Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zahtjev dijela opozicije: Dijalog o tehničkoj vladi da počne do 15. oktobra

Kako su istakli, prva smjernica je obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019, i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu

Predstavnici opozicionih partija i poslaničkih klubova koji su iskazali spremnost za dijalog oko obezbjeđivanja uslova za održavanje fer i demokratskih izbora utvrdili su ključne smjernice na kojima će temeljiti svoje političke stavove, među kojima je i otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi najkasnije do 15. oktobra, kao i datum zajedničkog održavanja parlametnarnih i lokalnih izbora.

Foto: PR Centar

Kako su istakli, prva smjernica je obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019, i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu.

Duga smjernica je temeljna analiza i usaglašavanje prijedloga za izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, medijima, nacionalnom javnom emiteru kao i analiza drugih propisa predviđenih Odlukom o obrazovanju Odbora.

“Neophodnost potpune depolitizacije institucija od posebnog značaja za slobodan izborni proces, posebno Agencije za sprječavanje korupcije, RTCG i Državne izborne komisije, uključujući kadrovske promjene u ovim institucijama u cilju obezbjeđivanja njihovog profesionalnog rada i nepristrasnosti”, saopšteno je nakon sastanka.

Predstavnici dijela opozicije traže i definisanje termina održavanja narednih parlamentarnih izbora, kao i termina lokalnih izbora koji bi se održali u svim lokalnim samoupravama u jednom danu.

“Redovna koordinacija i usaglašavanje opozicionih predstavnika u cilju ostvarivanja političkih zahtjeva uz konsultovanje subjekata civilno”, poručili su iz opozicije.

Podsjetimo, sastanak je inicirala predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković, koja nije pozvala čelnike Demokratskog fronta (DF).

Sastanku su prisustvovali predstavnik Demokratske Crne Gore kao član Odbora za izbornu reformu Danilo Šaranović, lider Demosa Miodrag Lekić, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i njegov partijski kolega Miloš Konatar, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu Neđeljko Rudović.

Iz SDP-a je ranije saopšteno da su pozvani lideri Demokratske Crne Gore, Demosa, URA, Aleksa Bečić, Miodrag Lekić i Dritan Abazović, predsjednik Kluba nezavisnih poslanika Aleksandar Damjanović, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu Neđeljko Rudović.

Iz te stranke ranije su kazali da na opozicionom sastanku treba definisati minimum principa o zajedničkom nastupu opozicije u radu odbora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve