Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Suštinske reforme umjesto fasadne demokratije

Predsjednica SDP Draginja Vuksanović Stanković se, u okviru zajedničkog sastanka sa parlamentarnom opozicijom, susrela sa Komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem. Ona je navela da ohrabruje činjenica što je komesarov dolazak praćen novom metodologijom proširenja koja će se zasnivati upravo na onim vrijednostima za koje se zalaže SDP, kao jedina partija u parlamentu koja je pune tri decenije na konceptu građanske i evropske Crne Gore

Predsjednica SDP Draginja Vuksanović Stanković se, u okviru zajedničkog sastanka sa parlamentarnom opozicijom, susrela sa Komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem. Ona je navela da ohrabruje činjenica što je komesarov dolazak praćen novom metodologijom proširenja koja će se zasnivati upravo na onim vrijednostima za koje se zalaže SDP, kao jedina partija u parlamentu koja je pune tri decenije na konceptu građanske i evropske Crne Gore.

Draginja Vuksanović Stanković

“To je princip kredibiliteta i transparentnosti u procesu ispunjavanja naših evropskih obaveza ono je što Crna Gora duguje – ne samo Evropskoj Uniji čijem članstvu teži – nego svojim građanima”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ističe da Evropska komisija već duže vrijeme ukazuje na fenomen zarobljenih država i ovom novom metodologijom se upravo obavezuje na bolje reagovanje na strukturalne manjkavosti u procesu pregovora.

“To je upravo jedini ispravan pristup da države koje su otvorile proces pregovora prestanu da budu isključivo fasadne demokratije”, naglasila je predsjednica SDP u obraćanju komesaru Varheljiju.

Ona je tokom susreta kazala da je mnogo dokaza koji govore o usporavanju demokratskih procesa u ovom regionu pa tako i u Crnoj Gori.

Predsjednica SDP je naglasila da se taj dugogodišnji trend mora zaustaviti jer svima u samoj EU mora biti jasno da je stabilan i demokratski konsolidovan region pitanje i od vitalnog evropskog interesa, posebno imajući u vidu višeslojnu povezanost sa regionom ali i ukupan geopolitički kontekst i mogući još važniji upliv drugih aktera koji predstavljaju drugačiji politički vrijednosni sistem od onog kojem težimo – a to je vrijednosni sistem EU.

“Već duže vrijeme upozoravamo aktuelnu vlast da se Crna Gora nalazi u stanju ozbiljne i duboke političke i institucionalne krize koja je dovela do toga da u izbornoj godini nemamo uslove za slobodne izbore, i da u toj izbornoj godini, mimo uobičajenih demokratskih standarda, moramo da mijenjamo izborno zakonodavstvo. Nažalost izgubili smo dragocjeno vrijeme, posebno od 2016. do danas da na pravi način započnemo rješavanje ove krize na bazi sveobuhvatnog političkog dijaloga. Tek sada vidimo neke signale od strane vlasti da postaju svjesni problema koji su godinama negirali i mi ćemo se povodom te činjenice ponijeti kao odgovoran politički subjekat”, saopštila je Vuksanović Stanković.

SDP je, poručuje, uvijek otvorena za suštinski dijalog koji bi vodio rješavanju problema, jačanju procesa reformi i kredibiliteta procesa EU integracija naše zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve