Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Crnoj Gori je važno kad prijatelji ostanu uz nju kada je teško

One se, ovim putem, zahvalila na promptnoj i izdašnoj pomoći koju je EU pružila ili planira da obezbijedi zemljama regiona Zapadnog Balkana povodom pandemije koronavirusa

Za malu zemlju kakva je Crna Gora posebno je važno da partneri i prijatelji ostanu uz nju kada je teško, a kada su i oni sami u velikim problemima, navela je predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković koja je učestvovala na Liderskoj konferenciji evropskih socijalista.

foto SDP

One se, ovim putem, zahvalila na promptnoj i izdašnoj pomoći koju je EU pružila ili planira da obezbijedi zemljama regiona Zapadnog Balkana povodom pandemije koronavirusa.

“Crna Gora je zahvalna što je na krilima evropske solidarnosti stigla i odluka da se Crnoj Gori dodijeli desetine miliona eura pomoći za podršku svom zdravstvenom sistemu i oporavku ekonomije i omogući pristup sredstvima EU fondu solidarnosti”, poručila je predsjednica SDP-a.

Ona je istakla da je ipak posebno važno i ključno, da EU značajno osnaži svoju politiku uticaja na države regiona, odnosno na njihove vlasti u smislu suštinske demokratske transformacije naših društava.

“Ne smijemo dozvoliti da kriza bude podsticaj daljem simuliranju a ne sprovođenju reformi. Ne smijemo dozvoliti da ova kriza dodatno polarizuje naša društva, da stvori još veći politički i socijalni jaz. To je u interesu onih koji žele da vladaju autokratski a ne demokratski i evropski, i takvog vladanja je i previše u našem regionu. Ako smo odgovorni krizu ćemo iskoristiti za okupljanje progresivnih snaga i inkluzivni pristup koji nam je posebno sada neophodan. Ne bi trebalo da vladajuće partije iskoriste ovu krizu za učvšćivanje vlasti, a slabljenje reformi, i u tome nam je potrebna pomoć naših partnera”, saopštila je predsjednica SDP.

Ona je takođe navela da je novom metodologijom i EU sama na neki način potvrdila da ima puno problema u dosadašnjem pristupu politici proširenja, odnosno da nema akekvatnih rezultata.

To bi, narodski rečeno, značilo da je EU usvojila maksimu – “Ako ti se ne sviđa ono što dobijaš – promijeni ono što daješ”.

“Što je pozitivan signal za naše građane, a negativan za pobornike fasadne demokratije. Često se iz najtežih izazova rađaju najbolja ponašanja i najbolje odluke. Nadamo se da će to biti slučaj i sada i da će situacija u kojoj smo se svi zajedno našli imati pozitivan efekat na politiku proširenja kao i na unaprjeđenje stanja u našim zemljama”, zaključila je Vuksanović.

Partija Evropskih Socijalista i grupa Socijalista i demokrata u Evropskom parlament održale su Konferenciju lidera Zapadnog Balkana kao prethodnicu zagrebačkog Samita Evropske Unije. Na konferenciji su, osim lidera ljevičarskih partija sa Zapadnog Balkana učestvovali i predsjednik Evropskog Parlamenta David Sasoli, visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borel, predsjednik Partije Evropskih Socijalista Sergej Stanišev kao i prominentni poslanici Scamp;D grupe u Evropskom Parlamentu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve