Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović Stanković: Abazović izgubio kompas, nervozan je, vidjećemo je li bio uključen u šverc cigareta

Naglašava da nije ispravno svu odgovornost za krizu u Crnoj Gori svaliti na jednog čovjeka ili par njih, poslanica Socijaldemokratske partije jasno poručuje da definitivno najveću odgovornost snosi prvi čovjek izvršne vlasti – Dritan Abazović i URA koja je gotovo jednoglasno usvajala skoro sve odluke koje su bile na štetu vitalnih državnih interesa

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković u razgovoru za CdM kaže da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izgubio kompas. Poručuje i da ostaje da se vidi da li je i sam Abazović možda bio uključen u šverc cigareta sa svojim partijskim kolegom Radem Miloševićem, koji je uhapšen krajem decembra zbog sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Naglašava da nije ispravno svu odgovornost za krizu u Crnoj Gori svaliti na jednog čovjeka ili par njih, poslanica Socijaldemokratske partije jasno poručuje da definitivno najveću odgovornost snosi prvi čovjek izvršne vlasti – Dritan Abazović i URA koja je gotovo jednoglasno usvajala skoro sve odluke koje su bile na štetu vitalnih državnih interesa.

“Iako mu je izglasano nepovjerenje on nastavlja da radi i uprkos tome odlučuje se na izrazito štetne korake za Crnu Goru kao što je pripremanje članstva u Otvorenom Balkanu i slično. Zajedno sa njim odgovornost snose svi oni koji ga u izdajničkom naumu slijepo prate potpuno svjesni štetnih posljedica, ali vjerujem da će građani to na skorim vanrednim parlamentarnim izborima nesumnjivo kazniti i poslati poruku svim eventualnim budućim pokušajima da se krene Dritanovim političkim stopama”, kazala je u Vuksanović Stanković.

Nedavno je, a odnosilo se na premijera u tehničkom mandatu, kazala: “ Dobro si se prepao i kompas izgubio, ali uteći nećeš, džaba smjenjuješ, minuti na slobodi su ti odbrojani…

Odgovarajući na pitanje CdM-a da li ovo znači da ona vjeruje da postoje razlozi da Abazović bude procesuiran i za šta konkretno, Vuksanović Stanković je istakla da sama činjenica da je vrh njegove partije upleten u organizovani kriminal sa švercom cigareta, gdje je očigledno 90 odsto oduzete robe zavšravalo na crnom tržištu je dovoljna da postoji osnovana indicija da će se pokrenuti odgovorajući procesi i prema njemu.

“Abazovićevo ponašanje pokazuje samo koliko je on izgubio kompas i osjećaj za političku realnost, ali je jasno da se on ne pita za političke stvari kako za sebe tako i za državu. Nalogodavci iz Beograda uredno ispostavljaju zahtjeve a njihov pomenuti sluga u Crnoj Gori ih još urednije ispunjava”, navodi.

Poslanica SDP-a kaže da apsolutno vjeruje da stavljanje potpisa na onakav Temeljni ugovor sa SPC, usvajanje protivustavnih zakona i donošenje brojnih spornih odluka na koje su ukazivali međunarodni partneri, ne mogu a da sa sobom ne nose i krivičnu odgovornost.

“Sada ostaje da se vidi da li je i sam Abazović možda bio uključen u šverc cigareta sa svojim partijskim kolegom Miloševićem. Zato mislim da je jako nervozan, što je i razumljivo”, podvukla je poslanica SDP-a.

Zbog ozbiljne političke i institucionalne krize Crnoj Gori prijeti zaustavljenje integracionog puta. CdM je poslanicu SDP-a pitao gdje bi završila Crna Gora ukoliko bi, kako to kao mogućnost najavljuju i predstavnici EU, bio zaustavljen njen evropski put?

Vuksanović Stanković upozorava da bi u tom slučaju Crna Gora završila onamo gdje je već bila početkom devedesetih, bez prijatelja, izolovana, zatvrorena i besperspektivna.

Jasno ukazuje sagovornica CdM-a da je Crna Gora kroz istoriju bila najuspješnija kad je bila otvorena i povezana i sa okruženjem i sa Evropom.

“Takvu Crnu Goru želimo od kad smo formirali SDP prije 32 godine, takvu Crnu Goru smo sanjali i 21. maja 2006. godine. Smatramo da i borićemo se za to da naša zemlja bude prva naredna članica EU, ali sa vlašću DF i njihovih satelita može se desiti da ta Vlada i njena vlast bude priznata jednako kao vlade Donjecke i Luganske narodne republike – priznate jedino od onoga koji ih je stvorio – u crnogorskom slučaju bi podržavao jedino Aleksandar Vučić”, naglašava ona.

Vuksanović Stanković vjeruje da nikome u Crnoj Gori nije potrebno objašnjavati šta bi prekid pregovaračkog procesa značio.

Prema njenim riječima, međunarodna izolacija i ekonomsko urušavanje ionako krhke crnogorske privrede doveli bi u pitanje i samu državnost Crne Gore na koju se ionako atakuje raznim sredstvima.

“Vratili bi se u vrijeme sankcija iz 90-ih godina i opet opteretili naredne generacije da se decenijama izvlače iz tih problema. To bi bilo pogubno za Crnu Goru, u vrijeme kada većina država iz regiona teži jačanju saradnje sa EU, neodgovorna vlast u Crnoj Gori namjerno radi suprotno prouzrokujući duboku krizu od koje ćemo se godinama oporavljati”, jasna je sagovornica CdM-a.

Govoreći o protestima IMA NAS protiv rušenja ustavnog poretka, te odgovarajući na pitanje da li stiže talas promjena i hoće li stići crnogorsko proljeće, Vuksanović Stanković odgovara jasno – naravno da hoće, jer je snaga građanske, evropske i multietničke Crne Gore značajno veća od one koja želi da je vidi posvađanu i punu mržnje.

“Naša ljubav prema Crnoj Gori je veća od bilo čije mržnje prema onome što je suština moderne crnogorske države. Protesti “IMA NAS” su pokazali jednu jaku energiju i spremnost da se dostojanstveno iskaže protivljenje ovakvoj političkoj destrukciji”, kaže ona.

Poslanica SDP-a kaže kako smatra da su ovi protesti u velikoj mjeri mnogim našim partnerima izbistrili određene stvari ali ne samo njima, već i brojnim građanima Crne Gore koji su iznevjereni u prethodne dvije godine nakon što su potpuno legitimno željeli promjene u Crnoj Gori ali ne na gore.

“Vjerujem da je ovo bila idealna prilika za naše međunarodne partnere da se uvjere kakvu zapravo politiku slijede određeni politički akteri u Crnoj Gori koji su se vješto godinama kamuflirali a sada otvoreno krše Ustav, više se uopšte ne kriju do te mjere da je Abazović izjavio da nije pretjerano opterećen izjavama zapadnih zvaničnika. Toliko o tome. Izaći će Crna Gora iz ove krize, u to niko ne treba da sumnja. Promjene su neminovne u mnogim oblastima kako bi se stvorili preduslovi da se napravi jedna zdrava platforma i pojavile nove snage koje će čuvati i razvijati crnogorsku državu”, navela je ona.

Na kraju, kao prvu ženu u istoriji Crne Gore koja je bila kandidat za predsjednicu države, CdM je pitao Vuksanović Stanković hoće li se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima?

“Da, bila sam prva predsjednička kandidatkinja i smatram da je rezultat koji sam ostvarila u tim uslovima bio više nego dobar. Ja sam bila kandidatkinja Socijaldemokratske partije i smatram da i u mojoj partiji i unutar građanskog i vrijednosnog okvira kojem pripadamo imamo značajan broj kandidata i kandidatkinja za poziciju predsjednika države. Zbog toga ćemo odgovorno i ozbiljno pristupiti procesu izboru kandidata na predsjedničkim izborima”, zaključila je Vuksanović Stanković.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Huso
06.01.2023-12:31 12:31

Gos. Stankovic sve ce doc na svoje mjesto i svaki poklopac ce nac svoju serpu ! Mnogi su tu umijesani u taj sverc koji su plijen podijelili !!1 Samo nam nije jasno zasto je jedino IBRAHIMOVIC ostao da ih cuva ni tu nijesu cista posla ali se njemu nista ne smije vjerovat sve ce izac na vidjelo izgubio je povjerenje u 80% biraca zivi bili pa vidjeli -Covjek od NEPOVJERENJA!