Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vušurović i Mrvaljević: Izvještaj BIRN-a instruisan

Govoreći o najavi iz BIRN-a da će spisak dati na vanjsku reviziju i o tome da su juče sa sajta uklonjena imane autora, ali ne i navodnih ekstremista, Mrvaljević kaže: ''Kao nekad u stara vremena, kad hoćeš nešto da se ne riješi, formiraš komisiju''

Izvještaj BIRN-a o mapiranju desničarskih esktremističkih organizacija je instruisan, ocijenili su sagovornici današnje Drugačije radio veze građanski aktivisti Predrag Vušurović i Nebojša Mrvaljević, koji su su našli na BIRN-ovoj listi navodnih ekstremista.

Predrag Vušurović je kazao da nema nikakve sumnje – izvještaj BIRN-a je planski urađen i instruisan.

“Ne želim da kažem, dok se ne ispostavi konačnim, da je BIRN bio inspirator. BIRN je u suštini sredstvo zloupotrijebljeno iz Crne Gore od medijskih i paramedijskih, političkih i parapolitičkih struktura. To je svakom jasno”, ocijenio je on.

Mrvaljević kao moguću pozadinu navodi da postoji sprega između pojedinaca u ANB-u i novinarke koja je izvor informacija.

“Ono što meni određene nezvanične informacije ukazuju je da postoji sprega između sadašnjeg glavnog inspektora ANB Artana Kurtija i novinarke koja je izvor samog izvještaja i informacija. Ja mogu da pretpostavim da se radi tu o onome ‘Ja tebi – ti meni’. On je dao njoj određene informacije za uslugu da ona stavi određena imena, kako bi on dobio osnov za traženje naloga za mjere tajnog nadzora nad određenim osobama koje smatraju potencijalno opasnim za sadašnju vrhušku u vlasti”, kazao je on.

Vušurović navodi da ga je nekoliko dana prije izvještaja u parlamentu kao navodnog lidera protesta pomenuo Predrag Bulatović, a potom i Milan Knežević.

“Nije mnogo vremena prošlo do dobjave ovog izvještaja. Mislim da se jednostavno slažu kockice u mozaiku. U mozaiku koji je priprema za vanredno stanje. Što je meni jako, jako realna opcija. Sad je pitanje njihove bezumnosti, odnosno političke procjene i hrabrosti. Sve je jasno onome ko umije da čita, više čak ne mora čitati ni između redova. Žalim one koji nijesu uspjeli da pročitaju, a dajem punu podršku onima koji jesu i kojih će svakoga dana biti sve više. Mislim da je ovo realna opasnost. Mi kao pojedinci u ovome nijesmo ni malo bitni, sve da nas nema, eto drugih za mikrofonom, eto drugih u masi, eto drugih u prvim redovima”, istakao je on.

Mrvaljević smatra da i ovaj skandal treba posmatrati u širem regionalnom kontekstu.

“Svjesni smo da regionalni procesi imaju dva vrlo potencijalna i nekoliko moguće potencijalnih žarišta. Imamo pitanje Srbije i Kosova i pregovore koji se vode u Briselu i imamo situaciju u Crnoj Gori. Pitanje je dakle: ‘Da li da zapalim dvije vatre pa jednu da dobijem da bude moja a drugu možda i da izgubim, da uslovim ove moćnike sa strane, Zapadnu Evropu, Ameriku, Rusiju na kraju krajeva, da izborim svoju bitku?2. Hajde da pokušam da kažem: “Izgubićete članicu NATO-a, dovešću je dotle da ćete da je izgubite””, naveo je on.

Kada je riječ o unutrašnjem kontekstu, dodaje da je on zapravo nastavak nametnutog narativa o dva esktrmizma u Crnoj Gori.

“Pokušaj nametanja te percepcije bi stavio GP URA u situaciju da bude sredina, najbolji izbor. Dakle, ni lijevo, ni desno, nego nešto što je možda budućnost. Međutim, gledajući ulogu same Ure u posljednje dvije godine jasno je da se ona stavila na jednu stranu i da uopšte nije sredina, niti tas na vagi. Od potpisivanja Temeljnog ugovora, pa svih koraka koji poslije toga idu, jasno govori čiji su oni instrument. Sve ono što gospoda iz Fronta ili NOVE misle, Dritan je sprovodio. Nevjerovatno precizno bez imalo savjesti. Njega nije briga, pošto nije pravoslavac ili pripadnik tog korpusa koji baštini tradiciju pravoslavnu, koaj će crkva da bude i đe će grobovi da budu”, kazao je.

Mrvaljević kaže da osobe na spisku ekstremista već imaju probleme zbog toga, a mogući su i problemi prilikom ulaska u zemlje zapada.

Govoreći o najavi iz BIRN-a da će spisak dati na vanjsku reviziju i o tome da su juče sa sajta uklonjena imane autora, ali ne i navodnih ekstremista, Mrvaljević kaže: “Kao nekad u stara vremena, kad hoćeš nešto da se ne riješi, formiraš komisiju”.

“Tako je i sad. Hajde da ovo ne riješimo nego ćemo mi da uvedemo spoljnu reviziju pa će ona da, šta? Potvrdi, da anulira, ili da prećutim na kraju da to spadne na ivicu percepcije građana da ne znamo na kraju ni šta je bilo sa tom revizijom. Šteta je već načinjena. Ona djeluje svakog dana sve više i više. Što prije to mora da bude uklonjeno sa sajta dok ne provjere”, rekao je Mrvaljević.

Vušurović o daljim potezima kaže da su gledali da igraju fer.

“I ako se sa druge strane igra onako kako se igra. Ostavili smo više nego dovoljno vremena ukoliko je, kojim slučajem greška, da je BIRN ispravi, javno se izvini i odstupi od ovako nesrećno odabranih partnera, odnosno ekipe koja je ovako nesrećno sačinila taj uradak. Gledamo da, prije nego što uđemo u ono što je očito neminovno, a to je tužba protiv BIRN-a, za druge ćemo vidjeti, da odradimo sve što je formalno ispravno i što je neophodno uraditi, da bi zadržali nekakav fer odnos, odnosno bili čisti kao što smo čisti od samog početka”, istakao je on.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
22.11.2022-21:24 21:24

Sradan pozdrav velikim borcima, pametnim i sjajnim ljudima Predragu Vušuruviću i Nebojši Mrvaljeviću!. Mogu da popere 1000 BIRD-a, mogu da nasrću legije pibulatovića, pimandića, pikneževića, piabazovića i ostale pisrbadije. Ispred Vušurovića i Mrvaljevića, ispred svih crnogorskih legendi koje je inaveo piBIRD, popriječen je nerazrušiv GRAĐANSKI bedem: IMA NAS! SRBIZAM, kao najnoviji pojavni oblik FAŠIZMA u svijetu, biće razbijen u CRNOJ GORI. CRNA GORA ODBRANIT SE MORA! I OĆE!