Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Zahtjev Koprivice, Šaranovića i Rudovića Gvozdenoviću nije stigao

Iz  Skupštine ističu da je u članu 3 stav 1 Pravila o radu Odbora i radnih odbora propisano sljedeće: “Predsjednik Odbora dužan je da sazove Odbor na sjednicu, ako to zatraži predsjednik Skupštine ili trećina članova Odbora, ili većina članova Odbora iz parlamentarne većine, odnosno opozicije, navodeći pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora.

Predsjedniku Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimiru Gvozdenoviću nije stigao zvaničan zahtjev za sazivanje sjednice od bilo kog člana Odbora, pa ni od članova Odbora iz Demokratske Crne Gore i Neđeljka Rudovića, saopšteno je CdM-u iz Skupštine Crne Gore. Kako su pojasnili da bi vanredna sjednica Odbora uopšte bila zakazana neophodno je da zahtjev podrže četiri člana Odbora iz parlamentarne većine, odnosno opozicije.

foto Arhiva

Iz  Skupštine ističu da je u članu 3 stav 1 Pravila o radu Odbora i radnih odbora propisano sljedeće: “Predsjednik Odbora dužan je da sazove Odbor na sjednicu, ako to zatraži predsjednik Skupštine ili trećina članova Odbora, ili većina članova Odbora iz parlamentarne većine, odnosno opozicije, navodeći pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora.”

Podsjećaju da je u članu 5 stav 1 Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva propisano da odbor ima 14 članova i to sedam članova koji se biraju iz reda poslanika parlamentarne većine i sedam članova koji se biraju iz reda poslanika parlamentarne opozicije.

“Imajući u vidu navedene odredbe, predsjednik Odbora je dužan da sazove Odbor na sjednicu, pored ostalog kada to zatraži većina članova Odbora iz parlamentarne većine, odnosno opozicije, što znači da zahtjev moraju podržati četiri člana Odbora iz parlamentarne većine, odnosno opozicije. U slučaju da su zahtjev za održavanje sjednice zatražila samo tri člana Odbora, kako ste naveli u Vašem pitanju, takav zahtjev ne bi bio u skladu sa Pravilima o radu Odbora i radnih odbora”, odgovoreno je iz Skupštine CdM-u na pitanje da li je sjednica Odbora zakazana.

Ranije danas je saopšteno da je Gvozdenović sazvao Odbor za desetu sjednicu za srijedu 4. decembar 2019. godine, sa početkom u 15 sati.

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red: Razmatranje informacije o realizovanim aktivnostima radnih odbora i ostvarenom napretku; Razmatranje nacrta zakona i drugih akata koje su utvrdili radni odbori; Saradnja sa OEBS/ODIHR-om, Venecijanskom komisijom i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama; i Razno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve