Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković traži smjenu ministra zdravlja Hrapovića

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković kazala je na današnjoj konferenciji da Skupština treba da pozove premijera Duška Markovića da pokrene proceduru za razrješenje ministra zdravlja Kenana Hrapovića

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković kazala je na današnjoj konferenciji da Skupština treba da pozove premijera Duška Markovića da pokrene proceduru za razrješenje ministra zdravlja Kenana Hrapovića.

Draginja Vuksanović Stanković

Kako je kazala, Skupština treba da ocijeni da je stanje u oblasti zdravstva zabrinjavajuće zbog nekontrolisanog rasta troškova Fonda za zdravstveno osiguranje, koji iz godine u godinu povećava potrošnju za desetine miliona eura, bez rasta kvaliteta usluga, niti primanja zdravstvenih radnika, kao i zbog zabrinjavajućeg talasa odlaska zdravstvenih radnika.

“Razlog za pokretanje Interpelacije, za koju očekujemo da će ubrzo doći na dnevni red Skupštine, vidimo prije svega u nezavidnom položaju zdravstvenih radnika u primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivo. Smatramo da briga o zdravstvenim radnicima mora biti jedan od ključnih prioriteta za Crnu Goru, posebno iz razloga što će poboljšanje materijalnog položaja zdravstvenih radnika imati uticaja i na unapređenje cjelokupnog zdravstvenog sistema”, navela je Vuksanović Stanković.

Osnovni problem, kako tvrdi, u kvalitetnom funkcionisanju sistema zdravstva je nedostatak kadra.

“Da se neko ozbiljno pozabavio ovim pitanjem, utvrđivanjem uzroka odliva stručnog medicinskog kadra, otkrio bi i glavne nedostatke u zdravstvenom sistemu. Plate, iako ponižavajuće, polako prestaju biti odlučujući faktor koji doktore tjera iz javnog zdravstva u privatni sektor, ili što je tragičnije, tjera ih da napuste Crnu Goru. Naši ljekari i medicinsko osoblje spadaju u red izuzetno stručnih, obrazovanih i pacijentima posvećenih ljudi i kao takvi veoma brzo pronalaze dobro plaćene poslove u zemljama EU ili čak i dalje”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, postojeća struktura u Ministarstvu zdravlja, na čelu sa ministrom Hrapovićem nema dovoljno snage i znanja da pronađe rješenja za veliki broj problema u javnom zdravstvenom sistemu.

“Njihov odgovor na zahtjev ljekara i medicinskih sestara da napuste javni zdravstveni sistem je da im ne daju dozvolu za to, pa se pitamo, kakav je to zdravstveni sistem koji počiva na onima koji žele da ga napušte i da li su svjestni da će vremenom vrhunski ljekari i medicinsko osoblje odlaziti i bez otpremnina i dozvola, kao što je uradilo preko 150 njihovih kolega u proteklih nekoliko godina”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve