Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Igranje sa državom i institucijama vodi u političku nestabilnosti

''Kada postoje neke stvari koje su očigledne, pa i građaninu koji nije pravnik, u tom dijelu ne treba da postoji dilema da li je nešto u skladu sa Ustavom, barem za nas poslanike, koji treba u tom momentu da raspravljamo o tom predlogu zakona u parlamentu'', smatra Vuksanović Stanković

Kada je riječ o Zakonu o predsjedniku Socijaldemokratska partija je u više navrata rekla da je to Zakon koji je suprotan Ustavu Crne Gore jer se njime u potpunosti derogiraju nadležnosti predsjednika države i on se svodi na običnog službenika, kazala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

“Kada postoje neke stvari koje su očigledne, pa i građaninu koji nije pravnik, u tom dijelu ne treba da postoji dilema da li je nešto u skladu sa Ustavom, barem za nas poslanike, koji treba u tom momentu da raspravljamo o tom predlogu zakona u parlamentu”, smatra Vuksanović Stanković.

Kao što vidite, dodaje, igranje sa državom, sa institucijama, riječima, vodi u političku nestabilnost.

“Ustavni sud je vrlo važan državni organ. Ključna tačka u ovom momentu, oko koje trebamo svi okupimo jeste pod hitno raspisivanje vandrednih parlamentarnih izbora, a u toj situaciji je potpuno normalno da imamo Ustavni sud. Neke stvari koje su svima jasne, DF-u na državnom nivou nijesu jasne, a na lokalnom nivou jesu. Pa to tumačimo kako kome odgovara”, istakla je Vuksanović Stanković.

Kada je riječ o SDP-u, naglašava da su uvijek za to da treba poštovati odluke nadležnih državnih organa, ali kada su očigledne stvari ispred nas, kao što je ovakav neustavan Zakon o predsjedniku, u Parlamentu Crne Gore je vrlo važno da se čuje taj glas.

“Jasno smo rekli da tražimo povlačenje Zakona o predsjedniku države, zato što se njime derogiraju nadležnosti koje su predviđene Ustavom Crno Gore, a znamo da postoji ključno pravno pravilo – da niži pravni akt ne može derogirati norme višeg pravnog akta”, pojasnila je Vuksanović Stanković.

Svako ko se bavi politikom, naglašava, ne zna šta će se desiti sjutra.

“Predsjednica skupštine, Danijela Đurović, u dogovoru sa kolegijuma, rekla je da će zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore, na kojoj će prva tačka biti Zakon o predsjedniku, a nakon toga će biti zakoni oko završnog računa budžeta i izbor sudija Ustavnog suda. Da podsjetim, u junu smo imali konkurs za sudiju Ustavnog suda, gdje je bilo 18 kandidata, gdje GP URA nije ni za jednog glasao, tačnije, u osnosu na svakog kandidata poslanica iz redova GP URA glasala je uzdržano. Neki kandidati koji tada nijesu bili prihvaljiti DF-u, koji su takođe bili protiv ili uzdržani, sada su prihvatljivi DF-u”, istakla je Vuksanovć Stanković.

Očigledno je da je postojala jasna loša politička namjera u julu da se ne dođe do zajedničkog dogovora oko izbora Ustavnoig suda, podsjeća, kako bismo imali izvještaj Evropske komisije, koji nikada nije bilo lošiji za Crnu Goru i kako bi na neki način ova država u procesu Evropskih integracija nazadovala.

“Očigledno je da imamo političke subjekte kojima je cilj da potpuno uruše ustavni poredak Crne Gore, prvo kroz izglasavanje neustavnmog zakona o predsjedniku, do nepostizanja dijaloga oko sudija UStavnog suda, do nepostizanja dijaloga oko zakona o popisu stanovništva”, zaključila je poslanica SDP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve