Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

“Zapadni Balkan nesumnjivo dio budućnosti jake, stabilne i ujedinjene Evrope”

Brajović je rekao da Skupština Crne Gore aktivnim radom doprinosi unaprjeđenju političkog i društveno-ekonomskog ambijenta, kroz kontinuiranu komunikaciju sa institucijama, građanima, predstavnicima medija i civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija koje djeluju u našoj zemlji

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi predsjednik Ivan Brajović učestvuje na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Savjeta Evrope u Strazburu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ivan Brajović

“Tokom izlaganja na temu „Naš zajednički evropski dom u narednih 70 godina“, predsjednik Brajović je istakao da nije slučajnost što je ideju „zajedničkog evropskog doma“ Mihail Gorbačov promovisao u svom obraćanju 1989. godine upravo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i da je ta vizionarska ideja  opstala i za ovih 30 godina dobila svoju istorijsku potvrdu”, navodi se u saopštenju.

Brajović je rekao da Skupština Crne Gore aktivnim radom doprinosi unaprjeđenju političkog i društveno-ekonomskog ambijenta, kroz kontinuiranu komunikaciju sa institucijama, građanima, predstavnicima medija i civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija koje djeluju u našoj zemlji:

“Tome svjedoči i podatak da je u široko obuhvaćenim istraživanjima, crnogorski parlament u posljednjih nekoliko godina u kontinuitetu priznat kao najotvoreniji u regionu. Ovih dana u Skupštini Crne Gore, radom na stalnom unaprjeđenju izbornog ambijenta, na ispitu je društveni konsenzus u kojem se svi izabrani predstavnici građana zalažu za dalju demokratizaciju društva kroz institucionalno jačanje vladavine prava. Uvjeren sam da će u našem zajedničkom izazovu, u kojem nam nemjerljivu podršku pružaju OEBS i Evropska unija, odgovorno razumijevanje potreba društva, otvorenost i spremnost za saradnju biti dominirajuća politička potreba” – istakao je predsjednik Skupštine.

Govoreći o budućnosti Evropske unije, Brajović je rekao da je upravo ova tema – naš zajednički evropski dom –  prilika da se razgovara o proširenju Evropske unije, jer je Zapadni Balkan nesumnjivo dio budućnosti jake, stabilne ujedinjene Evrope:

“U Crnoj Gori koja je već duže vrijeme lider po ispunjavanju kriterijuma i glavni promoter vrijednosti Unije, smatramo da obeshrabrujuće poruke o proširenju iz nekih evropskih zemalja, ne idu u prilog ambijentu dalje demokratizacije država Zapadnog Balkana, ali ni evropskoj stabilnosti. Takve poruke ohrabruju jedino populističke pokrete unutar država, a takođe otvaraju vrata političkim uticajima koje niko od nas ovdje prisutnih ne smatra poželjnim” – naglasio je predsjednik Brajović i  izrazio uvjerenje da će u periodu pred nama jačati svijest o potrebi da zajednički evropski dom – podignut na zdravim i jakim temeljima, bude iznutra ojačan ali i proširen novim članovima.

Ivan Brajović

Crna Gora u tom domu sebe vidi kao predvidivog, korisnog i lojalnog člana, dobrodošlog u najskorijem roku – zaključio je Brajović.

“Na marginama konferencije, održan je sastanak šefova delegacija parlamenata malih evropskih zemalja, na kojem je predsjednik Skupštine Crne Gore istakao važnost redovnih susreta za dogovor i koordinaciju zajedničkih interesa država sa manje od milion stanovnika. U susret predstojećem redovnom okupljanju na Kipru, bilo je riječi o proširenju tema za razgovor, kako bi parlamentarni model saradnje bio podrška ekonomskom jačanju i razmjeni iskustava u oblasti privrede, zdravstva i dr.

Na sastanku predsjednika Brajovića sa predsjednikom Parlamenta Danske Henrikom Dam Kristensenom, ocijenjeno je da će njegovanju prijateljskih odnosa i povezivanja dvije države doprinijeti otvaranje Ambasade Crne Gore u ovoj zemlji i uspostavljanje bliže saradnje gradova. Parlamentarna saradnja u tom kontestu pružiće punu podršku i pomoći unaprjeđenju ekonomskih odnosa, zaključili su sagovornici”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Brajović se sastao i sa prvom zamjenicom predsjednika parlamenta Finske Tulom Hatajnen sa kojom je najviše bilo riječi o evropskom putu Crne Gore u kontekstu finskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije. Prema njihovim riječima, formiranje grupa prijateljstva i intenziviranje komunikacije odbora za evropske poslove značajni su za nastavak procesa integracije i podrške postignutim rezulatima i ostvarenom napretku zemalja regiona, ocijenjeno je na sastanku.

“Na sastanku sa šefom delegacije Njemačke u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope Andreasom Nickom, predsjednik Brajović je naglasio značaj intenzivne komunikacije koju crnogorski parlamentarci imaju sa Bundestagom kroz kontakte sa svim poslaničkim partijama i klubovima. Istaknut je značaj održavanja postojećeg političkog dijaloga na najvišem nivou, kao i činjenica da intenziviranje parlamentarne saradnje podsticajno djeluje na snaženje sveukupnih odnosa između dvije države.

Predsjednik Skupštine će se drugog dana konferencije sastati i sa zvaničnicima Savjeta Evrope, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), kao i predsjednicima parlamenata više evropskih zemalja”, navodi se u saopštenju.

U crnogorskoj delegaciji su i poslanici Marija Ćatović i Predrag Sekulić, šef Delegacije Skupštine u PSSE, kao i Aleksandar Jovićević, generalni sekretar Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve