Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović: Vlast se trudi da poremeti odnose između Zagreba i Podgorice

Govoreći o dešavanjima u Tivtu i razlozima iseljavanja HGI-ja iz opštinskih prostorija, kaže da ta partija slijedi ideološka načela, i da, kao svaka opozicija, od 30. juna nije ušla u lokalni parlament i time dodatno uzdrmala tivatsku vlast

Aktuelna vlast se trudi da poremeti odnose između Zagreba i Podgorice, ocijenio je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Govoreći o dešavanjima u Tivtu i razlozima iseljavanja HGI-ja iz opštinskih prostorija, kaže da ta partija slijedi ideološka načela, i da, kao svaka opozicija, od 30. juna nije ušla u lokalni parlament i time dodatno uzdrmala tivatsku vlast.

“Zbog toga se suočavamo sa tom vrstom pritisaka i ucjena. Treba nas izbaciti iz Doma kulture koji su naši preci napravili prije 100 godina, a mi ga obnovili prije desetak godina. Drago mi je što je i jedan turbulentan trenutak pokazao puno toga. Ova vlast trudi se da poremeti odnose između Zagreba i Podgorice, pa je i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo službenu notu Crnoj Gori”, naglašava Vuksanović.

HGI, kako je rekao, nastavlja dalje svoj društveni i politički život.

“Nećemo tek tako dopustiti da nas ponize. Primali smo i primamo prijetnje, mnoge nijesmo ni prijavili. Premijer nije imao nikakvu reakciju. Nerješavanjem takvih slučajeva stvara se ambijent u kome je to dozvoljeno. Niko ne smije nikome da prijeti, a ako se usudi, treba da bude sankcionisan”, jasan je Vuksanović.

Komentarišući epilog aktuelne političke situacije, kaže da nije trebalo biti veliki analitičar pa doći do zaključka da vlada Zdravka Krivokapića ne može trajati čitav mandat.

“Dobro je što idemo ka realizaciji novog angažmana i što ćemo dobiti manjinsku vladu, koja će biti međukorak ka realizaciji izborne utakmice. I ovo vrijeme kroz koje prolazimo je prirodan dio šireg procesa. Nikad se nije ni državno ni nacionalno pitanje zaokružilo u komforu, uvijek je bilo određenih tenzija”, navodi Vuksanović.

Očigledno je, kako je rekao, da pojedine političke strukture vide angažman u budućoj vladi, ali da im nedostaje hrabrosti za tako nešto.

“Nije uvijek dobro slušati javnost i prilagođavati se biračkom tijelu. Potrebno je hrabrosti i odlučnosti da se sprovedu odluke koje nijesu popularne”, rekao je Vuksanović.

Komentarišući najave da će u manjinskoj vladi biti tri potpredsjednika – Crnogorac, Srbin i Bošnjak, ističe da generalni kriterijum ne smije biti samo nacionalna ili vjerska pripadnost.

“Ono što u ključnom smislu treba da odredi funkcionere je stručnost i znanje. Imamo susjednu zemlju koja se muči sa takvim pojavama, znam da to neće biti princip u Crnoj Gori, a ukoliko bi bio, onda bi to bila bosnizacija Crne Gore. U manjinskim narodima ima stručnih, odgovornih ljudi, koji su spremni da odgovore na sve izazove”, naglasio je Vuksanović.

“Zakazivanje sjednice Skupštine ne može biti predmet nečije volje”

Kaže da ga odluka potpredsjednika Skupštine Strahinje Buljaića da ne zakaže sjednicu skupštine za 3. mart ne čudi, s obzirom na političku strukturu kojoj pripada.

“Zakazivanje sjednice ne može biti predmet nečije volje. Ne može država biti u blokadi zato što neko ne želi da zakaže sjednicu parlamenta i na taj način spriječi realnost koja je neminovna. Na taj način se ne rješava ništa”, jasan je Vuksanović.

Govoreći o Memorandumu o saradnji između URE, Civisa, SNP-a i manjinskih naroda, čije su potpisivanje pozdravili, iako nijesu potpisnici, navodi da se u političkom životu mora imati svijest i percepcija o značaju nekih procesa, “iako nijesmo bili u njima.”

“Pozdravili smo Memorandum, raduju nas mnogi glasovi koji su rekli da je za tim stolom bilo mjesta i za HGI. Taj dokument je uvertira za sve što se dalje desilo. I dalje ćemo davati doprinos njegovoj realizaciji, a doći će trenutak kada ćemo biti na najdirektniji način sudionici tog dokumenta”, istakao je Vuksanović.

Dodaje da se glas HGI ne čuje u parlamentu i vladi, ali da se čuje na svakom drugom mjestu.

“Sprovodimo svoju misiju, opredijeljeni smo za ono što su naša programska načela”, naglasio je Vuksanović.

“Crna Gora se vraća na kolosijek”

Komentarišući proteste Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta, kaže da nema ništa protiv toga, dokle god je u okvirima zakona.

“To je izraz određenog nezadovoljstva i vid političke borbe. Naravno, to ne smije dovesti do blokade društva i države”, upozorava Vuksanović.

Crna Gora, prema njegovim riječima, prolazi kroz “dugački hladni tunel”, ali dodaje da je to prirodni dio procesa u kome mora zaokružiti svoju državnost.

“Crna Gora se vraća na kolosjek, dobro je što se ovo desilo sa aspekta građana koji će da uvide jasne distinkcije i donijeće ispravne odluke na budućim izborima. Ako smo iz narativa Crne Gore kao “srpske Sparte” došli do države koja ima svoj subjektivitet, koja je nezavisna, međunarodno priznata članica NATO-a, pred vratima Evropske unije, više sam nego zadovoljan što su i Hrvati dali doprinos u pozicioniranju Crne Gore u zapadnoevropskim civilizacijskim krugovima”, rekao je Vuksanović.

Napominje da postoje mnoge tjeskobe sa kojima se suočavaju manjinski narodi.

“U vladi još imamo ministarku koja za sebe kaže da je četnik. Najveća književna priznanja dobijaju ljudi koji otvoreno negiraju Crnogorce, Albance, Hrvate, Bošnjake. Opasno je kada nečiju glupost nagradite najvećom državnom nagradom. Kada se uzme u obzir iskustvo koje imamo iz ratnih devedesetih, kada smo uspjeli sačuvati mir, uvjeren sam da ćemo i sada biti pobjednici”, jasan je Vuksanović.

On je, komentarišući dešavanja u Ukrajini, iskazao podršku tamošnjem narodu i predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji je, kako je kazao, na prvoj liniji fronta.

“Takav njihov stav i hrabro držanje nailazi na podršku širom svijeta, i u samoj Rusiji vidimo građane koji negoduju. Dirljivo je kako se Ukrajina bori sa jednim pomahnitalim režimom koji želi da ih fizički zbriše sa tog prostora. Možda će sada i nekim skepticima kod nas biti jasnije sa čim smo se mi suočavali i suočavamo dan danas”, zaključio je Vuksanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve