Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vukšić: U Grblju u 21. vijeku i dalje dežurne teme voda, struja i put

Kako je istakao, neplanska valorizacija prostora Grblja posebno se pokazala na primjeru neadekvatno iskorišćenog urbanističkog projekta industrijske zone

Područje Grblja čini gotovo jednu četvrtinu teritorije kotorske opštine i sa svojih 22 kilometara morske obale i drugim prirodnim resursima treba da bude razvojna šansa Kotora, a ne da se nalazi u zapećku kako je to sada slučaj. Tako su u Grblju, zahvaljujući politici DPS-a, u 21. vijeku i dalje dežurne teme – voda, struja i putna infrastruktura, što je za rubliku vjerovali ili ne, saopštio je danas Božidar Vukšić, odbornički kandidat liste “Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti Kotor”.

Kako je istakao, neplanska valorizacija prostora Grblja posebno se pokazala na primjeru neadekvatno iskorišćenog urbanističkog projekta industrijske zone.

“Na taj prostor trebalo je izmjestiti nekada moćnu industriju Kotora i podstaći preduzetničku inicijativu, ali je sve ostalo mrtvo slovo na papiru, jer se tzv. industrijska zona pretvorila u izgradnju skladišta. Takođe, privredni subjekti su nicali uz magistralni put u srcu najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta. U pitanju su divlji objekti, koji su kasnije legalizovani donošenjem dvije studije lokacija Grbalj1 i Grbalj 2”, dodao je Vukšić.

Tim potezom DPS vlasti, prema njegovim riječima, poljoprivredno zemljište je pretvoreno u građevinsko, čime je zauvijek izgubljen značajan resurs za razvoj poljoprivrede ne samo za opštinu Kotor, nego i za državu.

“Mi, Socijalisti, upozoravamo da je Grbalj godinama zloupotrebljavan, jer se novac od naknada i drugih kapitalnih prihoda, koji se ubira sa prostora Grblja, koristi za promašene projekte van teritorije Grblja, umjesto da se ulaže u Grbalj. Koliko je DPS-u stalo do Grblja možda najbolje pokazuje primjer projekata vodosnabdijevanja i puta kroz Donji Grbalj, koje nijesu ni pokušali realizovati, već ih samo iz godine u godinu prepisuju u svojim „strateškim“ planovima i od izborne kampanje do izborne kampanje”, naglasio je.

Papir, kako je rekao, zaista trpi sve, a naročito pred izbore.

“Ali, ako je i od DPS-a i od Željka Aprcovića – mnogo je. Zato im poručujemo – dosta se od Grblja uzimalo, vrijeme je da se Grblju vrati ono što mu pripada”, navodi Vukšić.

Vrijeme je, poručuje, da Grbalj dobije pristojnu niskonaponsku mrežu i putnu infrastrukturu, kao i vodu iz Regionalnog vodovoda.

“Nezapamćen je primjer da regionalni vodovod prolazi kroz Grbalj, a da Grbljani ne dobijaju vodu iz njega. Grbalj zaslužuje da poštenim radom, domaćinskim upravljanjem i kapitalnim ulaganjima dobije razvojnu šansu od čega bi korist imali svi u Kotoru”, zaključio je Vukšić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve