Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Trenutak istine za GP URA, posljednja stanica da iskoče iz pogrešnog voza

Upozorava da je Vlada dešavanjima 4. i 5. septembra poslala jasnu poruku – da je želja Crkve Srbije da se ustoličenje desi na Cetinju važnija od stabilne Crne Gore i bezbjednosti njenih građana

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković u intervjuu portalu CdM govorila je o aktuelnom političkom trenutku, dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra, državnom vrhu, ulozi Crkve Srbije u Crnoj Gori… Vuksanović Stanković smatra da se upravo sada dešava trenutak istine za Građanski pokreta URA, i da je ovo posljednja stanica na kojoj mogu iskočiti iz pogrešnog voza u koji su ušli nakon parlamentarnih izbora. Upozorava da je Vlada dešavanjima 4. i 5. septembra poslala jasnu poruku – da je želja Crkve Srbije da se ustoličenje desi na Cetinju važnija od stabilne Crne Gore i bezbjednosti njenih građana.

Kaže da Moskva i Beograd od Crne Gore žele da naprave krizno žarište.

Vuksanović Stanković navodi da je tzv. ekpertska Vlada zamišljena samo kao prva faza utapanja i obezličenja Crne Gore. Tvrdi da se beogradskim i crkvenim nalogodavcima žuri jer i sami znaju da je njihov koncept ofiran i u Crnoj Gori, posebno u regionu, a sve više i kod naših EU i NATO partnera.

Vuksanović Stanković, govoreći o dešavanjima u sistemu obrazovanja, kaže da je on možda samo najupečatljiviji primjer gdje je izvršeno svojevrsno etničko čišćenje uporedo sa klasičnim bezakonjem i brutalnim revanšizmom.

CdM: Da li dešavanja 4. i 5. septembra na Cetinju pokazala da su SPC i Vlada spremni da ugroze mir, stabilnost zemlje, ali i živote crnogorskih građana samo kako bi ostvarili ono što su naumili?

Vuksanović Stanković: Dešavanja na Cetinju su pokazala prije svega frapantnu neodgovornost vrha države da, i pored negativnih bezbjednosnih procjena i stava resornog ministra i direktora policije, donese odluku o ustoličenju na Cetinju.

To nam govori da donosioce odluka nije bilo puno briga da li će neko možda toga dana stradati, budući da je kako je ministar Sekulović naveo bilo ekstrema s obje strane, već je samo bilo važno da se ispune zahtjevi vrha Crkve Srbije.

Vlada nam je poslala poruku da je želja Crkve Srbije da se ustoličenje desi na Cetinju važnija od stabilne Crne Gore i bezbjednosti njenih građana. I sve to uz protivljenje građana Cetinja, Parlamenta Prijestonice i velikog dijela javnosti.

CdM: Ko upravlja Vladom Crne Gore, čiju slušaju i šta je krajnji cilj?

Vuksanović Stanković: Linija Moskva -Beograd – vlast u Crnoj Gori je na istom zadatku destabilizacije Crne Gore, njenog udaljavanja od EU I NATO, promjene građanskog koncepta i pretvaranja države u provinciju zamišljenog srpskog sveta.

Posljednji događaj je samo jedan u nizu koji je usmjeren na realizaciju tih ciljeva. Tzv. ekpertska Vlada je zamišljena samo kao prva faza utapanja i obezličenja Crne Gore. Beogradskim i crkvenim nalogodavcima se žuri jer i sami znaju da je njihov koncept ofiran i u Crnoj Gori, posebno u regionu, a sve više i kod naših EU I NATO partnera. Zato žure, a u žurbi prave greške a sve će ih više i praviti. Krajnji cilj je nestanak Crne Gore i Crnogoraca. Jasno je da će u jamu koju kopaju za Crnu Goru na kraju konačno i definitivno upasti velikosprski nacionalizam i zločinačka četnička ideologija na koju je ovaj velikodržavni srpski svet naslonjen.

CdM: Ako biste birali najvećeg, da tako nazovemo, “izdajnika” crnogorskih interesa u sadašnoj vlasti, ko bi to bio i zbog čega?

Vuksanović Stanković: Neko može upotrijebiti i tu riječ a ja sam sklonija da govorim o onima koji su bili u prilici da odlučuju i izabrali potpuno pogrešan pravac nakon 30. avgusta prošle godine, i time doveli u opasnost neke od kapitalnih i strateških dostignuća države u posljednjih 20 godina.

