Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović – Stanković: SDP za iskren i odgovoran dijalog

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković ocijenila je da je otvaranje suštinskog dijaloga o vitalnim problemima crnogorskog društva tema koja zaslužuje razgovor, ako je zamišljen kao iskren i odgovoran

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković ocijenila je da je otvaranje suštinskog dijaloga o vitalnim problemima crnogorskog društva tema koja zaslužuje razgovor, ako je zamišljen kao iskren i odgovoran.

Draginja Vuksanović – Stanković

Podsjećamo, premijer Duško Marković uputio je prošle sedmice svim društveno-političkim subjektima poziv na razgovor o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele.

“Otvaranje suštinskog dijaloga o vitalnim problemima našeg društva i postizanje konsenzusa o ključnim pitanjima procesa evropskih integracija i stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora svakako su teme koje zaslužuju razgovor, ako je on zamišljen kao iskren i odgovoran. Dijalog o najboljem modelu implementacije dogovorenog izbornog zakonodavstva, kao i onih zakona koji će poboljšati izborni ambijent, depolitizacija ključnih izbornih institucija i kadrovske promjene na njihovom čelu, kao i vraćanje pune slobode javnom servisu, ali i održavanje lokalnih i državnih izbora u jednom danu, svakako su teme oko kojih želimo da otvorimo istinski dijalog”, navodi se u pismu Vuksanović-Stanković.

Konsenzus o ovim pitanjima, kako je istakla, pokazao bi da Crna Gora ima odgovornu političku elitu.

“Konsenzus u evropskom poimanju politike znači snagu i jedinstvo društva, a ona nam je potrebna ako mislimo da stvaramo bolje uslove za život naših građana. Crnoj Gori i njenim građanima je dosta podjela, korupcije, privilegovanih tajkuna, neodgovornih političara. Svima nama treba zajedništvo, stabilnost, više pravde i otvorenog dijaloga. Građani su omorni od balkanskog manira politike, oni žele da pristojno žive od svoga rada”, istakla je predsjednica SDP-a.

SDP je, kako navodi, partija koja se u kontinuitetu “pune tri decenije zalaže za evropski sistem vrijednosti koji podrazumijeva suštinske društvene i političke reforme u cilju dostizanja konačnog evropskog cilja – članstva Crne Gore u EU”.

“Na tragu takvog pristupa, podsjećam Vas da smo na našem Kongresu održanom 29. juna prošle godine uputili Javni poziv svim relevantnim društvenim i političkim akterima za otpočinjenjem sveobuhvatnog političkog dijaloga, upravo u cilju rješavanja brojnih političkih i institucionalnih izazova, na koje i Vi u Vašem pismu skrećete pažnju. Za očekivati je bilo da ste i vi iz vlasti mnogo ranije uvidjeli dubinu političke i institucionalne krize u koju ste uveli državu i spoznali neophodnost širokog društvenog dijaloga, i bez dodatnog pritiska. To bi pokazalo državničku odgovornost umjesto povlađivanjima sitnim ili krupnijim partijskim interesima što ste, nažalost, praktikovali do sada. Možda je Vaša partija imala neku korist ali je na gubitku bila Crna Gora i njeni građani”, piše u pismu.

Očekuje, kako je istakla, da će “deklarativnu promjenu pristupa demonstrirati i prilikom razgovora, pokazati da ne tražite izgovore za suštinski dijalog i dogovor, svjesni izazova i institucionalne i ukupne krize u društvu”.

“Svaki drugaciji pristup, koji ne podrazumijeva svijest o dosadašnjim greškama i jasnu riješenost da se društvo i ponašanje mijenjaju, potkrijepljenu konkretnim potezima, bilo bi golo gubljenje vremena za kojim nema potrebe. Već duže vrijeme upozoravamo da se Crna Gora nalazi u stanju ozbiljne političke i institucionalne krize koja je dovela do toga da u izbornoj godini ne postoji minimum uslova za slobodne izbore, kao i da smo svjedoci da se mnogi djelovi sistema nalaze u institucionalno neredovnom stanju i, stoga, imaju deficit demokratskog legitimiteta. Zbog svega navedenog, konstatujemo da smo, nažalost, izgubili dragocjeno vrijeme da na pravi način započnemo rješavanje političke i institucionalne krize u zemlji na bazi sveobuhvatnog političkog dijaloga. Naravno, kao odgovoran politički subjekt koji svoju politiku temelji na interesima i potrebama građana, uvijek smo spremni da bez obzira na razlike, propuštene prilike i izgubljeno vrijeme, iskažemo otvorenost za ozbiljnim dijalogom”, navodi se u pismu.

Preduslov za otvoren i iskren dijalog je, kaže ona, postojanje snažne političke volje, prije svega na strani vlasti, da se kroz razgovor dođe do kompromisa i što je moguće šireg konsenzusa oko značajnih otvorenih pitanja, koji podstiču nestabilnost i nepotrebno dijele građane.

“SDP je, na tragu već pomenutih sopstvenih predloga i inicijativa, spreman da tu vrstu otvorenosti i postojanja političke volje testira učešćem u dijalogu sa relevantnim društvenim i političkim subjektima”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve