Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

VURUŠIĆ ZA AKTUELNO: Beograd ne skriva svoje osvajačke ambicije prema Crnoj Gori, pomaže im SPC koja je poput političke stranke

''Tamošnji režim i njegove perjanice više ni ne skrivaju svoje 'osvajačke' ambicije, negiranje Crne Gore kao države, smatrajući je dijelom 'srpskih zemalja', a pogotovo odbacivanje Crnogoraca kao zasebne nacije i etičko-kulturološkog identiteta. U tome imaju svesrdnu podršku SPC, koja ponekad vodi i glavnu riječ i ponaša se poput političke stranke. Zanimljivo će biti kako će se Krivokapić i njegova vlada postaviti prema Vučićevim pozivima i nagovaranjima, a možda i prijetnjama, da se Crna Gora uključi u projekt Otvorenog Balkana'', rekao je Vurušić.

Aktuelna Vlada Crne Gore je labava, a vladajuća koalicija je ‘brak iz računa’, koji treba da traje dok se potpuno ne preuzmu institucije, kada će početi raskusurivanje, ocijenio je za portal Aktuelno analitičar, politički komentator i novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

Izlazi iz krize se, kaže, ne naslućuje u skorije vrijeme, jer je očito da niko nikome ne vjeruje, i svak je oprezan prema onom drugom da ne ispadne iz igre.

Sadašnja vladajuća koalicija, pogotovo Demokratski front, kako je naveo, ne želi izazvati pad Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, mada bi to rado učinili, jer im to za sada osigurava opstanak na vlasti.

Vladajuća koalicija na tankoj liniji

Sagovornik portala Aktuelno ističe da je ”previše tu raznih interesa, ideoloških, političkih i vrijednosnih razlika”.

”Što to zajedničko imaju DF koji je otvoreno proruska i prosrpska nacionalistička stranka s onim što za sebe, kažu da predstavlja URA. Zato mislim da je to koalicija koja stalno hoda po tankoj liniji opstanka i održava ih jedino to što znaju da bilo kakvo iskakanje vodi ka gubitku vlasti, odnosno novim izborima. Naime, novi izbori, a može se pretpostaviti, da će oni biti prije roka, mogu donijeti potpuno novu situaciju. Stvari se preslaguju kod sviju”, kazao je Vurušić za Aktuelno.

On smatra da je svaki od pripadnika koalicije uvjeren da će upravo baš oni zagospodariti političkim i društvenim životom Crne Gore.

“Dok ne preuzmu većinu poluga u državi – sigurnosne službe, medije, obrazovanje, pravosuđe, izvore prihoda – oni će tolerirati jedni druge, a tek tada će, kad osjete da su zavladali tim institucijama ići na izazivanje prijevremenih izbora i počeće pravo raskusuravanje među njima. Za sada svaki od njih misli da mu je onaj drugi potreban da preuzmu te poluge koje im garantiraju da će dobiti i sljedeće izbore”, objašnjava Vurušić.

Kriza će potrajati

On ne vidi da će kriza u Crnoj Gori proći u skorije vrijeme, niti da će proći mirno.

“DPS je u ‘niskom startu’ i čeka svoju šansu. To naravno vladajuća koalicija zna i to ih drži na okupu. Pitanje je isto tako koliko je DPS osnažio da se vrati na vlast jer i oni su opterećeni vlastitim problemima, pa i nečistom savješću. Na žalost, kako sada izgleda, kriza će trajati, a ne znam hoće li se riješiti novim izborima ili bi je oni mogli dodatno produbiti, bez obzira na pobjednika. DPS-u je od egzistencijalne važnosti povratak na vlast, jer gubitak novih izbora umanjio bi njihov politički utjecaj, a isto tako poraz prosrpskih stranaka, koje danas čine vladajući koaliciju, bio bi za njih veliki udarac. Prosuli bi ono što sada imaju, pa ma koliko to bilo rovito i nesigurno. Svi su sada oprezni i napeti”, kaže Vurušić.

Beograd više ne skriva osvajačke ambicije

Cijeni da je Krivokapić posjetom Beogradu pokušao manifestovati podršku Srbije, upravo zbog krize u vladajućoj koaliciji, te pokazati se kao igrač bez kojeg se ne može.

“Tamošnji režim i njegove perjanice više ni ne skrivaju svoje ‘osvajačke’ ambicije, negiranje Crne Gore kao države, smatrajući je dijelom ‘srpskih zemalja’, a pogotovo odbacivanje Crnogoraca kao zasebne nacije i etičko-kulturološkog identiteta. U tome imaju svesrdnu podršku SPC, koja ponekad vodi i glavnu riječ i ponaša se poput političke stranke. Zanimljivo će biti kako će se Krivokapić i njegova vlada postaviti prema Vučićevim pozivima i nagovaranjima, a možda i prijetnjama, da se Crna Gora uključi u projekt Otvorenog Balkana”, kaže Vurušić.

On je istakao da je vidljivo miješanje Srbije u Crnoj Gori, jer kako kaže, DF i neke druge stranke su Vučićeva ”izravnana ekspozitura”.

“Režim Aleksandra Vučića opterećen je velikim pritiscima. Tu je Kosovo, koje on želi ‘zamrznuti” uz pomoć Rusije jer zna da je stvar izgubljena pa oteže koliko može, zatim su tu komplikacija oko BiH i s Republikom Srpskom, pa mu treba neki “uspjeh”, a misli da bi mu to mogla donijeti Crna Gora. Pretpostavljam da će se i tu kao u drugim kriznim žarištima Balkana SAD i EU više angažirati. Doduše, vidimo da to ne ide baš glatko – imamo sada nakon nedavnog polovičnog uspjeha u UN-u neku pat poziciju u BiH, kako se sada čini, EU je na cjedilu ostavila Zorana Zaeva, nekako je blaga po pitanju Crne Gore. Luta se, rade se truli kompromisi, ali dugoročno nisam takav pesimist. Nadam se da ne griješim te da će se i SAD i nova njemačka vlada jače angažirati i neće ostaviti ovaj dio Europe na cjedilu, jer proširenje EU-a i NATO-a na Balkan donosi jedino mir i stabilnost. Sve ostalo samo rađa nove opasne krize”, smatra Vurušić.

Evropa ne želi proširenje na nestabilne zemlje

Ističe da Evropi nije do proširenja na nestabilne zemlje, što je i nedavno potvrđeno na Samitu u Sloveniji.

“Vidimo da Bruxelles ima problema s Mađarskom i Poljskom, čak špekulira o mogućem izlasku te dvije zemlje iz EU-a. Mislim da se to neće dogoditi i da je to tek dio ucjena kojima se tamošnji režimi služe da zaštite svoje pozicije u odnosima s EU-om. Bruxelles će slati poruke ohrabrenja i nade zemljama zapadnog Balkana, jer ne da neće, nego ne smiju odustati od ovog prostora, kako drugi ne bi tu ušli. Rusija, samo čeka da se tu ‘iskrca’, a to onda destabilizira Europu čega su političari u Bruxellesu svjesni”, zaključuje Vurušić.

Aleksandra Popović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve