Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Usvajanje tužilačkih zakona destabilizovalo bi CG

Neminovno je da bi usvajanje ovakvih zakona dovelo Crnu Goru u nezgodnu poziciju ka Evropskoj uniji. Moglo bi usporiti ili čak zaustaviti proces integracija s jedne strane, a s druge strane otvorilo bi poglavlje nove destabilizacije u državi, rekla je Vuksanović Stanković

Usvajanje tužilačkih zakona, koje je danas na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, moglo bi usporiti ili čak zaustaviti proces evropskih integracija s jedne strane, a s druge strane otvorilo bi poglavlje nove destabilizacije u državi, smatra poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazala da mišljenje Venecijanske komisije obiluje brojnim kritičkim ocjenama, s akcentom na dio koji se odnosi na rješenja u sadašnjem predlogu zakona u dijelu izbora v.d. Vrhovnog državnog tužioca. Drugi akcenat je na trajanju mandata postojećeg Tužilačkog savjeta i treći akcenat je na izboru članova tog savjeta.

“Ono što je ostalo jedna vrsta negativne ocjene ili kritičkog mišljenja VK u vezi sa izborom vršioca dužnosti jeste da se na ovaj način, kako je predviđeno ovim zakona, a to je da se vršilac dužnosti VDT-a može birati iz reda van tužilaštva, ukazuje na poziciju budućeg vršioca dužnosti na poziciju bez legitimiteta, što je jako loše, jer se na taj način prekida kontinuitet i pravna sigurnost”, kaže Vuksanović Stanković.

Ona napominje da je VK pri mišljenju da ovaj sastav tužilačkog savjeta mora ostati u tom sastavu do isteka mandata, koji im ističe u januaru naredne godine.

“Ukoliko bi se sadašnja aktuelna većina dogovorila da se mijenja sastav postojećeh savjeta, naročito iz reda uglednih pravnika, onda bi većina u parlamentu koja odlučuje o tome morala da bude dvotrećinska. U tom slučaju bi se VK složila sa smjenom članova Tužilačkog savjeta”, kaže poslanica SDP-a.

Ona ukazuje da po sadašnjem predlogu zakona je jasno da je predlog za izbor članova tužilačkog savjeta potpuno politički.

“Jer pet uglednih pravnika, od kojih je jedan iz nevladinog sektora bira većina u parlamentu i to odlukom od 41 glasa poslanika”, kazala je ona.

Istakla je da je posebno zabrinjava izbor pravnika iz NVO sektora koji je “kao nacrtan” u predlogu zakona.

“Vrlo me zabrinulo što se traži da ima prebivalište u Crnoj Gori. Zato sam kolegu Radunovića pitala da li to znači da u sastavu Tužilačkog savjeta može da bude državljanin neke druge zemlje. On je odgovorio da se to podrazumijeva. Takve stvari se propisuju zakonom, ne podrazumijevaju se”, istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da onda postoji odnos u Tužilačkom savjetu koji je 7:4, četiri su tužioca i pitanje je da li možemo govoriti o savjetu ili o političkom tijelu i jako lošem rješenju.

“Neminovno je da bi usvajanje ovakvih zakona dovelo Crnu Goru u nezgodnu poziciju ka Evropskoj uniji. Moglo bi usporiti ili čak zaustaviti proces integracija s jedne strane, a s druge strane otvorilo bi poglavlje nove destabilizacije u državi”, istakla je Vuksanović Stanković.

Ona kaže da nije problem da se dese promjene u Crnoj Gori, ali demokratske.

“Usvajanje ovih tužilačkih zakona dovelo bi u jako lošu poziciju Crnu Goru. Stvorilo bi nove probleme na političkoj sceni u Crnoj Gori i to bi izazvalo destabilizaciju što je logično”, kazala je ona.

Govoreći o razrješenju ministra Vladimira Leposavića, Vuksanović Stanković je kazala da je njegovo relativizovanje u izjavi o zločinu u Srebrenici skandalozno.

“Takva izjava ministra ne samo da je državni skandal i kalja čast Crne Gore, već je i neprimjerena i krajnje neprihvatljiva”, kazala je ona.

Istakla je da će SDP glasati za njegovu smjenu.

“Prema dosadašnjoj analizi kompletna opozicija će glasati za njegovu smjenu. Front je jasno rekao da neće glasati, ostale su samo Demokrate”, kazala je ona.

Ističe da izjava Demokrata da sa DPS-om neće biti protiv Leposavića ne stoji, jer to bi značilo da neće ni u EU i da ne podržavaju članstvo u NATO.

“Ono što je sigurno iz našeg ugla jeste da svi koji poštuju temeljne principe zagarantovane Ustavom Crne Gore će glasati za smjenu Leposavića”, zaključila je ona.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve