Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

Vuksanović-Stanković: Ništa ih ne može osloboditi od krivične odgovornosti

Ako je zakon jasan i kaže da za direktora može biti postavljeno stručno lice, o čemu se onda ovdje radi? Treba li mi da postavljamo direktora po volji premijera kako bi izlazili u susret njemu i njegovim sinovima i njihovim firmama i crnogorske državljane tretiramo kao pokusne kuniće - pitala je Draginja Vuksanović Stanković

Upravni odbor Instituta za ljekove i medicinska sredstva odlučio je juče da odgodi usvajanje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kao i imenovanje pravnice Mire Kontić za vršiteljku dužnosti direktorice ove ustanove.

Uslov za njeno imenovanje su izmjene pravilnika o sistematizaciji, a kako je saopšteno iz Instituta, odluka je odgođena do dobijanja pravnog tumačenja državnih institucija.

Kako smo pisali, premijer Zdravko Krivokapić insistira da Kontić bude na čelu ove ustanove, zadužene, pored ostalog, za odobravanje dozvola za uvoz ljekova i medicinskih sredstava na crnogorsko tržište. Premijerova porodica ima široko razvijen farmaceutski biznis.

Neki izvori tvrde i da je Kontić sarađivala sa jednim od Krivokapićevih sinova, koji sa tetkom, svastikom premijera, Jadrankom Vuković, i svojim bratom vodi kompaniju u čijem je vlasništvu široka lepeza apoteka „Holos“.

Kontić je u Institut za ljekove stigla prošle godine iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Bila je u najužem timu Milorada Drljevića, bivšeg direktora Instituta, na poziciji stručne saradnice za regulatornu harmonizaciju sa EU i međunarodnu saradnju, na kojoj je i danas.

Pravni skandal

Informaciju o pokušaju izmjena akta o sistematizaciji, kako bi na čelo Instituta bila postavljena osoba koju kandiduje premijer, objavila je u utorak Antena M.

Kasnije je u parlamentu potvrdila i poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković ističući da se u Institutu dešava pravni skandal kojem se mora stati na put.

Objasnila je da Upravni odbor Instituta namjerava, suprotno statutu, da izmijeni akt o sistematizaciji i planira da na čelo ustanove postavi osobu koja ne ispunjava uslove za tu funkciju, najavljujući da će zbog tih nezakonitosti podnijeti krivične prijave.

– Bez obzira na to kakvo će biti mišljenje Ministarstva zdravlja čije tumačenje čekaju, članovi Upravnog odbora Instituta ne mogu biti oslobođeni krivične odgovornosti ukoliko na čelo ustanove postave osobu koja ne ispunjava uslove predviđene zakonom – upozorila je juče, za Pobjedu, Vuksanović-Stanković.

Naglasila je da se odgovornost Upravnog odbora podrazumijeva i zbog procedure usvajanja nove sistematizacije koja je, dodaje ona, isto tako sprovedena suprotno zakonskim normama, statutu Instituta i ostalim pravnim aktima.

Na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo ona je juče upozorila da se u Institutu dešava pravni skandal.

– Imamo saznanja da je premijer iz Tokija kontaktirao ministarku (Jelenu Borovinić-Bojović) i da je insistirao da se na čelo Instituta postavi osoba koja ne ispunjava zakonske uslove za to. Informisani smo da je gospodin (Vasilije) Đurašković koji je predsjednik UO, ne želeći da učestvuje u tim malverzacijama odložio tu sjednicu. Nakon razgovora sa osobom koju sad neću imenovati, ipak je odlučio da treba da se održi sjednica na kojoj će se nezakonito imenovati direktor Instituta koji se bavi kontrolom uvoza ljekova – kazala je ona.

Poručila je Đuraškoviću da ga „ta osoba, koja ga je kontaktirala i nagovorila da održi tu sjednicu, sigurno neće spasiti krivične odgovornosti“.

– Ako je zakon jasan i kaže da za direktora može biti postavljeno stručno lice, o čemu se onda ovdje radi? Treba li mi da postavljamo direktora po volji premijera kako bi izlazili u susret njemu i njegovim sinovima i njihovim firmama i crnogorske državljane tretiramo kao pokusne kuniće – pitala je ona.

Objasnila je da razumije da se promijenila vlast i da se mijenjaju funkcije, ali, poručila je, sa zdravljem građana se ne može igrati.

Rekla je i da Miru Kontić ne poznaje i da nema ništa protiv nje.

– Možda je ona vrhunski pravnik, ali ona ne može biti izabrana na čelo Instituta za ljekove, jer to samo može biti stručno lice. Ako ovu gospođu UO postavi onda imamo uvođenje bezakonja u tu instituciju – kategorična je poslanica SDP-a.

Prema zakonskim aktima propisano je da čelnu poziciju u Institutu može da ima osoba sa završenim fakultetom zdravstvenog usmjerenja i naučno zvanje i/ili specijalizaciju u zdravstvu.

(Ne)Ostavka

Antena M juče je objavila da imaju saznanja da je predsjednik UO Instituta dr Vasilije Đurašković (kadar Ure) u utorak podnio ostavku na tu funkciju, ali se kasnije popodne predomislio i povukao je.

U obrazloženju ostavke naveo je da nije spreman da učestvuje u bilo kakvim aktivnostima koje se kose sa zakonskim normama.

Nekoliko sati kasnije Đurašković je povukao ostavku, pošto se sastao sa šefom partije i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Đurašković juče nije odgovarao na naše telefonske pozive, a u poruci je, prije sjednice Upravnog odbora, napisao da ovo tijelo neće donijeti odluke koje nijesu u skladu sa zakonom.

Ostavku i razlog njenog povlačenja nije komentarisao.

Interesantno je da je i Abazovićeva uža porodica vezana za medicinsku struku – njegovi brat i sestra, specijalisti u oblasti medicine, karijere grade u Beogradu.

Pobjeda je u januaru pisala da je Zdravko Krivokapić „zaboravio“ u imovinskom kartonu da prijavi dio porodičnih prihoda. Njegov sin Milan, kako smo objavili, prema evidenciji CRPS, suvlasnik je firme „Altmed“ sa tetkom Jadrankom Vuković, dok je drugi sin Miloš direktor te kompanije.

Firma je, kao trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, osnovana početkom februara prošle godine, a osnovao je Zdravko Krivokapić, tada univerzitetski profesor, sa svastikom Vuković.

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

Promjenljivo oblačno, povremeno i mjestimično kiša ili pljusak i grmljavina. Krajem dana u većem dijelu zemlje se očekuje dosta suvog vremena. Vjetar dominantno južnih...

Sterling na meti španskog giganta

Barselona je u velikim finansijskim problemima, ali očito joj to ne smeta da se priprema za napad na zvučna pojačanja. Navodno, meta Katalonaca u zimskom...

Twitter ponovo omogućava verifikaciju naloga

Twitter je ponovo počeo da prihvata prijave javnosti za verifikaciju naloga na svojoj platformi. Do ovog posljednjeg ponovnog pokretanja dolazi nakon što je Twitter...

Bajden će tražiti da se vakciniše 70 odsto svjetske populacije

SAD planira da kupi dodatne stotine miliona doza Fajzerove vakcine protiv kovida-19 kako bi ih donirale širom svijeta, piše Washington Post pozivajući se na...

Dženifer Lopez: ”Ponekad se osjećam kao autsajder u Holivudu”

Na Instagram profilu "JLO Beauty" postavljen je video gdje pjevačica i preduzetnica Jennifer Lopez, govori o proizvodima svog brenda, ali i životu, porodici. Lopezova je...

Najčitanije

Povezano

Vuksanović Stanković: Vlada nastavlja da se ruga Ustavu i zakonima

Skandalozna i protivustavna odluka Vlade o vlasništvu nad Cetinjskim manastirom još je jedan u nizu dokaza da je ona samo poslušni izvršilac naloga zvaničnog...

Premijeru Krivokapiću – Neznanje (nepoznavanje) prava škodi

Piše: Doc.dr Draginja Vuksanović Stanković, poslanica SDP u Skupštini Crne Gore “Pravo prestaje tamo,đe počinje njegova zloupotreba” (Ulpijan). Da nije tragično, bilo bi komično. Ovakva pravna...

Vuksanović Stanković: Vlada radi ono protiv čega se crkva borila na litijama

Čudna logika Vladi i njenim konstituentima sada ne smeta da imovina koju koristi SPC bude imovina države Crne Gore . Sada im ne smeta...

Vuksanović-Stanković o naredbi Vlade: Je li ovo išlo uz ono izvinjenje, Abazoviću?

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković komentarisala je naredbu Vlade da se Prijestonici oduzme pravo svojine nad Cetinjskim manastirom. "Je li ovo išlo uz ono izvinjenje Abazoviću?...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vuksanović-Stanković: Ništa ih ne može osloboditi od krivične odgovornosti – CG Vijesti
29.07.2021-07:43 07:43

[…] Aktuelno […]

Skot
29.07.2021-23:41 23:41

Katastrofa od čovjeka “Firma je, kao trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, osnovana početkom februara prošle godine, a osnovao je Zdravko Krivokapić, tada univerzitetski profesor, sa svastikom Vuković.” UGROŽENI SRBIN! Pih!