Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ZAPAD GUBI STRPLJENJE SA VUČIĆEM: Ako se ne ograde, sa srpskim autokratom padaju i njegovi regionalni aparatčici

’’Nakon što Vučić bude i konačno prekrižen od strane Zapada, to će se odraziti i na region, odnosno na one snage koje su vezne za srpskog autokratu. Ako se te političke snage ne odreknu Vučića biće stavljene na crnu listu Zapada. Tu se prije svega u Crnoj Gori misli na DF koji će morati da se oprosti od Vučićevih velikosrpskih planova za Crnu Goru, podržanih od nezvanične Moskve. Kada je u pitanju Vučićev potrčko, kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, on je nakon niza katastrofalnih političkih poteza sam sebe eliminisao sa političke scene’’,

Nakon skoro sedam mjeseci od parlamentarnih izbora, Srbija je prije nešto manje od dvije sedmice konačno dobila novu oročenu Vladu, na čijem je čelu, treći put zaredom, Ana Brnabić.

Iako je na čelo vlade ’’alfa i omega’’ srpske političke scene, autokrata Aleksandar Vučić odlučio da zadrži krajnje blijedu i politički impotentnu figuru, na osnovu sastava vlade, jasno je da su se desile značajne promjene, prije svega na spoljnopolitičkom kursu Srbije.

Indikativno je da je za ključnu figuru u vladi Srbije postavljen okoreli ruski čovjek Ivica Dačić, dok je uklonjena Zorana Mihajlović, koja je prethodno optužila Rusiju da “vodi osvajački rat” i zalagala se za usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Vučić napravio ključni strateški izbor

Izvori portala Aktuelno iz diplomatskih krugova, ističu da je formiranjem srpske vlade koje je trajalo gotovo sedam mjeseci autokratski predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napravio ključan strateški izbor.

Ana Brnabić je samo fikus u ruskoj saksiji Ivice Dačića

Srpska vlada je, po ocjeni gotovo svih eksperata, ali i relevantnih međunarodnih adresa, okarakterisana kao pro-rurska, prije svega jer se kao glavna figura izdvaja upravo lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić.

’’Vučić se lomio gotovo sedam mjeseci što i nije za čuđenje, jer je upleten u politiku sjedjenja ne na dvije, već na tri stolice – između EU, SAD i naravno Rusije. Međutim, kad je prelomio postalo je jasno da će vlada Srbije biti okrenuta prije svega Moskvi. Postavljanje Ivice Dačića, dokazanog ruskog igrača, za  potpredsjednika vlade, ministra vanjskih poslova i koordinatora svih bezbjednosnih službi, ide u prilog proruskoj orjentaciji srpske vlade’’, navode naši izvori.

Druga veoma značajna naznaka da je Srbija donijela odluku da se okrene ka Moskvi je to što je za šefa Bezbjednosno informativne agencije (BIA) predviđen izraziti ruski čovjek Aleksandar Vulin.

’’Bivši ministar unutrašnjih poslova i odbrane Srbije Vulin je poznat po svojim proruskim i antizapadnim stavovima. Treba podsjetiti da se krajem avgusta sastao u Moskvi sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i istakao da je Srbija jedina evropska zemlja koja se nije pridružila sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Ako bude postavljen na čelo BIA-e, što je izvjesno, ruske službe će imati potpunu kontrolu nad srpskim, u kojima već sad imaju značajan upliv’’, rekli su naši izvori.

Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov u Moskvi: Sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova na čelu BIA, srpska obavještajna služba postaje samo moskovska ispostava

Prozapadni ministri odstranjeni iz vlade

Ono na što posebno treba obratiti pažnju je odstranjivanje prozapadnih igrača iz vlade, a tu se prije svega misli na bivšu ministarku rudarsta i energetike Zoranu Mihailović.

’’Zorana Mihailović je izbačena iz vlade, a važila je za izrazitog zapadnog igrača. Njeno uklanjanje sa čela ministarstva rudarstva i energetike se može shvatiti i kao predaja energetskog sektora Rusima. To je više nego jasno’’, rekli su naši izvori.

Trenutno stanje u Srbiji nakon formiranja vlade, najbolje je prije desetak dana okarakterisao narodni poslanik Aleksandar Olenik koji je bio jasan – “Srbija će biti iza nove gvozdene zavjese’’.

’’Jasno je da će i nova vlada nastaviti sa štetnom politikom Borisa Tadića ‘sedenja na dve stolice i četiri stuba’. Nastavak ove politike nas udaljava od EU čime mi sami sebe, stavljamo iza nove gvozdene zavese, u društvo Severne Koreje, Irana, Rusije i Belorusije. Ova politika donosi dalji porast cena, inflaciju i izolaciju’’, poručio je Olenik.

Zorana Mihailović: Prozapadna ministarka izbačena iz vlade

Posljedice katastrofalne

Govoreći o posljedicama sa kojima će se suočiti ako nastavi sa upornim forsiranjem politike okrenute Moskvi, naši izvori ističu da Srbiju očekuje težak period.

’’Ako pitate šta znači ovakva politika nove vlade Srbije, odgovor je više nego jasan – prije svega biće zamrznuti pregovori o integraciji Srbije u Evropsku uniju, koji su i onako na veoma tankom ledu jer državno rukovodstvo na čelu sa Aleksandrom Vučićem odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je uvela čitava EU’’, rekli su naši izvori.

Ističu da se neće završiti na tome.

’’Sledeći korak koji se predviđa je ukidanje bijelog Šengena, odnosno bezviznog putovanja Srba po Evropskoj uniji. Ako Srbija istraje na proruskoj politici, što je u ovakvom sastavu vlade očekivano, onda treba očekivati i odlazak ključnih evropskih investitora iz srpske ekonomije’’, rekli su naši izvori.

Aleksandar Vučić – Psiho Aca: Nije mu lako

Kako naši izvori preciziraju, sve ove mjere prema Srbiji neće se primijeniti preko noći, jer je, kako ističu, ’’Vučić potreban Zapadu da im preda Kosovo’’.

’’Ako bude odugovlačio u tom zadatku, onda će te mjere biti brzo uvedene. Takođe će dosta zavisti od uvođenja sankcija Rusiji. Jer kako je poznato tokom osam mjeseci rata u Ukrajini, EU je uvela osam paketa sankcija Rusiji i firmama i pojedincima bliskim Putinu. U Srbiji su u međuvremenu održani izbori i izabrana nova Vlada, a sankcija nema’’, rekli su naši izvori.

Dritan svakako rashodovan

Vučićevi regionalni politički aparatčici u problemu

U svakom slučaju, kako ističu naši izvori, Zapad će rashodovati Vučića, kao što su to učinili sa Slobodanom Miloševićem. Da li će to biti kad im ispuni zadatke, prije svega predaju Kosova, ili kad ustanove da ih neće ispuniti i da će se potpuno okrenuti Rusiji, ostaje da se vidi.

’’Nakon što Vučić bude i konačno prekrižen od strane Zapada, to će se odraziti i na region, odnosno na one snage koje su vezne za Vučića. Ako se te političke snage ne odreknu Vučića biće stavljene na crnu listu Zapada. Tu se prije svega u Crnoj Gori misli na Demokratski front koji će morati da se oprosti od Vučićevih hegemonističkih velikosrpskih planova za Crnu Goru, podržanih od nezvanične Moskve. Kada je u pitanju Vučićev potrčko, kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, on je nakon niza katastrofalnih političkih poteza sam sebe kompromitovao i izgubio političku težinu’’, rekli su naši izvori.

DF – Vučićeva politička ispostava u Crnoj Gori

Ključnu ulogu u procesima koji se tiču Vučića i njegovog odnosa u regionu trenutno ima ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, kome se već u diplomatskim krugovima spočitava da je izgubio kontrolu nad srpskim autokratom i da mu previše povlađuje. Hil zbog povlađivanja Vučiću i dalje igra na megalomanske hegemonističke planove za region, a tom temom bavićemo se u posebnom tekstu.

R.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
GavriloMalecki
04.11.2022-18:03 18:03

Izvinite a sta se ono potpisa u jucer. Niko vidjeo nitko cuo tri ugovora otvoreni Berlin..
Crna Gora saptom pade.