Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Za Amfilohijevu biblioteku iz budžeta skoro pola miliona eura

Nesumnjivo je, kako dodaju iz Prave Crne Gore, riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori, već - imajući u vidu karakter same biblioteke i naslova u njoj, a i civilizacijsku širinu ličnosti mitropolita Amfilohija - i za svakog građanina Crne Gore

Amandmani Prave Crne Gore na budžet kojim se traži izdvajanje sredstava za finansiranje izgradnje zavjetne biblioteke mitropolita Amfilohija u Manastiru Stanjevići, kao i sredstva za zarade asistenata u nastavi postali su sastavni dio Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kojoj je prisustvovao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić – saopšteno je iz ove partije.

Amandmanom koji se odnosi na izgradnju biblioteke mitropolita Amfilohija opredijeljeno je, kako su precizirali iz Prave Crne Gore, 479.644 eura.

– Riječ je o izuzetnoj zbirci od više od 25.000 primjeraka vrijednih knjiga na brojnim svjetskim jezicima koje je mitropolit Amfilohije sakupljao čitav svoj život, a tu su i mnogi mitropolitovi zapisi i rukopisi. Uzor za oblikovanje polica za knjige je Njegoševa biblioteka u Biljardi na Cetinju. Crna Gora na ovaj način omogućava da ove izuzetno vrijedne knjige budu dostupne javnosti – istaknuto je u saopštenju.

Nesumnjivo je, kako dodaju iz Prave Crne Gore, riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori, već – imajući u vidu karakter same biblioteke i naslova u njoj, a i civilizacijsku širinu ličnosti mitropolita Amfilohija – i za svakog građanina Crne Gore.

–  Mitropolitova biblioteka nesumnjivo će biti i te kako privlačna kulturna adresa za brojne ljude van Crne Gore – kazali su iz Prave Crne Gore.

Drugi prihvaćeni amandman se, kako su naveli, odnosi na obezbjeđivanje sredstava u budžetu za zarade asistenata u nastavi za jul i avgust 2022. godine i za njih je opredijeljeno 490.800 eura.

Poslanik Marko Milačić je u ime Prave Crne Gore podnio Predlog zakona o izmjeni Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kojim je predviđeno da asistenti u nastavi budu zaposleni na neodređeno vrijeme, umjesto dosadašnjeg zakonskog rješenja po kojem asistenti u nastavi rade na određeno vrijeme do kraja školske godine, koja se završava u junu svake godine.

– Usvajanjem ovog predloga zakona asistenti u nastavi će moći da rade na neodređeno vrijeme 12 mjeseci u godini – rekli su iz Prave Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dolores
27.12.2021-19:15 19:15

Što je ovo? Oće li građani Crne Gore da finansiraju nekakvu bilioteku posrbica, i to debelim parama? Pride još 350 000 eura Crkvi Srbije… Koliko para su opredijelili Nacionalnoj biblioteci Crne Gore za tekući rad? Garantujem mizerno. A “udijelili” su samo 30 000 eura za CPC tradicionalnu crkvu Crnogoraca… O, Bože, vidiš li ti ovo? Pomozi, o dobri Bože, vakat je da ruku spasa pružiš Crnogorcima jer nas pojede guba posrbijančena!!!

borko
28.12.2021-08:38 08:38

Umjesto da se pazari najmanje 1000 kompjutera za školarce oni bačaju pare u izgradnju manastira…