Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Cetinju se udara na ponos

''Za 22. avgust planiran je veliki skup svih onih kojima je Crna Gora u srcu''

Situacija u Crnoj Gori sve je napetija kako se približava 5. septembar, dan ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Gnijev patriotskih udruženja, javnosti i opozicionih političara izazvala je odluka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da čin inauguracije bude obavljen na Cetinju.

Postoji mjera

“Za 22. avgust planiran je veliki skup svih onih kojima je Crna Gora u srcu. S Cetinja će biti poslata jasna poruka da se takvo ustoličenje ne smije dozvoliti. To bi značilo udar na državnost i duhovnost Crne Gore i pravoslavnih Crnogoraca i Crnogorki. Mi smo za mirno rješenje, ako bude inaćenja s druge strane, vidjećemo kako će se sve završiti, ali postoji mjera do koje može ponos da trpi i ono preko čega se preći neće”, kaže u razgovoru za Avaz poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Građane Cetinja podržali su i stanovnici drugih gradova. Bezbjednosne službe su na nogama, a spominje se i mogućnost da novi mitropolit, s patrijarhom SPC-a Porfirijem, na Cetinje iz Podgorice stigne helikopterom.

Velike tenzije

“Cetinje nije samo grad nego prijestonica, kulturni i istorijski centar, simbol otpora svemu što je upereno protiv Crne Gore. Tu je bilo sjedište dinastije Petrović i zato je Cetinje toliko bitno. Svi znamo koliko su Cetinjani hrabri i odvažni ljudi, posebni i po mentalitetu, koji nikad neće dozvoliti da im se udari na ponos i ono što predstavlja građansku i pravu Crnu Goru”, ističe Vuksanović Stanković.

Ni iz SPC-a, ni iz Vlade Crne Gore nema naznaka da će odluka biti promijenjena, uprkos sve većim tenzijama, pa i otvorenim prijetnjama koje se razmjenjuju putem društvenih mreža.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve