Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Lokalni izbori će biti održani u terminu u kojem su već zakazani

Za odlaganje izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici nije ispunjen ni jedan od tih uslova. Ne postoji saglasnost i ne postoji zakonski osnov. Sve drugo je samovolja i pravno nasilje nategnute skupštinske većine, navela je Vuksanović Stanković

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kaže da se odluka o objedinjavanju lokalnih izbora može donijeti samo ako za nju postoji opšta saglasnost, odnbosno konsenzus i zakonski osnov.

“Odluka o objedinjenim lokalnim izborima može se donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede uz pravilnu zakonsku proceduru. Za odlaganje izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici nije ispunjen ni jedan od tih uslova. Ne postoji saglasnost i ne postoji zakonski osnov. Sve drugo je samovolja i pravno nasilje nategnute skupštinske većine”, navela je ona na konferenciji za medije.

Kako je dodala, trajanje mandata od četiri godine Skupštine Crne Gore i skupštine lokalnih samouprava utvrđen je članom 5 Zakona o izboru poslanika i odbornika.

“Ustavom, član 91, utvrđeno je da se odluke u oblasti izbornog sistema usvajaju sa dvije trećine glasova poslanika. Tako da se ne može izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i prostom većinom regulisati ovo pitanje. To je neustavno i nezakonito. Očito je razlog za to, strah skoro svih članova trojne koalicije na vlasti od izborne volje građana koji u ove tri opštine glasaju. Kako se grubom i povrh toga nezakonitom političkom silom ne mogu uskratiti ustavna prava građanima ova tri grada da biraju i budu birani, izbori će se održati”, kazala je poslanica SDP-a.

“Ukoliko stvarno i iz principijelnih razloga žele da se prekine sa lošom praksom prečestih izbora u Crnoj Gori, SDP ih poziva da pristupe političkom razgovoru i dogovoru svih partija. Sve ostalo je puki marketing, bez bilo kakvog pravnog pokrića”, istakla je ona.

Član Predsjedništva SDP Bojan Zeković naveo je da izmjene zakona koje su predate u skupštinsku proceduru prije par dana uopšte i nemaju za cilj da omoguće održavanje izbora u jednom danu, a što se vidi iz sadržaja predloženog zakona. Jedini cilj je bježanje od izbora.

“Zakon uopšte ne tretira Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budvu, Gusinje, Tuzi.. kao da ti gradovi nijesu u Crnoj Gori. Nemamo ni odgovor na pitanje šta sa onim opoštinama u kojima mandat, iz bilo kog razloga bude trajao kraće od četiri godine, kako obezbijediti da ne izlaze iz jednistvenog termina izbora. Dakle i kada bi se ovaj neustavni zakon usvoji i dalje mi imalipet ili šest termina lokalnih izbora. Zakon se tim pitanjima i ne bavi, jer to predlagače ne interesuje, jedini cilj ovog zakona je da partije vlasti na nezakonit način pobjegnu od izbora”, naveo je Zeković.

Kako je dodao, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa svojom poslugom u Crnoj Gori vodio bitku za Nikšić, nijesu htjeli da čuju sugestije EU, ne samo o izborima u jednom danu, nego ni o nedozvoljenosti stranog uticaja.

“Danas kada i oni koji od aktuelne vlasti nijesu očekivali ništa osim elementarne političke ozbiljnosti, poštovanja zakona i prekida loših praksi vide da su prevareni, vlast jedini spas vidi u bježanju od izbora. Dogovor oko usklađivanja termina loklanih izbora je potreban, ali to podrazumijeva širok dogovor kako bi izmjenili Zakon o izboru odbornika i poslanika za koji Ustav u čl. 91. St. 3 predviđa 2/3 svih poslanika. Ovo što sada imamo u proceduri je u direktonj suprotnosti sa ključnim odredbama Zakona izboru odbornika i poslanika, oko trajanja mandata i održavanja izbora, a što tvrde i sami predlagači. Dakle, od izbora se ne može pobjeći, a za dogovor oko lokalnih izbora u jednom danu i uopšre reforme izbornog zakonodatvstva kucaju na otvorena vrata”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve