Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković poručila Krivokapiću: Napadi na FCJK su napadi srpskog sveta čije naloge bespogovorno izvršavate

Krivokapić je rekao da je stav Vlade da nikada niko nije prebrojavao bilo kome krvna zrnca

Napadi na Fakultet za crnogorski jezik i književnosti napadi su “srpskog sveta” čije naloge bespogovorno izvršavate – poručila je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković premijeru Zdravku Krivokapiću u Skupštini Crne Gore.

Krivokapić u parlamentu odgovora na poslanička pitanja.

Vuksanović Stanković je, u ime SDP-a i Albanske koalicije Jednoglasno, pitala premijera da li namjerava da premijersku funkciju i dalje obavlja kao vjernik jedne vjerske zajednice, urušavajući sekularni karakter zemlje.

– Kada će Vlada prestati da opstruira rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori – pitala je ona.

Ocijenila je da je ovo Krivokapićev posljednji premijerski sat.

– Vi nikako da shvatite da ne možete premijer da budete samo jednoj nacionalnoj zajednici, samo onih vjernika koji idu u Srpsku pravoslavnu crkvu – rekla je, pored ostalog, Vuksanović Stanković.

Krivokapić je rekao da je stav Vlade da nikada niko nije prebrojavao bilo kome krvna zrnca.

– Niko nikada nije gledao ko gdje ide i u koju crkvu ulazi. To je pravo svakog pojedinaca koju ste digli na nivo medijske hajke… Ne postoji instrument da stanemo Vi i ja i izmjerimo ko ima veću ljubav prema Cetinju. Ne znam o kom prosrpskom svijetu se radi, ali vrlo dobro znam kako je taj fakultet (FCJK) formiran. Ova Vlada nije ukinula taj fakultet, osim u dijelu troškova koji mu ne pripadaju – rekao je Krivokapić.

Možda je, prema njegovim riječima, neko namjerno želio da izazove finansijsku krizu time što je upite slao na pogrešan mejl.

– Istog dana kada su se obratili na ispravnu adresu u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta uplaćen im je sav iznos – istakao je Krivokapić.

Volio bi kada bi, kako je kazao, u Crnoj Gori postojao standard koji se primjenjuje jednako za odsjek i fakultet.

Njegov odnos prema bilo kojoj vjerskoj zajednici je jednak.

Vuksanović Stanković pitala je: “Vi govorite o ljubavi prema Cetinju? A Vi ne smijete da pođete na Cetinje”.

– Time što favorizujete odsjek ste protiv FCJK zato što je crnogorski i zato što je na Cetinju – ocijenila je ona.

Dodala je da je premijer pobrojao određene vjerske zajednice, ali ne i Crnogorsku pravoslavnu crkvu, te pitala priznaje li on tu vjersku zajednicu.

– Onog dana kada mitropolit Joanikije prizna Crnu Goru – naciju, zastavu, himnu – pružiću mu ruku – rekla je Vuksanović Stanković i dodala da će 5. decembra dobiti odgovor za sve što su učinili Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Coko
26.11.2021-20:25 20:25

Draginja jebacice