Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Krštena sam u srpskoj crkvi koja mi nije sporila crnogorsku nacionalnost

''Nismo protiv potpisivanja ugovora sa SPC, ali on mora da bude zaključen i sa CPC''

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da nema ništa protiv da se potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da je obaveza da se takav dokument zaključi sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

“Ja to ne bih nazvala Temeljnim ugovorom jer se on zaključuje između država, a SPC nije država, nego registrovana vjerska zajednica u Crnoj Gori. Mi nemamo ništa protiv da se taj ugovor zaključi sa SPC, jer je to ustavna obaveza. Ali smatramo da je ista obaveza da se takav ugovor zaključi sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom”, rekla je Vuksanović Stanković za Prvu TV.

Ona je poručila da taj ugovor mora biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore i njime se, kako ističe, mora regulisati pravo na raspolaganje i upotrebu pokretnog i nepokretnog dobra.

“To znači da SPC u Crnoj Gori može da ima pravni subjektivitet, a ne pravni kontinuitet. SPC kao takva 1920. nije postojala u Srbiji, već kao Pravoslavna crkva Kraljevine Srbije. Ona je nosilac prava svih objekata koje je sama sagradila i koje je finansirala Srbija. Pravni kontinuitet može imati samo CPC”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Smatra i da bi taj ugovor ispred crkve trebalo da potpiše mitropolit MCP Joanikije, a ne patrijarh srpski Porfirije.

“Ne vidim razlog da bi Srbima u Crnoj Gori bio bliži Porfirije, umjesto Joanikija”, naglasila je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da se sa četiri mjeseca krstila u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Užičkoj Požegi, rodnom mjestu njene majke, ističući da joj u krštenici stoji da je pravoslavna Crnogorka.

” Ja ne znam što bi meni pisalo da se sada krstim pod Ostrogom”, kazala je poslanica SDP-a.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
04.06.2022-21:48 21:48

Dje je ko krsten..nije vazno..vazna je nasa crnogorska imovina..koju je ovaj..pop..crkve srbije zauzeo..On mora prvo da izadje iz nasih crnogorskih svetinja..pa tek se moze nesto formalno potpisati..Nekadasnji Pres'ednik drzave..je rekao da je sve to vec davno sredjeno kod Pape u Italiju..
Prvo dolazi crnogorska crkva..pa tek strana..Draginja..Vi nijeste prava crnogorka..igrate oba kola..srbijanso..a ponekad crnogorsko..vi ste pola pola..

ZAGA
05.06.2022-19:10 19:10

Isto i moj slucaj i u svim dokumentima gde se trazila nacionalnost napisano je uvek bilo, nacionalnost Crnogorska! Ali pod Titom ( komunistom ) to nikom nije smetalo?????