miodraga Daku Davidovića, za koga kruže glasine da ga je u mladosti finansirao. DPS, sa druge strane, čini se da ne bježi od manjinske podrške, ali samo proevropski orjentisanim partijama

Od lokalnih izbora u Nikšiću prošlo je skoro mjesec, a još nema naznaka kada će biti formirana vlast. Iako su koalicija Za budućnost Nikšića i Demokrate najavljivali brzi dogovor od toga za sada nema ništa.

Ekstremni Marko 

Prema pouzdanim informacijama portala Aktuelno, problem je nastao oko budućeg predsjednika opštine. Nosilac liste Za budućnost Nikšića Marko Kovačević, navodno, je sporan za Demokrate zbog svojih ekstrmenih četničkih stavova, što partiji Alekse Bečića u ovom trenutku može biti smetnja posebno nakon svega što se događa sa ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

Demokrate jednostavno ne žele da trajno izgube, navodno, epitet građanske partije. Kako je u pregovore uključen i pokret URA i bez čijeg jednog mandata Za budućnost Nikšića i Demokrate imaju većinu, izbor Kovačevića postaje vrlo problematičan.

Zbog svega toga, Bečićeva partija u razgovorima namjerava da koristi novi argument, a to je da su oni pojedinačno najjača stranka, jer imaju mandat više od Nove srpske demokratije koju personifikuje Kovačević.

Daka kontroliše Kovačevića

Demokrate, kako tvrde njihovi izvori, imaju osnov da traže mjesto predsjednika opštine iz razloga što bi makar izbjegle osudu velikog dijela građanske Crne Gore, ali i međunarodne zajednice.

-Dio Demokrata posljednjih dana lansira priče da je Kovačević vrlo blizak sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem. Već se govori o tome da ako bi Kovačević bio predsjednik opštine da bi to u suštini značilo da Davidović upravlja gradom pošto je jedno vrijeme biznismen navodno i finanasirao mlađanog Kovačevića. Činjenica je da Kovačević tokom kampanje uprkos oštrim riječima Davidovića nikada nije ništa negativno govorio za njega – navodi izvor iz koalicije Bečićeve stranke.

Sa druge strane, Za budućnost Nikšića ne dolazi u obzir da bilo ko osim Marka Kovačevića bude predsjednik opštine, pa po cijenu raspisivanja novih izbora. Tvrd stav Mandića dodatno je ojačan podrškom srpkog predsjednika Aleksandra Vučića koji je materijalno i logistički žestoko pomogao da koalicija Za budućnost Nikšića formira vlast u gradu pod Trebjesom. Demokratski front, takođe, ne želi da ponovi grešku nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine kada su Zdravka Krivokapića postavili za premijera i dali mu svu moć izvršne vlasti.

Proevropske snage

Ipak, postoji opcija da ne dođe do izbora, ali onda bi trebalo da dođe do prekompozicije vlasti. DPS koji je nastupao u koaliciji Evropski tim za Nikšić ponovo je nedavno saopštio da bi bili spremni da manjinski na lokalnom nivou podrže samo one partije koje su proevropske.

I to je očito mamac za Demokrate. Jer ukoliko Bečić nastavi sa Mandićem i Kovačevićem to bi moglo da ih “cementira” u partiju pročetničke ideologije. DPS je i nakon izbora jasno poručio da “samo snaženjem korpusa onih snaga koje Crnu Goru doživljavaju kao savremenu, multietničku i prije svega svoju državu, stići ćemo do zacrtanog cilja: boljeg života i evropskog standarda za sve naše građane”.

Podsjetimo, na lokalnim izborima u Nikšiću koalicija predvođena DPS-om osvojila je 18 mandata. Koalicija Za budućnost Nikšića, na čelu sa Demokratskim frontom osvojila je 11 mandata a koalicija Mir je naša nacija Demokrata Alekse Bečića i pokreta Ne damo Nikšić, bliskog premijeru Zdravku Krivokapiću, 10 mandata. Niksićki lokalni parlament ima 41 odbornika, što znači da je za formiranje vlasti potreban 21 mandat. Građanski pokret URA Dritana Abazovića osvojio je jedan mandat koliko i Narodni pokret biznismena Miodraga Davidovića, dok je Socijaldemokratska partija ostala ispod cenzusa.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelka
10.04.2021-07:52 07:52

Ma njima je bitno da maknu dps i dodju do stolice. Ostalo je nebitno

Mis Pis
10.04.2021-08:14 08:14

Evo i pjesme za Cetnike koji je ne znaju.

U mog djede
u mog djede, brada je do pasa
kosa mu se
kosa mu se ko more talasa

Moj stari djedo, sila je izgled’o

I danas je ljuta zmija
kokarda mu sija

Na njemu je
na njemu je deset ljutih rana
stari četnik
stari četnik željan je megdana

Dinara ga
Dinara ga sakrivala kažu
on se kleo
on se kleo u Đujića i Dražu

GRAĐANSKI
10.04.2021-20:37 20:37
Reply to  Mis Pis

NESRETNJI RABU.
SAD ĆU JA TEBI POSLAT JEDNU KOJU SIGURNO NE/ZNAŠ.

GRAĐANSKI
10.04.2021-21:20 21:20
Reply to  Mis Pis

Najbolju sliku Dražine vojske dao je Stevan Moljević – pravnik, četnički ideolog i savjetnik Draže Mihailovića tokom II svjetskog rata, član Centralnog nacionalnog komiteta – najvišeg političkog tijela koje je formira’ Draža Mihailović, koji na jednom četničkom skupu 1943. veli:

GRAĐANSKI
10.04.2021-21:21 21:21
Reply to  Mis Pis

”Za kralja i otadžbinu”, je li tako?
Prazno je to i šuplje, gospodo i braćo moja!
A ona druga:
”Draža nas vodi pobedi i slobodi”, dovela nas je, kao što vidite, u ovo tužno i maglovito bosansko bespuće.
Šta smo mi u ovom ratu pokazali srpskom narodu?
Svoje kame, brade i pijane komandante.
Rulje koje zaudaraju na rakiju – to smo bili i ostali!’

Gernsheim
10.04.2021-10:22 10:22

Dps kao pobjednik izbora nek ponudi Demokratama koaliciju sa tim nek Momo Koprivica bude gradonačelnik samo da ne vidimo Marka Šubaru na to mjesto pa neka plače malo…..

Glasac sa Trubjele
10.04.2021-11:06 11:06

DPS je najpostenija partija sa odlicnim programom i nekorumpiranim glavnim odborom tako daje njena buducnost garantovana.