Misliti da se sa radikalnim i rigidnim veliksrpskim nacionalistima može društvo mjenjati nabolje zaista je bila tolika zabluda i politčki nonsens za svakoga ko i najpovršnije poznaje političke i društvene procese Crne Gore i regiona. Ta zabluda ovih dana valjda najbolje dolazi do izražaja, a da li je i definitvno jasna onima koji su ušli u taj, metaforički rečeno, “pakt sa đavolom” ubrzo ćemo vidjeti.

Mislim da se upravo sada dešava trenutak istine za kolege iz URA. Rekla bih da je ovo posljednja stanica na kojoj mogu iskočiti iz pogrešnog voza u koji su ušli nakon parlamentarnih izbora. Brzo će se vidjeti da li je u pitanju zabluda, odnosno da li su prevareni ili su i oni sami dio strašne prevare građanske i suverene Crne Gore.

CdM: Zašto je aktuelnoj vlasti bitno da što prije uradi popis? Hoće li i to URA dati?

Vuksanović Stanković: Namjera vlasti da na brzinu mimo procedure i usred nezapamćene korona krize organizuje popis stanovništva još jedan je u nizu dokaza da ova vlast samo poslušno ispunjava političke naloge DF, odnosno zvaničnog Beograda.

Podsjećamo da je vlast do prije samo mjesec dana javno govorila da nema uslova da se popis održi do kraja godine, bez javne rasprave, mišljenja EU i odgovarajuće skupštinske procedure.

Vidimo da su kroz bezakonje smijenili direktorku MONSTAT-a samo zato što se pridržavala pravila struke i zakona. Ali ovu vlast ne obavezuje ni Ustav ni zakon ni bilo šta. Ova vlast je kombinacija užasnog neznanja i još užasnije servilnosti prema tuđim centrima moći. To je razarajući koktel koji zemlju vuče u još veće podjele, tenizije i moguće sukobe.

Nakon provokacije oko ustoličenja, najava održavanja popisa, mimo svih procedura, novi je potez kojim se pokušava destabilizovati Crna Gora.

Umjesto da se bavimo životnim temama i problemima građana usljed velike ekonomske i zdravstvene krize vlast, mimo svih principa i logike, nameće pitanja koja u ovakvom ambijentu samo dodatno dijele građane i stvaraju zapaljivu političku i društvenu klimu.

CdM: Obrazovni sistem urušavaju, diplomatiju su već srozali. Ekonomska politika se vodi tajno. Smatrate li da je sve ovo što se danas radi negdje ranije već dobro isplanirano i da se sistemski radi na rušenju suvereniteta zemlje? Gdje je skovan takav plan?

Vuksanović Stanjović: Obrazovni sistem je možda samo najupečatljiviji primjer gdje je izvršeno svojevrsno etničko čišćenje uporedo sa klasičnim bezakonjem i brutalnim revanšizmom.

Imate najveći paradoks – vlast koja je obećala smanjenje podjela i famozno pomirenje proizvela je najveće moguće podjele. Podjele i loša atmosfera u društvu skoro da nijesu nikada bili na ovom nivou – čak ni ratnih 90-ih ili uoči samog referenduma o nezavisnosti.

Sve je to posljedica potpuno pogrešnog načina na koji su izvršene političke promjene. Nama u SDP je bilo od starta jasno kuda to vodi iako smo se i sami zalagali za diskontinuitet načina vladanja. Vlada je suštinski talac DF, a DF je, jasno je svima, realizator politike zvaničnog Beograda. Da ne govorim o uplivu Crkve Srbije i njenom uticaju na političke procese u dijelu naconalističko-ideološke agende.

One koji suštinski vuku konce ne zanima stabilna Crna Gora koja će raditi na prevazilaženju podjela. Oni imaju svoj kurs koji je potpuno suprotstavljen građanskoj, evropskoj i na kraju nezavisnoj Crnoj Gori. Zato i nameću teme koje dodatno dijele građane i udaljavaju je od evropskog puta. Zvanični Moskva i Beograd žele od Crne Gore da naprave krizno žarište čime će biti ugrožena stabilnost cijelog regiona. Crna Gora je izabrana da bude glavna borbena zona, mjesto kompromitacije zapadnih vrijednosti i podrivanja EU i NATO. Ono što ohrabruje jesu sve brojniji signali od naših međunarodnih partnera da je ta igra razotkrivena i da se neće nikako dozvoliti strateška promjena kursa Crne Gore.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve